Werkervaring Kiesi

Ik ben inmiddels begonnen aan mijn stage in de volwassenenpsychiatrie en heb deze bijna afgerond. Mijn stage vindt plaats bij Kiesi, een ontmoetingsplaats voor volwassenen met mentale problemen. Hier in Finland wordt gezegd dat Kiesi onder de derdelijnszorg valt, maar in Belgiƫ zou dit worden beschouwd als eerstelijnszorg. Mensen kunnen naar Kiesi komen om tijd door te brengen en anderen te ontmoeten. Ze kunnen gebruik maken van de computers, wifi en de krant, en als ze willen kunnen ze ook deelnemen aan georganiseerde activiteiten. Het doel van Kiesi is om de geestelijke gezondheid van mensen te ondersteunen en hun dagelijks welzijn te verbeteren.

Bij Kiesi zijn er twee zorgverleners actief: een van hen is verpleegkundige van opleiding en de andere is zowel verpleegkundige als ergotherapeut van opleiding. Ze vervullen voornamelijk de rol van adviseur. Mensen kunnen bij hen terecht met al hun vragen, en hun taak is om mensen naar de juiste instanties door te verwijzen. Als ergotherapeut bij Kiesi moet je dus een brede kennis hebben over verschillende onderwerpen en bereid zijn om nieuwe dingen te leren, om mensen op de best mogelijke manier te kunnen helpen.

Het belangrijkste aspect van deze stage is het contact met de mensen, hoewel dat niet zo eenvoudig is als het klinkt. De meeste mensen spreken alleen Fins, en omdat ik mezelf alleen in het Fins kan voorstellen, kunnen we geen diepgaande gesprekken voeren. Sommige mensen spreken wel Engels en willen graag helpen door te vertalen wat anderen zeggen of wat ik zeg. Ook is Google Translate echt je beste vriend, hoewel het er soms vreemd uitziet om zo te communiceren, is het wel een hulpmiddel en help je tegelijkertijd mensen ook om te leren hoe ze Google Translate of andere apps kunnen gebruiken om het leven iets gemakkelijker te maken.

Je leert ook op andere manieren communiceren, omdat er niet altijd iemand is die kan vertalen wat er gezegd wordt, of wat jij zegt, en ook niet iedereen kan lezen. Het is dus belangrijk om gebaren te gebruiken en veel te laten zien, ook gezichtsuitdrukkingen zijn heel belangrijk. Dit was voor mij een nieuwe manier van communiceren.

Op de planning voor mijn laatste stageweek staan nog enkele creatieve activiteiten gepland, maar ook een sessie waarin iemand uitleg geeft over enkele natuurfenomenen. Ook zullen er aan het einde van deze week therapiehonden langskomen.