Een week vol met kampen

Deze week zijn we 2 keer op kamp mogen gaan, dinsdag en woensdag. Het jammere aan het kamp van dinsdag was dat we maar met 2 personen konden gaan. Jonas offerde zich meteen op om in het hospitaal te blijven om daar wat te werken.

Lander en ik moesten dinsdag ochtend om 6u30 klaarstaan. Zo gezegd zo gedaan en om 7u stonden we allemaal klaar om te vertrekken. Het was een rit van 3 uur, maar na een uur rijden bleek het geen gewone rit te worden. 2 uur lang op een hblognoemi2obbelweg met diepe putten en gigantische stenen. Uiteindelijk na 3 uur kwamen we helemaal door één geschud aan op een schooltje waar we een warm ontvangst kregen. Natuurlijk waren de prachtige bloemenkransen ook weer aanwezig. Het opmeten van deblognoemi1 visus was onze taak. Nadat Lander en ik de visus hadden opgemeten, stuurden we de patiënten door naar Darma en Comol. Deze twee mannen waren de optometristen van het hospitaal met wie we mee mochten. Het kamp was niet alleen voor de schoolkinderen bedoelt maar ook voor andere mensen die in de buurt woonden zodat zij niet helemaal naar het Eye Hospital moesten komen. Wat voor deze mensen ook in het voordeel speelde was dat zij voor deze screening maar 10 roepies (10 eurocent) moesten betalen in plaats van 15 roepies (15 eurocent) wat de prijs is in het hospitaal. Na 4 uur waren we klaar en konden we weer huiswaarts gaan. De terugrit was heel leuk doordat we Darma en Comol die dag goed hebben leren kennen. 3 uur lang in de auto gek zitten dansen op Nepalese muziek. Ja ja we hebben goed gelachen.

Woensdag moesten we om 7u klaarstaan om terug met Darma en Comol een rit van 3 uur te doen. Lander en ik dacblognoemi3hten dat we de ergste rit dinsdag al hadden meegemaakt. Het kon in onze ogen niet bestaan dat er nog een meer gehobbelde weg bestond als die van de dag er voor. We hadden duidelijk verkeerd gedacht en nog meer door één geschud en vol blauwe plekken kwamen we aan op het schooltje. Ook hier kregen we bloemenkransen en werd er vrolijk voor ons gezongen. We kregen zelfs een “token of love”, een soort van medaille. Ook dit kamp was voor iedereen die zich wilden late testeblognoemi4n en deze screening was zelfs gratis. Na 6 uur de visus te testen konden we weer aan de helse rit naar huis beginnen. Deze keer zaten we niet gezellig met 6 in een jeep, zoals in de heenrit, MAAR MET 20!! Patiënten waarbij cataract gevonden was, moesten naar het hospitaal gebracht worden om de dag erna geopereerd te worden. Iedereen vloog op en tegen elkaar. Door al dat geschud dacht Jonas dat hij de heup van het oude vrouwtje naast hem had gebroken. Dit was al een geluk niet gebeurd, het was nog een sterk vrouwke.

Het werk in het hospitaal loopt nu ook allemaal van een leien dakje. Ook ons Nepalees vordert met de minuut waardoor we nu vrijwel alles alleen mogen doen. De anamnese stellen, de visus testen en de refractie en skiascopie uitoefenen, en dit alles in het Nepalees. Ziezo, week 4 zit er weer op voor ons, tijd om van het zonneke te genieten!

Week 3

week34
Hutje op het Jungle Festival
week33
Noemi aan haar eigen bureau

Er is weer een volledige week voorbij sinds ons laatste blogbericht. Wij hebben natuurlijk niet stilgezeten. Tijdens onze eerste werkweek vertelde Nabin ons dat er een nieuw festival plaats zou        vinden. Het Jungle Festival. Hier zou een dorp gebouwd worden zoals dat er uit ziet in de jungle van Nepal. In dit dorp zouden dan mensen  uit de jungle voor een week verblijven, vergezeld van enkele wilde dieren zoals olifanten, apen en heel wat vogels. Het concept deed me wat denken aan het Congolese dorp van Expo 58. Zaterdag trokken we dus met heel wat verwachtingen naar het festival. Daar stond ons een grote teleurstelling te wachten. Buiten heel wat eetkraampjes was er slechts één olifant en zaten er drie mensen uit de stammen van de jungle ergens op een bankje. Niet veel aan te zien.

