HALVERWEGE BUITENLANDSE STAGE

Hallo iedereen,

Wij zijn sinds afgelopen vrijdag de helft van onze buitenlandse ervaring gepasseerd. Normaal gezien kregen we deze week bezoek van gemeenschappelijke vrienden, maar helaas heeft covid-19 hier weer roet in het eten gegooid… Verder verloopt hier alles nog zeer goed! Vandaag vieren ze carnaval in Zagreb, en dus ook de therapiehonden komen vandaag verkleed (zie foto).

De doelgroep van onze stage zijn kinderen. De meest voorkomende diagnoses bij onze cliënten zijn kinderen met autisme spectrum stoornis, het syndroom van down, een ontwikkelingsachterstand, gedragsproblemen, emotieregulatieproblemen…  Ieder kind zijn interventies worden gebaseerd op zijn/ haar interesses. Er wordt niet gewerkt aan het op voorhand voorbereiden van een interventie, omdat de interventies gebaseerd worden op het materiaal waar het kind dat moment het meeste interesse in toont.

Doorheen de interventies valt het ons enorm op dat de kinderen heel anders reageren op prikkels dan dat wij zouden doen. Bijvoorbeeld;
– De ergotherapeut spuit ‘stiekem’ (wanneer het kind dit niet ziet) scheerschuim op zijn hand. Het kind is ondertussen aan het spelen met materiaal dat aanwezig is in het lokaal. Op dit moment gaat de ergotherapeut scheerschuim aanbrengen in de nek, op het been, op de arm… van het kind. Vele kinderen reageren hier niet op, en merken niet op dat er scheerschuim op hun lichaam hangt. Andere kinderen willen net heel graag dat dit zo snel mogelijk van hun lichaam is.

– Als er een voorwerp uit de kast gehaald wordt met allemaal bolletjes in dat zeer veel lawaai maakt, worden de verschillen tussen de kinderen van hoe de sensorische input wordt verwerkt wederom zeer duidelijk. Het ene kind merkt het geluid niet op, en speelt verder zonder op te kijken. Het andere kind duwt zijn/ haar handen zeer hard tegen zijn hoofd.

Doorheen deze stage leren we zeer veel over hoe de kinderen anders reageren op sensorische input. We leren kijken naar details in het gedrag van het kind en tot slot leren we zeer veel bij over hun ergotherapeutische aanpak.