Dag beste bloglezers!
Ik stel jullie met trots de onderzoeksvraag van mijn Bachelorproef voor: Welke tools kunnen ontwikkeld worden om het interdisciplinaire activeringstraject van jonge asielzoekers in opvangcentra te ondersteunen? Ik ervaar het als een enorme meerwaarde om mijn BAP uit te werken binnen deze werkveldervaring. Het biedt de mogelijkheid om mij volledig te verdiepen in de doelgroep waarvoor de praktijkuitwerking bestemd is. Ik ervaar de grote relevantie van het project en dat is zeer bevorderlijk voor de motivatie om een mooi product af te leveren. Ons gemeenschappelijke doel: Actief op Achttien!
De uitwerking begon met een literatuurstudie en een eerste praktijkverkenning aan de hand van interviews en andere contactmomenten met zowel het team als de bewoners van Fedasil Machelen. Aan de hand daarvan stelde ik een SWOT-analyse op van de doelgroep en formuleerde ik de volgende aandachtspunten: positieve vraagstelling, interactieve communicatie, visuele ondersteuning, concrete voorbeelden, intensieve begeleiding, empathische hulpverlening, holistische benadering, bevordering van autonomie, competentie en verbondenheid… De ontwikkeling van het prototype kon bijna beginnen! Of dat dacht ik tenminste… Tijdens het uitwerken van mijn focusgroep, botste ik op enkele beperkingen die het moeilijk maakte om kwalitatieve gegevens te verzamelen. Dit lag aan bepaalde interculturele verschillen tussen mij als gespreksleider enerzijds en de bewoners als deelnemers anderzijds.
Mediums kiezen in functie van het behalen van de doelstellingen is één van onze vele sterktes als ergotherapeut en maakt het mogelijk voor mij om in te spelen op de meertaligheid en laaggeletterdheid van de bewoners. Cultuur echter is een veel subtieler en minder zichtbaar concept. De intercultureel bemiddelaar van het centrum hielp mij op weg met zijn waardevolle input en perspectieven om cultuursensitief te handelen. Ik leerde dat mijn denkwijze westers is en zich kenmerkt door individualisme, toekomstgerichtheid en concepten als ‘vrije tijd’. Om aansluiting te vinden en te communiceren op het niveau van de cliënt, is het belangrijk om aandacht te hebben voor collectivisme, het heden en productiviteit. Dit maakte het mogelijk voor mij om succesvolle focusgroepen te organiseren en bruikbare informatie te verzamelen. Tegelijkertijd is het in het kader van integratie ook nuttig om hen te laten kennismaken met meer westerse concepten en hierbij voldoende te nuanceren. Een mooie leerervaring en groeikans op vlak van intercultureel handelen die ik met beide handen vastgrijp! Ondertussen gaat ook de testfase van de tool van start. Om te beginnen zal ik een proefafname doen van het assessment bij mijn volgbewoner en later ook bij andere jongeren. Daarna volgt hopelijk de implementatie waarbij ik een praktisch bruikbaar instrument aflever dat breed inzetbaar is door de teamleden.
Tot snel!