Op weg naar het festival hebben we wel weer een heel nieuw deel van Pokhara ontdekt waaronder een gezellig marktje.
Aangezien het weekend hier maar één dag duurt, begon zondag onze tweede werkweek. Observeren is duidelijk afgelopen. We werken nu alle drie op een andere afdeling en mogen best al goed meewerken. Lander en Noemi mogen al heel wat visustesten en refractieve onderzoeken doen. Ik zit heel de dag achter een machine om de oogdruk te meten. De taalbarrière wordt overbrugd door de verpleegsters die dienst doen als tolk. Natuurlijk proberen we zelf eerst in beperkt Nepalees en via gebaren, duidelijk te maken wat we van de patiënten verwachten.

week32
Poseren met het meer op de achtergrond
week3
Boeddhistische tempel

Deze werkweek is wel korter dan gewoonlijk. Er vallen namelijk twee feestdagen in. Zo werd dinsdag de god Shiba gevierd. Éen van de belangrijkste goden. Eén van onze collega’s vertelde ons dat we naar het ritueel aan de Devi’s Falls moesten gaan kijken. Hier trokken we dinsdag dan vol verwachtingen naar toe. Van een ritueel was hier echter geen spoor. Gelukkig waren we voorbereid op een eventuele teleurstelling en hadden we een plan B. Vlakbij de Devi’s Falls begint er een trap naar de boeddhistische tempel op het topje van de heuvel die zichtbaar is vanaf het meer. De tempel staat bekend om zijn mooie uitzicht over Pokhara. Na een uurtje puffend de trappen te beklimmen kwamen we boven aan en desondanks het bewolkte weer, was het uitzicht adembenemend. Pokhara blijkt trouwens echt een grote stad te zijn vanaf dat standpunt.
Op de terugweg liepen we langs de grotten nabij de Devi’s Falls. Hier was duidelijk een feestje geweest. Overal kleurpoeder, slierten en een doordringende wierrookgeur. Het ritueel had hier dus plaatsgevonden. Jammer maar helaas. Nog genoeg feestdagen de komende twee maanden.

week36
Eén van de vele kampvuren

’s Avonds spraken we met onze Nederlandse collega’s af om in Lakeside wat te gaan eten en te kijken naar de vele kampvuren die aangemaakt werden om de aandacht van Shiba te trekken. Hier stak de plaatselijke bevolking takken rietsuiker in en sloegen ze er mee op de grond, wat luide knallen veroorzaakte. Typisch voor deze dag is ook het openlijke drugsgebruik, in elk café of restaurant werd je door de bediening een joint aangeboden. Drugs in Nepal staan echter niet bekend om hun beste reputatie en hier hebben we dus steeds vriendelijk voor bedankt.

week3goed
Noemi, Jonas en Kevin eten pannekoeken

We beginnen België toch wel wat te missen. Voornamelijk de keuken dan. Lander verloste ons van de heimwee door overheerlijke pannekoeken te bakken. De dag nadien probeerden we ook om een (vegetarische) spaghetti bolognaise te maken! Ook voor herhaling vatbaar. Op de foto zie je ook Kevin. Een hondje dat twee dagen bij ons was komen wonen. Ondertussen leeft hij weer op straat. Uit het oog is echter niet uit het hart.

Eerste werkweek + schoolscreening

(Geschreven door Noemi Simoens)

Onze eerste werkweek zit er bijna op. Morgen nog een laatste dagje werken en dan is het weer zaterdag, onze vrije dag. Tegenover Lander en Jonas ging mijn eerste week wel snel voorbij. Ik stond bij de pediatrie en kreeg dus heel de dag door kindjes over de vloer met verschillende oogklachten. Lander en Jonas daarintegen kregen elke dag oude mensen over de vloer waarbij meestal enkel de refractie moest gedaan worden. Ik had ook wel het voordeel dat de optometrist die bij de kindjes stond, Nabin, onze stagebegeleider was. Hij betrok mij bij elke patiënt en ik mocht sommige testen ook uitvoeren. Jonas en Lander hadden dat geluk niet. Zij stonden bij optometristen die niet wisten wat we juist studeerden en wat we juist allemaal konden. Door deze onwetendheid vertrouwden de optometristen Lander en Jonas niet en hebben zij de eerste week meestal doorgebracht op een stoeltje naast de optometrist. Als de mannen het echt beu waren niets te doen kwamen ze naar de pediatrie omdat daar toch altijd iets te beleven viel.


