Deze zaterdag (04/03) zijn we op daguitstap geweest naar de Warappakreek. Dit is een culturele en historische uitstap waarbij we heel wat hebben bijgeleerd over de geschiedenis van Suriname. Naast cultuur en geschiedenis hebben we ook goed kunnen genieten van de wonderlijke natuur hier in Suriname! Hieronder kan je alvast genieten van een paar foto’s van onze uitstap. 😉
Afgelopen weekend hebben we onze eerste trip gemaakt. Dit was nu eens genieten!! 🙂
We zijn naar het Kwai-Kwai eiland geweest. Dit ligt in het Brokopondomeer in het binnenland. We waren met een groep van 18 buitenlandse studenten, waarvan 7 Belgen.
Zaterdagochtend werden we om 9 uur opgehaald in onze straat met een busje. Natuurlijk zouden we niet in Suriname zijn, als we niet met vertraging zouden vertrekken. Dus tegen half 10 zijn we dan ook pas vertrokken. De busrit zou normaal 3 uur duren, waarna we nog een rit met de boot van een halfuur moesten maken. De buschauffeur had zijn boxen aangezet en met een goede, zomerse remix vertrokken we dan richting het binnenland! 😀
Na anderhalf uur rijden hoorden we ineens twee luide knallen. De buschauffeur stelden ons gerust dat er niets aan de hand was, maar bij de volgende parking reed hij toch van de weg. Na een snelle inspectie bleek dat er een klapband was. Geen probleem! De chauffeur en begeleiders gingen meteen aan de slag en na een kwartiertje konden we terug opstappen en de rit verder zetten. (Ze hebben dit dus vaker aan de hand, logisch met hoe sommige wegen erbij liggen) 🙂
De busrit ging snel voorbij met de uitgestrekte natuur, het moedergebergte en de grootste fabriek van Suriname, hadden we al een uitstap op zich gedaan. Eenmaal aangekomen aan het meer, moesten we nog kort wachten op ons bootje. Hier was het heel druk met verschillende bootjes waar mensen goederen aan het opladen waren voor de lokale dorpjes op alle verschillende eilanden.
Na een ontspannen boottocht kwamen we eindelijk aan op het eiland. Na een warm welkom van de gastvrouw, kregen we een uur om ons te installeren in onze hutjes en een deel van het eiland te verkennen. Vervolgens kregen we een vers klaargemaakte nasi als middagmaal.
In de namiddag zijn we een kleine wandeling gaan maken door het bos van het eiland. Hier werden we op het einde opgehaald door het bootje. We zijn dan naar een “waterval” geweest. Hier konden we de rest van de namiddag relaxen, zwemmen, zonnen… Voor Surinamers ziet een waterval er wel anders uit als voor ons. Namelijk enkele rotsen in het water en enkele stroomversnellingen. Toch was het heel fijn en ontspannen.
’s Avonds kregen we een echte Surinaamse maaltijd voorgeschoteld, namelijk cassave frietjes met een rauwe koolsla en geroosterde kip en vis (voor Coralie natuurlijk 🙂 ). De cassave frietjes waren nog wel lichtjes bitter. Toch niet helemaal ons ding 😉
Wanneer we ons ’s avonds aan het klaarmaken waren voor te gaan slapen, hoorden we de veldmuisjes rondkruipen. We hadden dus nog een lange nacht tegemoet 🙁 De eerste uren hebben we nog goed kunnen slapen, maar om half 6 was ik wakker geworden van muisjes die op het dak boven mijn hoofd aan het kruipen waren. Sinds toen heb ik dus niet meer geslapen 🙁 Van zodra het dan licht was, was ik ook de eerste uit het hutje. Wat was ik blij dat het maar voor een nacht was!
Na een lekker ontbijt, zijn we terug het bootje opgestapt om land inwaarts te varen. Hier zijn we twee dorpjes gaan bezoeken. Wanneer we in het dorpje waren, voelden we ons wel in Afrika. Zoals de beelden die je op TV ziet van de dorpjes daar, zo zagen deze dorpjes er ook uit. Jammer genoeg mochten we geen foto’s of filmpjes maken. Veel van de mensen in deze dorpjes kunnen geen Nederlands, gelukkig kon onze gids wel Saramaccaans en vertaalde hij wat de mensen zeiden. 🙂
Nadat we van het ene dorpje naar het andere zijn gewandeld, zijn we nog de waterbron van de omliggende dorpjes gaan bekijken. Dit was een hele installatie waar wij toch van verschoten, in de dorpjes was er namelijk amper of geen elektriciteit.
Vervolgens zijn we terug op de boot gestapt richting het vaste land om hierna terug de bus in te gaan naar huis. Tegen half 8 ’s avonds waren we dan ontspannen, maar toch moe terug in ons huisje.
