Eerste week in Porto

Dag allemaal!

Mijn naam is Mathias en ik zit in mijn derde jaar ergotherapie. Ik neem jullie mee naar mijn stage in Porto. Het begon allemaal met het kiezen van een bestemming. Er was veel keuze, maar Porto was diegene die eruit stak voor mij. Via deze blog houd ik jullie een beetje op de hoogte van mijn avontuur.

Op 29 januari 23H15 was mijn vlucht geland in de luchthaven van Porto. Van de luchthaven heb ik een taxi genomen naar het huis waar ik gedurende twee maanden zal verblijven. Rond middernacht stond ik voor de deur van mijn tijdelijke thuis. Niemand was aanwezig in het huis, omdat het al zo laat was. Gelukkig had de huisbaas op voorhand een toegangscode gegeven waarmee ik de voordeur kon openen. Op de tafel in de ‘studyroom’ lag een enveloppe met mijn naam erop en daarin de badge voor mijn kamer. Eenmaal aangekomen in mijn kamer ben ik direct gaan slapen. De volgende dag ben ik inkopen gaan doen voor de week die komt. Wat me opviel is dat de prijzen van de producten in de winkel net iets goedkoper zijn dan in België.

31 januari was mijn eerste stage dag in het Associação do Porto de Paralisia Cerebral , of kortweg APPC. Het APPC is een centrum dat zich gespecialiseerd heeft in cerebrale parese. Het bestaat uit verschillende diensten die een beetje ver heel Porto verspreid zijn. Mijn stage zal zich vooral afspelen in het “centro de reabilitação” of het rehabilitatie centrum. In het centrum kunnen kinderen met CP en hun families terecht voor een behandeling, hulpmiddelen, ondersteuning en nog veel meer. Ik had samen met mijn stagementor afgesproken aan de inkom om 10H30. Na een kwartier wachten, kwam mijn stagementor eindelijk. Ik heb een rondleiding van het gebouw gekregen en uitleg over de werking van het APPC. Ze vertelde me ook dat er veel kinderen of therapeuten afwezig zijn door covid en dat er doordaar minder interventies worden gegeven. In mijn eerste week heb ik heel veel informatie gekregen en heb ik ook enkele observaties mogen doen. Ik doe vooral observaties van interventies bij kinderen onder de acht jaar. De interventies vinden plaats in twee lokalen. Het ene lokaal heeft een grote spiegel aan de muur hangen en hiervoor ligt een mat. Dit lokaal wordt vooral gebruikt voor kinderen tot vier jaar. Het andere lokaal is een eerder een speellokaal dat beschikt over een schuifaf, ballenbad, matjes, schommel, enz. Hier worden vooral groepstherapie gegeven en interventies voor kinderen van vier tot acht jaar. Net zoals in België mogen de ouders binnenkomen in het lokaal tijdens individuele sessies. Tijdens groep-sessies mogen ouders niet aanwezig zijn, anders zijn er teveel mensen in hetzelfde lokaal (coronaregels). Vrijdag ben ik ook gaan observeren en participeren in enkele sessies in het zwembad. Dit was op een andere locatie dan mijn stage. Gelukkig dat ik kon meerijden met mijn stagementor, anders moest ik 50 minuten op de bus zitten.

Zaterdag ben ik Porto gaan verkennen en amai, Porto is een hele mooie stad. Maar nu heb ik genoeg geschreven, ik zal de foto’s voor hun eigen laten spreken. 😁

Tot de volgende keer.
Porto
Porto
Porto
Porto
Porto
Porto