Gisteren vertelde Nabin ons dat we mee mochten op screening in 10967060_10152623877853062_445354674_neen basisschooltje in de buurt. We sprongen alle drie een gat en de lucht en dan vooral Jonas en Lander. “Eindelijk eens wat anders dan heel der dagen stilzitten en kijken hoe oude mensen passeerden”. 10968261_10152623877783062_1379356073_n(1)
Om 9uur werden we normaal gezien opgehaald, uiteindelijk was het 10.20u toen we konden vertrekken. Tja, die Nepali-time hé. Ookal mochten we zelf de kindjes niet screenen was het toch een hele leuke dag. Niet alleen voor ons maar ook voor de kindjes. Toen we wilden vertrekken werd ons toch nog gevraagd om even te blijven. Alle kindjes gingen ons nog op de lokale manier bedanken. Dit gebeurde niet alleen met een luid applaus maar we kregen ook een sjaaltje en gekleurde stippen op 10997152_10152623877838062_2055622283_nons gezicht.
961642_10152623877828062_407603731_n


Na het hartelijk afscheid stelden Dharma en Tsandra, de optometristen die de screening hadden uitgevoerd, voor of we met hen naar het International Mountain Museum wilden gaan. Deze kans konden we niet laten liggen. Echt veel was er niet te zien in het museum maar Lander wist zich natuurlijk weer goed te vermaken. Al snel had hij een klimmuur gevonde waarop hij het aapke kon uithangen. Echt hoog geraakte hij niet omdat er geen beveiliging was om aan te doen. Doch heeft hij de volle 3 meter gehaald, de lefgozer.

 10961812_10152623877843062_973029571_n
P.s. Vandaag hebben we ook ontdekt dat het hier niet 2015 is maar dat we al in 2071 leven.

Himalaya Eye Hospital Facts

Himalaya Eye Hospital Facts

 

Het hospitaal bestaat uit enkele gebouwtjes verspreid over een mooi domein. Ieder gebouw heeft een functie:

 

  • ROOM 1: visus test, refractie en anamnese
  • ROOM 3: refractie, drukmeting, biometrie en keratometrie
  • ROOM 4: biomicroscopie
  • ROOM 5: operatiezalen
  • ROOM 15: pediatrie, low vision en contactlenzen
  • ROOM 6 – 7 – 13: allerlei andere toestellen
  • Guesthouse
  • Cantine
  • Slaapzalen
  • Huizen van enkele dokters
  • Optiekwinkel
  • Apotheek
  • Administratie
  • Receptie

 

Iedere week van onze stage worden we aan andere ROOM toegewezen. We staan nooit samen in 1 ROOM. We werken van 8u tot 16u met een half uur middagpauze. Dat zijn ook de uren voor het personeel van het hospitaal, maar voor noodgevallen is het hospitaal wel 24u op 24u open.

 

De eerste dagen van onze stage zijn goed verlopen. We mogen wel nog niet veel doen. We moeten wel telkens om uitleg vragen, ze gaan niet snel zelf uitleg geven. Ook om eens te kijken of het zelf eens te mogen doen moeten we zelf telkens voorstellen. Veel kunnen we ook nog niet zelf doen vanwege het taalverschil. Maar daar wordt aan gewerkt, we kregen vandaag onze eerste les ‘Nepalees’. Vooral de woorden die we zullen nodig hebben bij het screenen. Tot daarvoor kenden we enkel de woorden ‘Namasté’ (=hallo) en ‘Danjébad’ (=dankuwel).

3

 

De klassen zijn opmerkelijk aanwezig. Zo betalen de lagere klassen 25 roepies (€0,25) voor een consultatie terwijl de hogere klassen 250 roepies (€2,5) moeten betalen. Zij hebben dan het voordeel dat ze niet moeten aanschuiven en dat ze privacy hebben tijdens de consultatie. Na de consultatie moet iedereen dan gelijk betalen voor de aangepaste behandeling. Ook bij het personeel van het hospitaal zijn de verschillende klassen duidelijk aanwezig, zo verdient een optometrist (Navin) ongeveer €350/maand en iemand als Narayan van de administratie €400/maand, terwijl een dokter tot €1800/maand verdient.

