Week 2 – 5

Hallo iedereen,

Het is al een tijdje geleden dat ik jullie op de hoogte heb gebracht. Dit omdat het een paar drukke weken zijn geweest. Ik zal jullie week per week uitleggen hoe mijn tijd in Fedasil nog is verlopen.

Week 2

Hier was het nog kennismaken met de bewoners. na veel briefings en meeting te volgen spendeerde ik mijn voor en namiddagen met enkele bewoners die bereid waren deel te nemen aan activiteiten die ik heb voorbereid. Zowel de mannelijke bewoners als vrouwen en kinderen werden aangesproken tot deelname en participatie. Enkele activiteiten die een succes waren, was het schilderen, origami en het moestuin project.

Door deze activiteiten heb ik al snel veel bewoners kunnen leren kennen. dit heeft ervoor gezorgd dat ik al snel een aanspreekpunt werd voor bewoners. het is dus al snel duidelijk geweest dat ik mij direct heb kunnen inwerken binnen Fedasil.

Week 3

Het was een helse week! Mijn meerwaarde als ergotherapeut is bij het team in de smaak gevallen. ik heb enkele cases toegekregen die door mij doorheen mijn stage verder worden opgevolgd. Ik begin mijzelf nu meer af te zetten van mijn collega’s en meer mijn eigen weg en ding kan doen met de bewoners. Het zelfstandig zijn en initiatief nemen wordt hier zeer hard geapprecieerd. Dit is dan ook een Tip dat ik wil meegegeven om dit zeker te doen in deze context. Naast het team zijn de bewoners je ook enorm dankbaar om zinvolle dagbesteding te organiseren.

Deze week heb ik helaas niet evenveel kunnen doen aangezien er veel chaos was in het centrum. Er is brand uitgebroken waardoor het even alle hens on deck was. Nadien bleek het toch vals alarm te zijn! Er moesten helaas ook enkele bewoners het centrum verlaten wat dan ook weer moeilijk ligt en meer personeel voor nodig is. Hierdoor was er vaak een uitstel van de activiteiten. De activiteiten die zijn kunnen doorgaan waren verder een succes en lagen goed bij de bewoners. Ik heb zelf een nieuwe wekelijkse activiteit opgericht om bewoners tot activatie te krijgen. Uit verschillende interessechecklist die werden afgenomen bij enkele bewoners is gebleken dat vele dansen een ontspannende activiteit vonden. Met dat ikzelf dansen ook leuk vind en als hobby doe leek dit een kans op het project op te starten. Elke woensdag namiddag gaat er een dansles door om mensen te stimuleren hun emoties te laten uitdrukken in dans en muziek die ze zelf mogen kiezen. Het is een succes maar laat je niet bedriegen de eerste opkomst was een regel rechte ramp! Doorzettingsvermogen is iets dat zeker moet gehanteerd worden en blijven proberen.

week 4

Deze week heb ik een rondleiding mogen gegeven aan een docent uit Spanje alsook onze odisee docenten over meer uitleg van het centrum en mijn meerwaarde in het centrum. nadien werd er voetbal gespeeld met de bewoners aangezien het zo een goed weer was. Woensdag heb ik de late shift genomen waarbij er van 13 uur tot 21 uur wordt gewerkt. de sfeer in de avond in tegenstelling tot overdag is zeer verschillend en aangenaam. aangezien meer als de helft van de bewoners dan terug zijn van werk of school is er meer leven in het centrum. Vrijdag heb ik het mijn volgcliënt het SAHABAA-spel rond spiritualiteit gespeeld waarbij ik zeer veel en dichter bij mijn cliënt sta. Ik ben daarnaast begonnen met een nieuw project waarbij ik een talentenjacht organiseer met enkele collega’s. JA je hoort het goed een talentenjacht. De perfecte manier om mensen tot participatie te brengen en hun sterktes in plaats van hun zwaktes te tonen. Er zijn al meer dan 20 inschrijvingen en de materialen zijn besteld geweest. Binnen 2,5 weken is het dan eindelijk zo ver. de bewoners hebben dus nog even de tijd om hun stemmen en benen op te warmen! Verder informatie zal zeker nog volgen dus Stay Tuned !

Week 5

We zitten nu al halverwege nog ongeveer 3 weken en mijn stage zit erop. Deze week zal ik op uitstap gaan met enkele bewoners naar het chocolade museum in Brussel. Ik en mijn collega hebben al enkele weken promotie staan maken voor deze uitstap en toch 20 bewoners die we anders nooit zien kunnen bijeensprokkelen om deel te nemen aan de activiteit. Er zal uitleg worden gegeven rond de oorsprong van Chocolade, en ja We zullen zelf chocolade mogen proeven! Hier kijken zeer veel bewoners naar uit! Maar meer hierover zal je op woensdag namiddag kunnen volgen op de instagrampagina van Odisee. Dus zeker kijken iedereen!

Dit was het dan, de samenvatting van mijn weken. Ik hoop dat ik jullie wat heb bijgeleerd over mijn ervaring hier.  blijf zeker nog hangen voor de laatste loodjes van mijn stages en ervaringen. Voordat ik afsluit deel ik graag nog enkele foto’s van de voorbije weken.

Tot de volgende keer en STAY TUNED!