Dag tegen de homofobie

Dag iedereen
Ik loop nu al vier weken stage in het Fedasil Zaventem en mijn visie is helemaal veranderd. Bij aanvang weet je niet zo goed wat er op u gaat afkomen. Eens je de mensen in het vluchtelingencentrum beter leert kennen, zie je pas hoe een grote emotionele rugzakken de mensen meedragen. Toch blijven ze steeds vriendelijk en staan ze steeds klaar om anderen te helpen. Hun optimisme als doorzettingsvermogen is iets waar wij van kunnen leren.
Mijn ontwikkeling als ergotherapeut in het vluchtelingencentrum is pas echt van start gegaan vanaf ik instrumenten gebruikte, zoals de interessechecklist, om de bewoners beter te leren kennen. Om met een open houding te luisteren naar hun verhalen en hier ook echt de tijd voor te nemen. Dit is een klein gebaar maar betekend zoveel voor hen. Eigenlijk zijn er veel mensen opzoek naar vriendschap, een vertrouwenspersoon, iemand waarop ze kunnen rekenen in de onzekere tijden. Iemand die luistert en die actief dingen onderneemt om het dagelijks leven in het vluchtelingencentrum toch dat beetje fijner te maken.
Het is bijna dag tegen de homofobie en samen met de kinderen hebben we een creatieve activiteit gedaan. We hebben een regenboog geschilderd die we maandag omhoog gaan hangen in het centrum. Zo kan iedereen het zien en kan het misschien een conversatie starten of reflectie bij de bewoners. Een reflectie dat iedereen geaccepteerd moet worden, welke seksuele geaardheid hij/zij ook heeft.

Een nieuw begin

Dag iedereen,

Ik ben de volgende studente die zeven weken stage zal lopen in het Fedasil Zaventem. Een vluchtelingencentrum met het hart op de juiste plaats. Je wordt er super goed verwelkomd door de sociale begeleiders en assistenten. Ze nemen je direct in het multidisciplinair team op als een volwaardige teamplayer. Dit is wel anders dan op andere stageplaatsen. Je bent er de enige ergotherapeut in het centrum, dus het is jouw taak om de ergotherapeutische taken in te vullen of te ontdekken. Dit is zeker leerrijk aangezien je kan vertrekken vanuit jouw visie op ergotherapie en de noden van de bewoners.

De bewoners spreken verschillende talen dus google Translate kan zeker handig zijn, maar anders kan je ook altijd met gebaren of in andere talen je wel duidelijk maken. Naar mijn eerste observaties zijn er verschillende doelgroepen binnen het centrum. Je hebt de kinderen die nog geen school hebben toegewezen en elke dag in het centrum verblijven alsook schoolgaande kinderen. Dan heb je een grote groep alleenstaande mannen die overdag of in de nacht werken. Tenslotte heb je nog gezinnen, alleenstaande vrouwen en jongvolwassenen. Iedere doelgroep heeft zijn noden en problematieken waarmee je zeker aan de slag kunt! Echter is het jouw verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en hun participatie te bevorderen. Een belangrijke factor is het vertrouwen winnen van de bewoners. Momenteel ben ik nog een beetje aan het exploreren om te mensen wat beter te leren kennen en hun confidentie te winnen.

Het gaat zeker een uitdaging zijn in tijden van Corona plus de Ramadan om veranderingen aan te brengen. Ik denk dat momenteel individuele begeleiding meer van toepassing zal zijn aangezien groep sessies met volwassenen niet mogen doorgaan.

Tenslotte wil ik nog afronden met een uitspraak van één van de bewoners die me inspireerde: “Je moet je eigen kansen grijpen en jouw leven kleur geven. Dit hangt af van de manier hoe je naar zaken kijkt. Met een positieve mindset kom je veel verder.”

Groetjes,

Lara

Het afscheid

Hallo iedereen

Mijn stage in Fedasil zit erop. Het was een zeer leerrijke ervaring en heb veel geleerd over wat we voor deze mensen kunnen betekenen.
De laatste dag was het moeilijk om afscheid te nemen van iedereen. Heb iedereen dan ook bedankt voor de leuke stage.
Binnen enkele weken is het aan Lara om de rol van ergotherapeut hier op te nemen. Ik wens haar alvast het beste toe.

Groetjes

Hanne

Aan de slag als ergotherapeut in het opvangcentrum

Hallo allemaal

Ik ga jullie wat meer uitleg geven over wat ik reeds allemaal gedaan heb in het centrum als ergotherapeut.