 

In tegenstelling tot het Belgische systeem waar de opticien ons doorverwijst naar en oogarts en die ons dan in bijzondere gevallen doorstuurt naar een specialist, gebeurt alles hier op één dag. De mensen melden zich hier aan met een probleem, worden diezelfde dag gescreend en geholpen en kunnen diezelfde dag terug naar huis. Tenzij ze geopereerd worden, dan houden ze die hier nog een nachtje. De procedure voor de patiënten ziet er als volgt uit:

 

  1. Ze melden zicht aan bij de receptie met hun visueel probleem, ze krijgen hun medisch dossier mee en gaan dan wachten in de grote wachtzaal.
  2. Patiënten worden eerst volledig gescreend.
  3. Volgens de resultaten van de screening worden ze naar het juiste gebouw doorverwezen voor de behandeling.

 

De screening moet heel snel gaan want er passeren hier gemakkelijk 200 tot 300 Patiënten op een dag.

 

  1. anamnese2
  2. met een zaklamp wordt vlug eens in de ogen gekeken
  3. visus wordt monoculair bepaald
  4. skiacsopie duurt slecht een halve minuut.
  5. met pasbril wordt vervolgens de refractie bepaald
  6. bloeddruk wordt opgemeten met de stethoscoop (dat hebben we gisteren geleerd)
  7. soms doen ze bij de screening ook al tonometrie, biometrie en/of keratometrie
  8. dan worden de patiënten doorverwezen.

 

 

Narayan werkt bij de administratie en zorgt voor onze papieren van ons verblijf en stage. Onze stagebegeleider is Navin. (zie foto)

 1  

Er zijn ook regelmatig screeningskampen. Hier trekken ze met enkele personeelsleden in jeeps de bergen in om in ver afgelegen bergdorpjes mensen te screenen. Dit wordt vaak samen gedaan met dokters en tandartsen om ook de rest van hun gezondheid te screenen. Als er mensen moeten geopereerd worden dan worden die meegenomen naar het hospitaal. Voor de arme gezinnen wordt zit zelfs volledig gratis gedaan. We kijker er al naar uit om mee te gaan op screeningskamp!

 

Ons buurland op bezoek

zaterdag 6 februari ’15

We kregen een eerste rondleiding doorheen de gebouwtjes van het hospitaal. Het was er moderner dan we hadden verwacht. Wel slijpen ze nog de brillenglazen met de hand en gebruiken ze geen foropter maar een skiascoop en geen autorefractie. In de operatiezaal ontmoetten we Chi-Chi, een nederlandse studente geneeskunde. Zij was er al enkele weken en bleef nog een week. We spraken af om ’s middags samen te eten in het restaurantje van het hospitaal. Daar ontmoetten we ook nog Jet en Joliene. Zij hadden een half uur middagpauze  dus nodigden we hen uit om ’s avonds bij ons in de guesthouse wat bij te kletsen. Jonas, Noemi en ik kipblogzijn dan naar Demside gegaan om inkopen te doen. We gingen naar de slager om twee kippen, maar die begrepen ons niet, ondanks de uitstekende imitatie van een kip door Noemi begrepen ze het nog niet, maar ze vonden het wel grappig. Gelukkig bestaat er iets als google translate op de smartphone en zo konden we twee kippen kopen. Op deze manier deden we ook de rest van onze inkopen, boontjes, uien, patatten en wat drank.kipblog2

Buiten in het zonnetje aan onze guesthouse gingen we meteen aan de slag om onze kooktalenten te ontplooien. Noemi nam de kip voor haar rekening, Jonas bereidde de boontjes en ik de patatten. Om 16u30 kwamen de Nederlandse meisjes aan. Eerst wat gezellig buiten aperitieven om vervolgens de overheerlijke maaltijd binnen in de living op te eten.

De meisjes vertelden ons hun verhalen en hadden handige tips voor ons. Zo hebben zij de eerste dag al een aardbeving meegemaakt, maar alles bleef gelukkig onbeschadigd. Blijkbaar gekipblog3beurt dat hier wel vaker. Chi-chi haar Iphone was al gestolen, op klaarlichte dag werd die blijkbaar uit haar jaszak genomen. En Jolikipblog4ene haar trui was gestolen. Zij verbleven in een appartementje ten noorden van Lakeside waar het blijkbaar ook de moeite is om te gaan. Ze gaven ons ook nog enkele tips over welke locale kipblog5specialiteiten we zeker eens moesten proberen.

