WEEK 7 – BUITENLANDSE STAGE

Hallo iedereen,

Deze week willen wij iets meer achtergrondinformatie geven over de sensorische integratie therapie die wordt toegepast in Centar Silver.

Dr. Jean Ayres werd bekend door haar theorie van sensorische integratie, en op basis van deze theorie wordt de therapie in Centar Silver gegeven. Ayres beschrijft sensorische integratie als ‘het neurologische proces dat de sensatie vanuit het eigen lichaam en de omgeving organiseert en het mogelijk maakt om het lichaam binnen de omgeving effectief te gebruiken’. 

Via ons lichaam ontvangen we constant prikkels uit onze omgeving, deze prikkels komen uit verschillende kanalen zoals;
1) het proprioceptieve systemen
2) het vestibulaire systeem
3) visuele systeem
4) auditieve systeem
5) tactiele systeem
6) gustatieve systeem
7) olfactieve systeem

Op basis van de prikkels die door deze verschillende kanalen worden opgenomen en doorgestuurd naar onze hersenen, reageren wij als mens met bewegingen en handelingen. Wanneer deze samenwerking tussen de zintuigen en de reactie van het lichaam niet goed samenwerken, spreken we van een verstoorde prikkelverwerking.

Doorheen onze stage kunnen we deze verstoorde prikkelverwerking duidelijk observeren doorheen de aangeboden activiteiten en interventies, bijvoorbeeld;

  • De cliënt zit op de schommel, en moet magnetische visjes vangen met de magnetische hengel. Het kind neemt de hengel heel veel naar boven vast, met als gevolg dat het kind de visjes niet kan vangen omdat hij er niet aan raakt. Op dit moment legt het kind de link niet dat het makkelijker voor hem zou zijn om de hengel meer naar beneden vast te nemen, zodanig dat hij de visjes wel kan vangen.
  • De cliënt moet een constructie met schuimblokken nabouwen van op een foto. Hij ziet wel dat één van de schuimblokken niet correct gepositioneerd is, en probeer de blok te draaien. Hij draait bijvoorbeeld de blok enkel horizontaal, en hij ziet niet in dat hij de blok ook op een andere manier kan omdraaien voor het gewenste effect.

bronvermelding: Ayres, A. Jean (1972). Sensorische integratie en leerstoornissen . Los Angeles, Californië: WPS. ISBN 978-0874243031.