Het was dus echt een super weekend!
Ontspannen zijn we maandag dan de stage week kunnen beginnen! 🙂
Hier nog een filmpje met het fantastische uitzicht op de natuur!!
Afgelopen dagen werden onze zintuigen geprikkeld en hebben we kunnen proeven en genieten van de Surinaamse keuken.
Dagelijks krijgen we op onze stageplaats een warme maaltijd voorgeschoteld. Deze bestaat uit een grote portie rijst, groenten en kip ( behalve voor Hanne 😉 ). De meeste groenten zijn vrij bitter, maar zeer lekker!
Op donderdagavond 02/02 organiseerde onze verhuurder de Bakabana Drive. We waren zeer nieuwsgierig naar het eten dat we gingen krijgen. We moesten ook niet verwachten dat we daar rustig konden zitten en kijken, maar we moesten zelf de handen uit de mouwen steken.
De gerechten die we gingen maken waren bakabanas, aubergineschijfjes en bara’s. Dit zijn allemaal gefrituurde snack’s.
Bakabana’s zijn langwerpige schijfjes bananen gefrituurd in een mengsel van bloem, eieren en Sprite. Jaja, u leest het goed, SPRITE. De Sprite werd gebruikt voor de luchtigheid van het gerecht. De schijfjes aubergine werden gefrituurd in een mengsel van kikkererwten, bloem, eieren en verschillende kruiden. Ten slotte werden de bara’s gemaakt. Het deeg voor de bara’s bestond uit kikkererwten, zelfrijzende bloem, eieren, groenten zoals erwten, maïs,.. De Surinaamse vrouw legde uit hoe je dit mengsel tot een mooie bara vormde, waarna we dit zelf mochten proberen.
Bij al deze gerechtjes werden er ook verschillende dipsausjes gemaakt, waaronder ééntje met pindakaas. Zo konden we met z’n allen genieten van deze lekkernijen. Dit was een zeer gezellige avond met al onze huisgenoten! 🙂
De volgende ochtend zijn Hanne en ik naar de Centrale markt gestapt. We hadden ons hier al op voorbereid omdat we van verschillende mensen hadden gehoord dat het een daguitstap op zich is.
Na 20 minuutjes stappen kwamen we terecht in de grote overdekte Centrale markt. Deze was zeer groot en de verschillende marktkramers roepen door elkaar om de aandacht te trekken. Na hier enige tijd rond te lopen, hebben we verschillende Surinaamse groenten en fruit gekocht om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Wanneer we thuis kwamen, hadden we eens uitgerekend hoeveel euro’s we hieraan hadden uitgegeven. Voor een hele week eten hebben we maar liefst 13,5 euro betaald!
Dus:
Het eten kan heel vettig zijn
Veel invloeden van verschillende culturen
Zeer goedkoop
Drukke markt
Zeer lekker
Via onderstaande link kan je het filmpje bekijken van onze keukenervaring 😉
Gisteren werd Chinees nieuwjaar gevierd. Hier waren we samen met onze huisgenoten uitgenodigd door Lucien, die half Chinees is. Tegen 6 uur ’s avonds namen we samen voor het eerst een taxi naar het KKF-gebouw. Dit is een groot gebouw waar evenementen gegeven worden. De taxirit was al een ervaring op zich. Met een taxichauffeur die van luide muziek hield en nogal nonchalant omging met de regels van het verkeer. Niet tegenstaand dat hij een heel vriendelijke chauffeur was.
Eenmaal daar aangekomen, zagen we meteen vele standjes met chinees eten. Ook de witte, plastic stoelen vielen ons meteen op. Binnen in het gebouw zaten de belangrijke mensen van zowel Chinese oorsprong als Surinaamse oorsprong te genieten van kleine acts opgevoerd door verschillende artiesten. Van draken tot danseresjes tot goochelaars, we zagen het allemaal.
Na enige tijd kregen we een hongertje en gingen we de verschillende standjes eten bekijken. Wat ons opviel was dat het veel gefrituurd en vettig eten was. Ook bamie en nasi ontbrak niet. Hier hebben we ons tegoed gedaan aan lekkernijen.
Na nog even de sfeer op te snuiven hebben we een taxi terug het centrum ingenomen, waar we samen de avond afsluiten met een cocktail in ’t Vat.
Onze indruk van Chinees nieuwjaar is:
Veel eten.
Minder drinken.
rustig.
Traditioneler dan bij ons.
Zie hier de link met enkele sfeerbeelden. Sorry voor de slechte kwaliteit, maar voor kleine mensjes is het moeilijk om over grote mensen te filmen. 🙂