Culturele ervaring en vrije tijd

Dag allemaal

Wij willen jullie graag wat meer vertellen over onze culturele ervaring en vrije tijd hier op Malta.

Hoofdstad 

Valetta is de hoofdstad van Malta. Het is een bruisende stad met leuke restaurantjes en barretjes. Zo is er een super goed restaurant waar ze de beste pizza hebben, de naam is Sotto. Er zijn verschillende musea en culturele activiteiten die je kan bezoeken. We hebben de mooie tuinen, tempel en Sint-Janscokathedraal bezocht met het beroemde schilderij van Caravaggio. De stad heeft veel leuke gebouwen en straatjes om te ontdekken. Op een mooie dag is het leuk om de zonsondergang te kijken vanop de stadmuur of te picknicken. Er is dus altijd wel iets te beleven in deze mooie stad.

Oude hoofdstad

Mdina is de oude hoofdstad van Malta. Wanneer je Mdina bezoekt voelt het aan als een openlucht museum. Wanneer je door de straatjes wandelt van Mdina wordt je terug genomen naar de Middelleeuwen. De stadspoort, Kathedraal en musea zorgen voor een kijk op de geschiedenis van Malta. Ook zijn een leuke restaurantjes en barretjes waar je iets kan eten en drinken. Een aanrader is Fontanella, hier kan je lekkere taart eten met een uitzicht op de velden gelegen buiten de stadmuur. Rabat is de stad gelegen rond Mdina. Deze stad is ook zeer mooi en een aanrader om ook eens te bezoeken. Ook niet ver van Mdina zijn de Dingli Ciffs. Je kan hier naartoe wandelen. Het is een mooie wandeling van een uurtje en je gaat door Rabat en verder door wegen met velden. De Dingli Cliffs geven je een adembenemend uitzicht over de zee en moet je zeker eens gezien hebben.

Vervoer: Bolt en Boltfood en Talinja kaart (!)

Voor vervoer gebruiken wij de bus. Je hebt de Talinja app, waar je gemakkelijk kan zien waar en wanneer de bussen komen. Het is zeer belangrijk dat je op voorhand (3maand voor vertrek) je buskaart regelt. Dan is het zeer goedkoop en kan je onbeperkt de bus nemen. We raden jullie aan om dit zeker te doen, want het is zeer moeilijk om dit ter plekken nog te regelen. Dan moet je een beurtenkaart kopen en dat kost veel meer. Verder kan je ook de Bolt nemen. Hiervoor bestaat er ook een app. Het is goedkoper dan een Taxi, maar is zo goed als hetzelfde systeem. Je bestelt je Bolt, en deze komt vaak binnen de 2 a 5 minuten al! Je kan ook gemakkelijk take away bestellen via Boltfood.

Feestdagen en Maltese lekkernijen…

Carnaval en het Saint Paul’s Feast in Malta zijn twee van de meest levendige en kleurrijke feestdagen op het eiland. Carnaval komt tot leven op de straten van Malta met kleurrijke kostuums en vrolijke muziek.Het Saint Paul’s Feast is een ander hoogtepunt op de Maltese kalender. Op 10 februari wordt het leven van Saint Paul gevierd met processies, vuurwerk en traditionele Maltese lekkernijen. Het feest is niet alleen een religieuze feestdag, maar het brengt bij het Maltees volk ook een gevoel van gemeenschap en trots.

Graag vertellen wij jullie nog wat meer over de traditionele Maltese lekkernijen… Op Malta zijn er heel wat lekkere dingen die je écht moet proeven! Een absolute favoriet onder de locals zijn de “Pastizzi”. Dit zijn kleine, knapperige gebakjes gevuld met ricotta kaas of een erwtenpuree, omhuld in een laagje bladerdeeg.

Daarnaast staan ze ook heel erg bekend voor hun “Ftira”. Dit is een soort Maltees brood wat belegd wordt met verse tomaten, olijven, ui, kaas en nog veel meer andere lekkere toppings. Daarenboven staan ze ook bekend voor hun beroemd Maltese konijn-gerechten, wat geserveerd wordt met aardappelen en groentjes. Maltezers houden hiervan en het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Als toetje staan ze ook bekend voor hun “Kannoli”. Dit zijn knapperige rolletjes deeg gevuld met romige ricotta en vaak bestrooid met poedersuiker.

