Culturele ervaring

Hallo,

Naast de stage en de lessen, laten we ons ook onderdompelen in de Finse cultuur. Zo ben ik met andere buitenlandse studenten een dag naar Helsinki geweest. Initieel gingen we enkel naar daar voor het Internationaal filmfestival van Helsinki dat die week plaatsvond, uiteraard konden we de andere culturele bezienswaardigheden van de hoofdstad van Finland niet links laten liggen.

Vroeg in de ochtend namen we de trein, zo konden we een volledige dag de tijd nemen om Helsinki te bezoeken. Als eerste stond een bezoek aan de grootste Russisch-Orthodoxe kathedraal van heel West- en Noord-Europa op de planning, ook wel de Oespenski-kathedraal (foto 1) genoemd. Via de domkerk van Helsinki bewonderden we de bibliotheek (foto 2). Het bleek al snel dat het allesbehalve een traditionele bibliotheek is: naast boeken en films huren zijn er ook afgezonderde studeerruimtes, een café, een restaurant, een bioscoop, een geluids- en filmstudio tot zelfs een speeltuin waar kinderen zich kunnen uitleven. Je stelt jezelf misschien al de vraag ‘een bibliotheek hoort toch een plek te zijn waar stilte heerst’? Wel door het akoestisch plafond met speciale en doordachte materialen is het niet alleen heel rustig maar is het ook architecturaal gezien heel mooi afgewerkt (foto3). Nadien brachten we een bezoek aan het muziekhuis van Helsinki.

In de namiddag gingen we naar de bioscoop van Helsinki die veel volk aantrok omwille van het filmfestival: we zagen de documentaire genaamd ‘Twice Colonized.’

Met een gevulde Finse culturele rugzak namen we ’s avonds de trein richting Turku :).