Bezoek RSA Ippocrate

Als laatste bezoek van deze trip zijn we RSA Ippocrate, een ander woon-zorgcentrum van Korian gaan bezoeken. Dit bezoek hebben we woensdag kunnen regelen doordat de ergotherapeut van het woon-zorgcentrum San Giorgio van Korian hier halftijds werkt.

Het woon-zorgcentrum geeft plaats aan 276 bewoners. In deze instelling is er maar 1 ergotherapeut aanwezig die halftijds werkt. Men kan hier permanent verblijven maar men heeft hier ook enkele kamers om te revalideren waar men maximum 2 maand kan blijven.

Eenmaal we aankwamen op de instelling hadden we het gevoel dat we een hotel binnenstapten. Vooraan is er een grote tuin waar de bewoners kunnen plaatsnemen aan een tafeltje. Deze tuin is afgesloten met een toegangspoort die men kan openen met een code.

Het interieur van het woon-zorgcentrum was luxueus, maar bij het doorgaan naar de kamers merkten we een groot verschil op. Deze waren onpersoonlijk en niet meer luxueus zoals de gangen en het onthaal. In elke kamer staan er 2 bedden en 2 kasten en is ruimte voor de badkamer. De bewoner heeft geen persoonlijke bezittingen op de kamer zoals een zetel of meubels van thuis.

Vandaag hadden we de mogelijkheid om een intake gesprek te volgen bij een patiënt die hier verblijft voor 3 weken. Tijdens het gesprek wordt er gevraagd naar de diagnose, het verhaal van de patiënt en wat zij wil bereiken. De vrouw in kwestie was gevallen en had haar arm en heup gebroken. Als gevolg kreeg ze een heupprothese. De therapeut startte na het intake gesprek met de passieve mobilisatie van de onderste ledematen.

Nadien zijn we samen met de ergotherapeut een rolstoel gaan brengen aan een bewoner. We merken dat de meeste bewoners zich zelfstandig verplaatsen met hun rolstoel. De therapeut stimuleert dit ook gedurende haar therapieën.

Ondertussen hadden we een gesprek met de ergotherapeut, hieruit merkten we een groot verschil op met de andere organisatie van Korian. In onze vorige organisatie (San Giorgio) verliep de dag rustig en was deze duidelijk gestructureerd. Wanneer de therapeut hier aankomt weet zij niet wat ze zal doen. Er zijn namelijk dagelijks nieuwe patiënten waarbij ze een intake gesprek zal afnemen en het onthaal meldt dagelijks welke taken ze hebben voor haar. Ze geeft zelf aan dat het een chaos is en ze van het ene punt naar het andere moet lopen en geen structuur aanwezig is.

De grootste verschillen tussen het woon-zorgcentrum RSA Ippocrate en een woon-zorgcentrum in België zijn:

  • De onpersoonlijke kamers.
  • Er vinden voornamelijk individuele therapieën plaats.
  • In het woon-zorgcentrum zijn er kamers voor een revalidatieprogramma van maximum 2 maanden.