Dag 4

Vandaag was de voorlaatste dag van mijn observatiestage maar aangezien het morgen weekend is werkt niet iedereen en was het de laatste dag dat ik iedereen zag. Ik stond vandaag de hele dag op de dienst animatie. In de voormiddag bereiden ze zoals altijd hun activiteiten voor van de namiddag. Vandaag was het een gezamenlijke activiteit met alle animatoren met als thema eierenzoektocht, daarom begonnen we met een overleg zodat iedereen wist wat de bedoeling was en om de taken te verdelen. Ik heb mijn vaardigheden die ik heb geleerd in kleuteronderwijs toegepast en ben de hele ochtend druk bezig geweest met kopiëren, knippen, lamineren en tekenen.

Na het middageten gingen we verder met voorbereiden en was het al snel 14:00. De kinderen mogen vanaf 14:00 komen spelen en om 14:30 beginnen de activiteiten. De start heb ik gemist doordat de coördinator van TAPAS op bezoek kwam en ik overleg had met hem. Hierna ben ik gaan helpen bij de jongere kinderen. Er zijn twee kinderen die Nederlands spreken, hen begeleid ik meestal aangezien de andere animatoren geen Nederlands spreken. Er waren verschillende opdrachten voorzien zoals het zoeken van verstopte paaseieren met nummers op die ze moeten combineren met elkaar om tot 20 te komen, rijgen van parels op snorharen van een paashaas, een zoekplaat, lijnen traceren op een keukenpapier en in een bak water leggen waardoor er een tekening tevoorschijn kwam die we op voorhand op de andere kant van het papier hadden getekend… Op deze manier oefenden de kinderen schoolse vaardigheden zoals de telrij, fijn motorische vaardigheden, sociale vaardigheden, taalvaardigheden,…

Na de opdrachten kregen ze warme chocolademelk. Ik ben het gewend om ongeveer 2 halve bekers te geven aan kleuters. Dit was hier niet het geval, de kinderen kregen volle bekers en hadden eigenlijk geen limiet. Toen ik dit navroeg bij een animator zei ze dat ik alles mocht geven aan de kinderen wat ik kon geven. Ik neem aan dat dit te maken heeft met het feit dat deze kinderen veel verloren zijn met hun vlucht naar België en niet veel hebben.