Werkervaring Saint Vincent de Paul Residence

Dag iedereen, Ondertussen verblijven Alessia, Lore en ik al 3 weken in Malta.

Alessia en Sari lopen stage in Saint Vincent de Paul Residence en zullen jullie in deze blogpost wat meer vertellen over onze stage. Saint Vincent de Paul Residence is een ruime voorziening die zich vooral richt op ouderen. Ouderen kunnen in deze voorziening terecht voor permanente zorg, respijtzorg of komen op afspraak revalideren. Soms worden er ook huisbezoeken gedaan.

De ergotherapie afdeling bevindt zich in een apart gebouw waardoor de ergotherapeuten erg veel ruimte en faciliteiten ter beschikking hebben voor de therapieën. Iets waar wij in België alleen maar van kunnen dromen. De afdeling bestaat uit verschillende bureaus waar de therapeuten hun therapieën kunnen voorbereiden, een oefenkeuken, een snoezelruimte, een handrevalidatieruimte, een therapieruimte en een ruime groepstherapieruimte. De ergotherapeuten werken in de ‘wards’ (afdelingen met residentiële patiënten) of in de ‘day hospital’ (afdeling waar patiënten op afspraak komen om te revalideren). Wij bevinden ons meestal samen met Rachel, onze stagementor, in de ‘day hospital’. Hier komen patiënten op afspraak voor ergotherapie en kinesitherapie. Deze patiënten wonen nog thuis, maar hebben moeilijkheden in dagelijkse activiteiten. Deze patiënten hebben meestal dementie, parkinson of een fysieke aandoening. Familie en naasten worden erg betrokken in de sessies aangezien zij deze mogen bijwonen. Tijdens de therapiesessies worden er cognitieve oefeningen aangeboden zoals memory, associatieoefeningen, puzzels… Daarnaast worden er fysieke oefeningen gegeven met gewichten, putty, muntjes, kralen… om te werken op bijvoorbeeld op kracht of op het verminderen van tremor bij parkinsonpatiënten. Ook worden er soms assessments afgenomen om het functioneren van patiënten in kaart te brengen.

Naast de ‘day hospital’ vertoeven we ons ook soms in de ‘wards’. Hier worden vooral seating assessments afgenomen bij patiënten om hun rolstoel te evalueren en eventueel een nieuwe aan te bevelen. Verder hebben wij ook al een groepsessie gegeven aan patiënten met dementie. Het grote verschil is dat alle documentatie nog op papier gebeurd. Een ander verschil is dat de werkdruk hier veel lager ligt waardoor onze stagedagen wat rustiger verlopen dan in België 🙂.