Een nieuw begin

Dag iedereen,

Ik ben de volgende studente die zeven weken stage zal lopen in het Fedasil Zaventem. Een vluchtelingencentrum met het hart op de juiste plaats. Je wordt er super goed verwelkomd door de sociale begeleiders en assistenten. Ze nemen je direct in het multidisciplinair team op als een volwaardige teamplayer. Dit is wel anders dan op andere stageplaatsen. Je bent er de enige ergotherapeut in het centrum, dus het is jouw taak om de ergotherapeutische taken in te vullen of te ontdekken. Dit is zeker leerrijk aangezien je kan vertrekken vanuit jouw visie op ergotherapie en de noden van de bewoners.

De bewoners spreken verschillende talen dus google Translate kan zeker handig zijn, maar anders kan je ook altijd met gebaren of in andere talen je wel duidelijk maken. Naar mijn eerste observaties zijn er verschillende doelgroepen binnen het centrum. Je hebt de kinderen die nog geen school hebben toegewezen en elke dag in het centrum verblijven alsook schoolgaande kinderen. Dan heb je een grote groep alleenstaande mannen die overdag of in de nacht werken. Tenslotte heb je nog gezinnen, alleenstaande vrouwen en jongvolwassenen. Iedere doelgroep heeft zijn noden en problematieken waarmee je zeker aan de slag kunt! Echter is het jouw verantwoordelijkheid om verandering aan te brengen en hun participatie te bevorderen. Een belangrijke factor is het vertrouwen winnen van de bewoners. Momenteel ben ik nog een beetje aan het exploreren om te mensen wat beter te leren kennen en hun confidentie te winnen.

Het gaat zeker een uitdaging zijn in tijden van Corona plus de Ramadan om veranderingen aan te brengen. Ik denk dat momenteel individuele begeleiding meer van toepassing zal zijn aangezien groep sessies met volwassenen niet mogen doorgaan.

Tenslotte wil ik nog afronden met een uitspraak van één van de bewoners die me inspireerde: “Je moet je eigen kansen grijpen en jouw leven kleur geven. Dit hangt af van de manier hoe je naar zaken kijkt. Met een positieve mindset kom je veel verder.”

Groetjes,

Lara