WEEK 8 – BUITENLANDSE STAGE

Hallo iedereen,

Hier verloopt alles zeer goed, alles gaat zo zijn gangetje. Momenteel zitten we in de voorlaatste week van onze buitenlandse ervaring, en is al ons bezoek afgelopen weekends al langs gekomen.

Ik wil jullie graag meenemen in mijn buitenlandse stage. In de eerste weken van de stage moesten we voornamelijk observeren, vragen stellen en suggesties geven. Nu meer naar het einde toe, mogen we steeds zelfstandiger te werk gaan.

Er zijn drie ergotherapeuten die therapie geven in het sensorische integratie therapielokaal. Soms krijgt een kindje individueel een therapie in het lokaal, op andere momenten zijn er twee of drie kinderen aanwezig in eenzelfde lokaal. Elke ergotherapeut heeft ongeveer 25 kinderen per week, waar men één uur therapie aan geeft. Ik geef aan een 22-tal kinderen samen therapie met de ergotherapeut of individueel. Dagelijks geef ik tussen de zes en de zeven therapieën.

De ergotherapeuten die in Centar Silver werken zijn steeds aanwezig in het lokaal, en begeleiden/ ondersteunen mijn therapieën.  Terwijl ik een activiteit aan het opbouwen ben voor het kind, wordt er regelmatig gevraagd door de aanwezige ergotherapeut welke doelen ik met de activiteit wil bereiken. De ergotherapeut laat je zoveel mogelijk zelf nadenken en ideeën uitwerken, maar hij geeft af en toe ook nog een suggestie om de activiteit te graderen, of om meer systemen (bijvoorbeeld vestibulair) aan te spreken.

De taalbarrière was in het begin wel een heel groot issue bij het zelf geven van een therapiesessie. De kinderen spreken geen Engels, en ze spreken vaak helemaal niet. Na verloop van tijd leerde ik wel enkele basiswoorden kennen die ik doorheen de interventie kon inzetten, of gebruikte ik non-verbale communicatie.  Wanneer het kind verbaal wel goed kan functioneren, dan praat ik richting het kind in het Engels, en vertaald de ergotherapeut mijn zinnen voor het kind. Op deze manier kan ik toch voldoende communiceren met de kinderen, en kan ik waardige therapieën geven op zelfstandige basis.

Enkele praktische zaken over onze stageplaats:

  • Wij werken aan de hand van een vroege en een late shift. Omwille van covid-19 werken de ergotherapeuten in twee shiften, de ene week starten we om 8 uur en eindigen we om 16 uur. De tweede week zijn de uren tussen 12-20 uur.
  • Het eetgebeuren: je eet wanneer je zelf honger hebt, hier is geen vaste middagpauze ingepland.
  • Centar Silver is zeer makkelijk te bereiken, er is een bushalte op ongeveer vijf minuten wandelen van het centrum. Wij nemen de tram (deze rijden om de zoveel minuten) richting het busstation, om hier een bus richting het centrum te nemen.
  • Er zijn af en toe kleine pauze’s tussen de therapiesessies door, want de honden moet ook uitgelaten worden en ontspannen 😉