Een leerrijke week in Het Forum

Mijn tweede stageweek was echt heel interessant! Ik heb heel wat nieuwe dingen bijgeleerd. Ik heb twee huisbezoeken gedaan. Dit was zeer boeiend en tegelijkertijd wel confronterend. Sommige mensen wonen echt in zeer kleine woningen en in niet de beste omstandigheden. Ondanks dit en alle andere problemen die ze hebben, zijn ze toch heel gelukkig. Dit vind ik zeer inspirerend.

Daarnaast ontdek ik nog meer bij mezelf hoe interessant ik het vind om met andere culturen om te gaan. Ik vind het zo fijn om open gesprekken met de bezoekers te voeren en bij te leren over hun cultuur. Zo hadden we op een gegeven moment een gesprek met een ganse groep waarbij iedereen een andere afkomst had. Ik besefte toen hoe leerrijk het is om met allerlei verschillende culturen om te gaan. Er werd heel veel gelachen. Het was ontroerend te zien hoe goed iedereen elkaar begreep.

Ik heb naast de huisbezoeken deze week ook een aantal sessies rugpreventie gegeven. De bezoekers waren me hier weer heel dankbaar voor. Ik heb ook met een aantal bezoekers gesprekken gevoerd over hun mentale gezondheid. De meeste mensen die naar Het Forum komen zijn meteen heel open. Ze hebben allemaal heel veel miserie meegemaakt in hun leven en je voelt dat ze er nood aan hebben om hierover te praten. Het is soms wel heel heftig om te horen wat ze allemaal doorstaan hebben in hun leven, maar daarnaast zijn het één voor één zo’n straffe mensen omdat ze hun leven weer helemaal opgepikt hebben. Ik heb echt heel veel respect voor hen!

Deze week vroegen bezoekers, en zelfs medewerkers, om hen wat Nederlands te leren. En zo geef ik nu tussendoor ook soms “lesjes” Nederlands, totaal onvoorbereid, gewoon wat de mensen op dat moment willen leren. Ik vind het eigenlijk wel leuk om dit te doen.

Het wederzijdse respect dat je met de mensen die naar Het Forum komen voelt, is gewoon echt heel hartverwarmend.