De eerste ergotherapeutische sessies zijn een feit!

Dag beste bloglezers!

Ik neem jullie in deze blogpost mee in mijn eerste ergotherapeutische ervaringen bij Fedasil Machelen. Te beginnen met de Krokusvakantie waarin ik een groot deel van mijn weekplanning wijdde aan de jongste bewoners. Eerst en vooral: Carnaval! Waar alles in het teken staat van plezier maken (en glitters). Muziek op, verkleedkleren aan, en GAAN. Later die week dook ik de ‘speelgoedbib’ van het centrum in en selecteerde ik een aantal spelletjes om hun ontwikkeling te stimuleren. Tijdens deze interventies werkten we samen aan sociale vaardigheden, groepsvorming en weerbaarheid. Denk hierbij aan de volgende doelstellingen: zich aan gemaakte afspraken houden, wachten op hun beurt, hun impulsen controleren, vragen stellen, vragen beantwoorden, het woord nemen, oogcontact houden, keuzes maken, voorkeuren aangeven… Er zijn ook mensen in het centrum die geconfronteerd worden met de beperkingen van vervoersarmoede. Ze ervaren moeilijkheden met zich verplaatsen waar ze naartoe willen en dat heeft een negatieve invloed op hun participatie. Daarom begeleidde ik de kinderen tijdens één van hun eerste fietslessen. Door te leren fietsen breiden ze hun verplaatsingsmogelijkheden uit en vergroten ze hun kans om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Gedurende mijn stage in Fedasil Machelen heb ik de eer om samen met drie enthousiaste vrijwilligsters vorm te geven aan ‘De Vrouwenclub’. Op tweewekelijkse basis komen de vrouwen die verblijven in het opvangcentrum samen voor verschillende laagdrempelige activiteiten, zoals juwelen maken, intercultureel koken, spelletjes spelen… En op vrijdag 8 maart: een verrassingsuitstap voor *Wereldvrouwendag*! De deelneemsters krijgen de kans om in een informele context hun Nederlands te oefenen, hun sociaal netwerk uit te breiden, hun talenten in te zetten en zo te genieten van een betekenisvolle dagbesteding. Mijn ergotherapeutisch relevante to do: kwetsbare alleenstaande moeders samen met hun kinderen activeren richting participatie aan een weekendje weg tijdens de paasvakantie.

Ik blijf actief zoeken naar een voldoening gevende balans tussen meedraaien in de dagelijkse werking van het centrum en het team enerzijds en ruimte durven innemen om mijn eigen ergotherapeutische accenten te leggen anderzijds. Wordt vervolgd…

Zie deze link voor enkele sfeerbeeldjes: https://docs.google.com/document/d/1yGn-ZJ6LzZlVbOH5hcXWafHyB_2akLJM/edit?usp=sharing&ouid=106916701802767011551&rtpof=true&sd=true

PS: Hou deze vrijdag 1 maart zeker de Instagrampagina van Ergotherapie Odisee in het oog voor een exclusieve inkijk in mijn unieke werkveldervaring.