Werkervaring

We zijn allebei gestart met onze stages.

Kato:

Ik loop stage op twee verschillende plaatsen en mijn eerste stage waar ik nu dus mee bezig ben is een onderzoeksproject. Dit houdt in dat ik onderzoek doe naar een onderwerp dat ik gekregen heb. Ik heb twee onderwerpen gekregen en het eerste onderwerp gaat over planetary occupational therapie. Ik heb dus eerst opzoekwerk moeten doen rond deze term en dan was het de bedoeling dat ik een soort van blog schreef voor de studenten van de universiteit, zodat zij deze term ook leren kennen. Ze vonden het ook heel belangrijk dat ik mijn eigen visie rond het onderwerp hier ook in verwerkte. Het tweede onderwerp gaat over sensory modulation, hier heb ik dus ook eerst opzoekwerk rond moeten doen. Vervolgens is het de bedoeling dat ik de instructies die ze hier in het Fins hebben om deze therapievorm correct uit te voeren ga vertalen naar het Engels en ook aanpassingen in maak, met de recente informatie die ik heb gevonden rond dit onderwerp. Binnenkort mag ik ook mee met een ergotherapeut om te beslissen hoe de sensory modulation ruimtes er gaan uitzien in het nieuwe ziekenhuis dat ze hier aan bouwen zijn.

Ik heb dus al veel opzoek- en schrijfwerk verricht, maar ik heb ook al de kans gekregen om met een ergotherapeut mee te gaan naar haar praktijk. Zij geeft therapie aan kinderen en jongeren, hiervoor gebruikt ze ook de principes van sensory modualtion.

Mijn volgende stage zal in volwassen psychiatrie zijn, maar daar heb ik nog geen verdere informatie van.

 

Jannes:

Bij mij ligt de focus op een langdurige stage in ‘Maskun neurologinen kuntoutuskeskus.’ Dat is een neurologisch revalidatiecentrum. Wat de doelgroep betreft gaat het om ergotherapie gericht op neurologische stoornissen voor volwassenen en geriatrische patiënten.

Wat biedt Masku aan: dit centrum werkt zowel nationaal als lokaal.

Nationaal: iedereen in Finland kan hier terecht voor

o   Revalidatiecursussen: deze omvatten het geven van informatie, “peer support”, een “Boost voor zelfvertrouwen-cursus” en “Ik kan omgaan met mijn ziekte”. Deze cursussen gebeuren meestal in groep. Als we gaan kijken naar de verschillende aandoeningen die in dit centrum aan bod komen, dan stel ik vast dat het grootste deel van de patiënten MS heeft (23%), naast beroerte, epilepsie, Parkinson, en oudere patiënten met multiple aandoeningen.

o   Intramurale revalidatie: deze is gericht op het verhogen van de onafhankelijkheid, autonomie en activiteit van de patiënt. Een belangrijke groep zijn personen met een ernstige handicap, maar ook personen met een matige en lichte handicap en personen die zich nog maar net in het beginstadium van een progressieve ziekte bevinden. Intramurale revalidatie richt zich op een multidisciplinaire therapie die in groep en individueel plaatsvindt.

Lokaal: ambulante revalidatie. Dit omvat fysiotherapie, ergotherapie, neuropsychologische revalidatie en spraaktherapie. Ambulante revalidatie focust op problematieken die kunnen behandeld worden door 1 therapeut.

De ergotherapeut werkt zowel intramuraal als ambulant en doet dus eveneens huisbezoeken, de frequentie hierin hangt van week tot week af. Ook mijn stage omvat beiden. Ik hoop zo veel als mogelijk ergotherapie in de brede zin te leren kennen in dit revalidatiecentrum.

 

Naast onze stage, hebben wij ook lessen aan Turku University of Applied Sciences: zo hebben we Finse les, maar dat is toch niet zo gemakkelijk. Zo hebben ze hier in de Finse taal geen woorden zoals: in, op, van,… maar ze hebben hier verschillende manieren om een woord te schrijven. De stad waar we nu zijn is Turku en dit kan geschreven worden als Turun, Turussa,… .Ook gebruiken ze hier geen mannelijke of vrouwelijke voornaamwoorden (hij en zij) zoals wij doen, maar gebruiken ze gewoon de term hän voor beide geslachten.

Daarnaast hebben we nog vakken, zo bekijken we in het vak ‘Client-centered social and health services’ het Finse gezondheidssysteem van dichterbij. Ook hier zijn zoals bij het Fins vak opdrachten aan gekoppeld met tussentijdse deadlines.