De Surinaamse keuken

Hey iedereen,

Afgelopen dagen werden onze zintuigen geprikkeld en hebben we kunnen proeven en genieten van de Surinaamse keuken.

Dagelijks krijgen we op onze stageplaats een warme maaltijd voorgeschoteld. Deze bestaat uit een grote portie rijst, groenten en kip ( behalve voor Hanne 😉 ). De meeste groenten zijn vrij bitter, maar zeer lekker!

Op donderdagavond 02/02 organiseerde onze verhuurder de Bakabana Drive. We waren zeer nieuwsgierig naar het eten dat we gingen krijgen. We moesten ook niet verwachten dat we daar rustig konden zitten en kijken, maar we moesten zelf de handen uit de mouwen steken.

De gerechten die we gingen maken waren bakabanas, aubergineschijfjes en bara’s. Dit zijn allemaal gefrituurde snack’s.

Bakabana’s zijn langwerpige schijfjes bananen gefrituurd in een mengsel van bloem, eieren en Sprite. Jaja, u leest het goed, SPRITE. De Sprite werd gebruikt voor de luchtigheid van het gerecht. De schijfjes aubergine werden gefrituurd in een mengsel van kikkererwten, bloem, eieren en verschillende kruiden. Ten slotte werden de bara’s gemaakt. Het deeg voor de bara’s bestond uit kikkererwten, zelfrijzende bloem, eieren, groenten zoals erwten, maïs,.. De Surinaamse vrouw legde uit hoe je dit mengsel tot een mooie bara vormde, waarna we dit zelf mochten proberen.

Bij al deze gerechtjes werden er ook verschillende dipsausjes gemaakt, waaronder ééntje met pindakaas. Zo konden we met z’n allen genieten van deze lekkernijen. Dit was een zeer gezellige avond met al onze huisgenoten! 🙂

De volgende ochtend zijn Hanne en ik naar de Centrale markt gestapt. We hadden ons hier al op voorbereid omdat we van verschillende mensen hadden gehoord dat het een daguitstap op zich is.

Na 20 minuutjes stappen kwamen we terecht in de grote overdekte Centrale markt. Deze was zeer groot en de verschillende marktkramers roepen door elkaar om de aandacht te trekken. Na hier enige tijd rond te lopen, hebben we verschillende Surinaamse groenten en fruit gekocht om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wanneer we thuis kwamen, hadden we eens uitgerekend hoeveel euro’s we hieraan hadden uitgegeven. Voor een hele week eten hebben we maar liefst 13,5 euro betaald!

Dus:

  • Het eten kan heel vettig zijn
  • Veel invloeden van verschillende culturen
  • Zeer goedkoop
  • Drukke markt
  • Zeer lekker

Via onderstaande link kan je het filmpje bekijken van onze keukenervaring 😉

Xoxo Hanne en Coralie!