Aan de slag als ergotherapeut in het opvangcentrum

Hallo allemaal

Ik ga jullie wat meer uitleg geven over wat ik reeds allemaal gedaan heb in het centrum als ergotherapeut.

Het is een hele zoektocht in het begin aangezien je in het fedasil de enige ergotherapeut bent. Maar al snel kom je in contact met enkele mensen en kom je te weten wat ze allemaal hebben meegemaakt. Dit is soms behoorlijk wat, maar wel heel interessant om te zien hoe ze hun leven proberen verder te zetten na alles wat er gebeurd is. En het is net daarbij dat wij gaan helpen. We helpen hen bij het zoeken van een zinvolle daginvulling, proberen hen tips en activiteiten aan te bieden om hun stress, angst, depressie, … te verlagen, we helpen hen bij het oefenen van hun kennis Nederlands, kijken samen met hen welk netwerk ze hebben en of dit best uitgebreid kan worden, en nog verschillende andere zaken. Zo ga ik tijdens mijn stage aan de slag met een hef- en tiltraining aangezien er veel mensen rugklachten hebben en niet weten hoe ze dit op de juiste manier kunnen uitvoeren. Een andere mogelijkheid is werken met mandala’s. Dit deed ik op een andere manier dan met de gewone kleurplaat. Ik ging namelijk aan de slag met spijkers en touw om zo tot een mooi resultaat te komen.

Tijdens de stage is het belangrijk om ook met de groepen te werken die je niet vaak ziet rondlopen in het centrum zelf. Zo merkte ik op dat er veel jongeren in het centrum aanwezig zijn, maar dat ze elkaar niet kennen. Daarom werd een activiteit georganiseerd om elkaar te leren kennen.

Omdat de mensen vaak veel hebben meegemaakt is het belangrijk om een vertrouwensrelatie met hen aan te gaan. Dit kan tijd vragen en lukt vaak niet van de eerste keer. Je moet steeds aanwezig zijn voor de mensen en niet enkel wanneer je een sessie geeft. Je moet ook af en toe iets over jezelf vertellen zodat zij dat niet de hele tijd hoeven te doen. Ten slotte moet je hen zelf over hun problemen laten beginnen en niet blijven doorvragen als je ziet dat ze hier niet klaar voor zijn. Als je hen voldoende tijd geeft zullen ze op een zeker moment wel spontaan beginnen vertellen.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat ik reeds gedaan heb als ergotherapeut in het centrum. Daarnaast ondersteun ik regelmatig de sociale begeleiding bij het uitvoeren van kamerbezoeken. Hier kan je als ergotherapeut ook veel uit leren, en het is dus zeker interessant om eens mee te doen.

Ps: Hieronder een voorbeeld van een mandala gemaakt met spijkers en draad.

Groetjes Hanne