Maandag vertrekt Joliene wat verderop in Nepal voor vrijwilligerswerk en ze zal daar verblijven in een gestgezin. Dus hebben we met hen afgesproken om zondagavond nog een laatste keer allemaal samen te gaan eten.

Wanneer de meisjes vetrokken waren deden wij nog de afwas en keken we nog gezellig naar de film In Bruge om dan ons nest in te kruipen.

Pokhara

blog2
Diner in het Himalaya Eye Hospital

Onze laatste taxi chauffeur kon ons in beknopt Engels uitleggen dat er in Pokhara een toeristisch centrum (Lake Side) is en verder lokale wijken. Hij raadde ons aan om in het toeristische centrum te gaan eten en daar wat dingen te doen. Dit wouden we de eerste avond al gaan verkennen om een hapje te kunnen eten. Aangekomen in het Himalaya Eye Hospital vertelde onze ontvanger ‘Prim’ (volledige naam was onberijpbaar) dat er zich in het domein van de kliniek een restaurantje is. Hongerig als we waren leek dit ons een goed idee. In het restaurantje kan je genieten van het plaatselijke eten. Lekker, pikant, en erg goedkoop bleek achteraf. Voor ons drieën betalen we 4,50 euro voor eten en drinken.

blog
Lunch op het dak van Restaurant Monsoon

Op onze eerste dag in Pokhara besloten we tegen de middag Lake Side te gaan verkennen. We vonden een restaurantje waar we op het dak konden zitten en een adembenemend uitzicht hadden op het meer en op de besneeuwde toppen van het Himalaya gebergte. Het eten was er ok. De rekening was wel opvallend hoger dan in het restaurantje van de kliniek. Hier betaalden we plots 40 euro. Natuurlijk hadden we hier al een biertje genomen, de grote kost weten we nu. Lake Side is verder een stukje stad waar de behoeften van de toeristen vervuld kunnen worden. Je hebt er souvenir winkeltjes, bankautomaten, reisagentschappen die trektochten, uitstapjes , parachutesprongen etc. organiseren, barretjes en kleine supermarktjes (vergelijkbaar met onze nachtwinkels.) Opvallend is dat de namaak spullen die hier verkocht worden zijn aangepast aan het publiek. Hier vind je geen valse Gucci handtassen maar trekrugzakken en regenjassen van The North Face. Alles is er wel naar de Westerese prijsklasse gericht.

Ondertussen hebben we ondervonden dat je beter in de lokale wijken van Pokhara kan eten. Het eten is er even lekker of soms zelfs beter en er zijn altijd wel wat verwesterde plekjes. Een heerlijke steak voor 350 Nepalese ruppies(ongeveer 3,5 euro.) Steak is hier wel een synoniem voor stoofvlees maar dat doet er niet toe.

Tot slot kan ik hier nog aan toevoegen dat we alvast verliefd zijn op Pokhara! De kleine straatjes, de kapotte wegen, het eten hebben allemaal hun charmes.

Jarig in Nepal

Woensdag avond 04/02

Dit was de avond voor Jonas zijn verjaardag. Deze moest en zou goed gevierd worden. Na lang gezever met simkaarten, die ondertussen nog altijd niet werken, konden we eindelijk om half 10 onze voetjes onder tafel schuiven. Uitgehongerd als we ware kozen we voor Café Concerto, een italiaans restaurant in Lake Side. H

10956153_10152612745538062_307545997_n
Italiaans eten in Cafe Concerto.

et eten was alles behalve slecht maar toch te duur voor wat het was. Dit hadden we wel kunnen denken, in Lake Side is alles natuurlijk duurder.  

Nadat we ons buikske goed hebben rondgegeten vonden we het tijd om er is goed in te vliegen. We gingen op zoek naar een levendig cafétje en dat vonden we ook, Bar Amsterdam. Een groot café waar een lifeband speelde die de oren van onze kop blaasden. Hun muziek was heel goed maar ze speelden zo luid dat we elkaar niet meer konden horen. Zelfs als we in elkaars oren riepen was er niets van te verstaan. Al een geluk heeft dit oorverdovende concert niet al te lang geduurd en konden we na een halfuur elkaar weer goed verstaan.

