Werkveldervaring Mater Dei Hospital

Dag iedereen

Ik ben Lore en zal jullie wat meer vertellen over mijn stageplek in Mater Dei Hospital. Vanuit ons appartement ben ik 50min. onderweg naar de stageplek met de bus. De afdeling waar ik stage loop is gericht op handrevalidatie. Patiënten komen op ambulante consultatie op doorverwijzing van de arts. Er zijn veel patiënten die op revalidatie komen nadat ze een breuk hebben van de radius. Maar ik kom zeker ook in contact met andere handtrauma’s zoals amputatie van de vingers, pees blessure, brandwonden en nog veel andere aandoeningen.

De patiënten ervaren beperking in hun de range of motion en het functioneel gebruiken van de hand. Als eerste wordt er een assessment afgenomen, om na te gaan wat de problemen juist zijn. Aan de hand van het assessment en afhankelijk van het soort handtrauma, wordt er een plan opgesteld. Eerst en  vooral wordt er vooral gefocust om terug een volledige range of motion te behalen. Men maakt hiervoor gebruik van de parafine wax om de gewrichten en spieren soepeler te maken. Na de parafine wax wordt er meestal passief gemobiliseerd van de gewrichten. Ook worden er actieve en passieve stretch oefeningen gedaan of meegegeven. Soms worden er ook spier versterkende oefeningen gegeven.  Afhankelijk van het trauma is er een verschillende aanpak in oefeningen, zo heb je tendon glide oefeningen, stretch oefeningen voor de duim, de pols,… Spalken worden ook ter plaatsen gemaakt, dit voornamelijk voor patiënten met pees beschadiging of na een operatie.

Het is een zeer leerrijke stageplek als je geïnteresseerd bent in revalidatie. Ik leer nog steeds elke dag bij over trauma’s van de hand. Op mijn stageplek kunnen de meeste mensen Engels spreken, maar het is natuurlijk handig als je een paar woordjes Maltees kent.