Uitgaansleven in Malta…

In Paceville (een levendige wijk in St. Julian’s) vind je véél clubs, bars en restaurants, waar het nachtleven tot in de vroege uurtjes doorgaat. Het is dé plek voor feestgangers! Ook buiten Paceville zijn er tal van opties. In Valletta, de hoofdstad van Malta, kun je genieten van cocktailbars. Deze cocktailbars bieden vaak ook happy-our momenten (14u – 20u), wat inhoudt dat je 2 cocktails voor de prijs van eentje krijgt.

Blue Lagoon, Gozo en Comino

Een boottocht naar de Blue Lagoon op Gozo en Comino is een absolute must-do ervaring. De Blue Lagoon staat bekend om zijn heldere, turquoise water en mooie landschap, en het is de perfecte plek om te zwemmen, snorkelen of gewoonweg te ontspannen in een mooie omgeving.

De meeste boottochten vertrekken vanuit de haven van Mgarr op Gozo of vanuit verschillende locaties op Malta. Tijdens de tocht kan je genieten van heel mooie uitzichten.

Zodra je bij de Blue Lagoon aankomt, kun je vanaf de boot in het verfrissende water springen of gebruik maken van de gelegenheid om te snorkelen en de kleurrijke onderwaterwereld te verkennen.

Naast de Blue Lagoon kun je tijdens de boottocht ook stoppen bij andere prachtige locaties, zoals de Inland Sea en de Azure Window op Gozo, en de Crystal Lagoon op Comino.

Ghar Lapsi

Meer in het westen van Malta heb je Ghar Lapsi. Dit is een kleine pittoreske baai om te zwemmen en te duiken. Onze stagementor bracht ons hier eens na een stagedag naartoe aangezien ook zij hier erg fan van is. Het is een rotsen strand en het water is idyllisch blauw. Ook zijn er twee kleine restaurantjes dicht aan het water. Het is er zeer rustig dus ideaal als je een rustig dagje aan het water wil spenderen. Verder kan je er ook heel mooi wandelen langs de kust in mooie natuur. Een nadeel is wel dat dit zeer moeilijk te bereiken is. Er is geen bushalte dichtbij waardoor je bijna een half uur moet wandelen van aan de bushalte.

Dingli cliffs

Ten zuiden van Mdina heb je de Dingli cliffen. Dit zijn cliffen die zich lang uitstrekken over de kustlijn. Mooie uitzichten zijn dus verzekerd. Ook hier kan je heel mooi wandelen langs de kunstlijn. Wij hebben dit gecombineerd met een bezoek aan Mdina en Rabat aangezien je het bij de Dingli cliffen ook wel snel gezien hebt. Een nadeel is dat het wel erg winderig kan zijn dus een dikke jas meenemen is aangeraden.

Marsaskala

In het zuiden van Malta heb je de stad Marsaskala. Deze stad ligt aan de kust. In het water liggen veel gekleurde bootjes wat ook eens leuk is om gezien te hebben. Het heeft ook een mooie kerk langs de kust staan. Verder is de stad zelf niet heel speciaal, maar wel eens leuk om te bezoeken. Net buiten Marsaskala heb je nog St Thomas Bay. Dit is een hele kleine baai met mooie rotsen en ook heel erg blauw water. Voor wie meer fan is van een zandstrand kan wat verderop gaan zwemmen, daar is een klein zandstrandje.

Blue grotto

In het noorden heb je dan nog Blue grotto. Dit is een grote grot aan het water. Als je boven staat heb je er uitzicht op, maar er zijn ook kleine bootjes die er naartoe varen en in de grotten varen. Als je verder naar beneden wandelt, zijn er veel kleine restaurantjes met terrasjes. Ideaal om te gaan lunchen of om iets te gaan drinken in de zon. Een nadeel aan de Blue grotto is dat het erg toeristisch is en je dus wel erg veel mensen tegenkomt hier.

Noorden

In het noorden is er minder bebouwing en meer natuur. Er zijn veel zandstranden met mooie uitzichten. Ook is er cristal lagoon. Dit is een plaats waar de zee helder blauw is. Onze favoriete baai hier is Ghan Tuffieha Bay. Hier is een strand met een heel leuk restaurantje met uitzicht op zee. Ook kan je meer naar boven wandelen en heb je op uitzicht op het strand en een andere zeer mooie baai. Op dit strand is ook de enige plek waar je kan golfsurfen in Malta. Zeker een aanrader als je van een avontuurlijke wateractiviteit houdt. Wel is het belangrijk om even op voorhand na te kijken of er golven zullen zijn.

Hopelijk hebben wij jullie hiermee een beter beeld gegeven over onze vrije tijd en de culturele ervaring van Malta.

Groetjes

Lore, Sari en Alessia