Het is een hele zoektocht in het begin aangezien je in het fedasil de enige ergotherapeut bent. Maar al snel kom je in contact met enkele mensen en kom je te weten wat ze allemaal hebben meegemaakt. Dit is soms behoorlijk wat, maar wel heel interessant om te zien hoe ze hun leven proberen verder te zetten na alles wat er gebeurd is. En het is net daarbij dat wij gaan helpen. We helpen hen bij het zoeken van een zinvolle daginvulling, proberen hen tips en activiteiten aan te bieden om hun stress, angst, depressie, … te verlagen, we helpen hen bij het oefenen van hun kennis Nederlands, kijken samen met hen welk netwerk ze hebben en of dit best uitgebreid kan worden, en nog verschillende andere zaken. Zo ga ik tijdens mijn stage aan de slag met een hef- en tiltraining aangezien er veel mensen rugklachten hebben en niet weten hoe ze dit op de juiste manier kunnen uitvoeren. Een andere mogelijkheid is werken met mandala’s. Dit deed ik op een andere manier dan met de gewone kleurplaat. Ik ging namelijk aan de slag met spijkers en touw om zo tot een mooi resultaat te komen.

Tijdens de stage is het belangrijk om ook met de groepen te werken die je niet vaak ziet rondlopen in het centrum zelf. Zo merkte ik op dat er veel jongeren in het centrum aanwezig zijn, maar dat ze elkaar niet kennen. Daarom werd een activiteit georganiseerd om elkaar te leren kennen.

Omdat de mensen vaak veel hebben meegemaakt is het belangrijk om een vertrouwensrelatie met hen aan te gaan. Dit kan tijd vragen en lukt vaak niet van de eerste keer. Je moet steeds aanwezig zijn voor de mensen en niet enkel wanneer je een sessie geeft. Je moet ook af en toe iets over jezelf vertellen zodat zij dat niet de hele tijd hoeven te doen. Ten slotte moet je hen zelf over hun problemen laten beginnen en niet blijven doorvragen als je ziet dat ze hier niet klaar voor zijn. Als je hen voldoende tijd geeft zullen ze op een zeker moment wel spontaan beginnen vertellen.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat ik reeds gedaan heb als ergotherapeut in het centrum. Daarnaast ondersteun ik regelmatig de sociale begeleiding bij het uitvoeren van kamerbezoeken. Hier kan je als ergotherapeut ook veel uit leren, en het is dus zeker interessant om eens mee te doen.

Ps: Hieronder een voorbeeld van een mandala gemaakt met spijkers en draad.

Groetjes Hanne

 

Valentijn in het centrum

Hallo,

Hier ben ik weer.
15/02/2021 vierden we in het centrum valentijn.
Samen met de kindjes werden er koekjes en cakejes gebakken. Waarna ze deze ook mochten versieren.
Ik denk dat jullie genoeg weten als ik zeg dat de versiering overal te vinden was zelfs in mijn haar.
De kinderen waren super enthousiast en hebben ervan genoten.
Nadat we gebakken hadden werden deze cakejes en koekjes uitgedeeld aan al de bewoners van het centrum.
Ze vlogen al snel de deur uit en vielen bij iedereen in de smaak.

Eerste kennismaking met Het Fedasil in Zaventem

Hallo

Ik zal mezelf even kort voorstellen. Ik ben Hanne Schroven en ik zit momenteel in mijn derde jaar ergotherapie. Gisteren ging mijn buitenlandse stage van start in het Fedasil in Zaventem. De komende 8 weken ga ik hier als ergotherapeut aan de slag. Er is in het centrum geen andere ergotherapeut aanwezig waarop ik kan terugvallen. Hierdoor ga ik mij de eerste dagen vooral bezighouden met het leren kennen van het centrum. Nadien ga ik op zoek naar wat ik kan betekenen voor de mensen hier alsook voor het team. De eerste dag verliep vlot, ik werd eerst en vooral goed onthaald door Haitem. Daarna werd ik eveneens door de andere collega’s van harte welkom geheten. Ik kon al kennismaken met enkele bewoners van het centrum, maar het gaat nog even duren vooraleer ik alle namen ken. Ze verblijven hier namelijk met 250 bewoners. Hopelijk leer ik ze snel beter kennen en kan ik beginnen werken rond hun wensen.

Dag 2: Het was wittesokkendag vandaag. Al het personeel deed witte sokken aan om te tonen aan de bewoners van het centrum dat het oké is. Ze kunnen namelijk enkel witte sokken krijgen in het centrum. Deze vinden ze niet zo cool. Het wordt een zeer uitdagende stage, maar ik kijk er naar uit. Groetjes Hanne