Ondertussen was het al kwart voor 11, tijd om er dus goed in te vliegen. En met wat gaat dat het beste? Jaja, coctails. Na 1 long island ice-tea stond onze bijna birthday boy al flin

10979464_10152612745543062_1583813615_n
Het begin van een leuke coctailavond.

k op zijne kop en dit was nog maar het begin van de avond, dachten we. Om half 12 begon de barman ineens af te sluiten. Wat we dus nog niet wisten was dat alle barretjes om 12u dicht gingen. Al een geluk kon onze vlotte Lander een kleine uitzondering voor ons maken. Stipt om 12u werd er nog Happy birthday to you afgespeeld en bracht de barman een 3de coctail voor onze jarige jop. Op dat moment waren enkel wij en nog één koppel in het café. Toen het Nepalese koppel hoorde dat Jonas jarig was, kwamen deze twee zatlappen Jonas feliciteren. Uiteindelijk bleek dat dit jonge koppel op huwelijksreis was en dus in hun volste recht waren om eens goed uit de bol te ga

961395_10152612745553062_283354589_n
Onze eerste Nepalese vrienden.

an. Uiteindelijk was het kwart na 12 en werd ons toch vriendelijk verzocht om de bar te verlaten. Gehoorzaam dat we waren, hebben we dit ook gedaan. De barman had voor ons een taxi geregeld want terugwandelen zat er toch niet in. We vroegen aan de taxichauffeur hoeveel het koste om ons naar het hospitaal terug te vervoeren. Deze vertelde ons zonder schaamte dat het 600 roepie ging kosten. Dit vonden we onacceptabel en zeiden dat we gisteren maar 250 roepie moesten betalen (wat dus helemaal niet waar was). Uiteindelijk gingen we akkoord met 300 nepalese roepie en werden we veilig en wel naar het hospitaal gebracht.
Dit was het eind van een korte maar zalige avond.


En wat hebben we vandaag geleerd?
1: altijd en overal afpingelen
2: jonas kan niet zuipen

Aankomst Pokhara

  Dinsdag 3 februari ’15

De vlucht van Mumbai naar Kathmandu duurde 2,5 uur. Eenmaal we aankwamen, onze valiezen hadden en door de douanes waren moesten we nog kijken voor onze binnenlandse vlucht van  Kathmandu naar Pokhara. Dit hadden we beter op voorhand vastgelegd want er was geen plaats meer op het vliegtuigje van vandaag. Dus kregen we de keuze, ofwel een dag in Kathmandu wachten en de dag erna vliegen, ofwel meteen vertrekken met de auto. Maar Kathmandu-Pokhara is 200km door de bergen en met de auto 6 uur rijden terwijl we met het vliegtuig er in een half uur zouden staan. Het was nog vroeg in de morgen dus als we met de auto gingen gaan dan waren we nog voor donker aan het hospitaal, het was ook goedkoper dan het vliegtuimageig en zo hadden we al een eerste kijk op Nepal. De eerste indruk die we hadden van Kathmandu terwijl we erdoor reden was dat we content waren dat we er geen dag zijn gebleven. Vuile en overbevolkte stad. Het verkeer is ook niet te doen, ze claxonneren evenveel als ze gas geven en steken voor en rijden op het andere rijvak alsof het niets is. Toch kon ik enige structuur in de chaos herkennen. Ze claxonneren om andere bestuurders, fietsers of voetgangers te waarschuwen als ze een manoeuvre gaan maken. Maar als iedereen dat doet in zo’n grote drukke stad als Kathmandu dan kan je wel geloven welk tuutconcert dat er hele dagen is.

We hadden een vriendelijke chauffeur die helaas geen Engels kon dus veel uitleg kregen we niet. Eerst dachten we dat hij een slechte en onverantwoordelijke chauffeur was, maar dan zagen we dat iedereen zo reed dus viel het nog wel mee. Het was beter om je niets aan te trekken van het verkeer of je hebt de ene bijna-doods-ervaring na de andere. Hij reed heel snel in de bochten en waagde het ook veel om in bochten voor te steken. We hebben verscheidene keren ons hart vastgehouden. Het was eigenlijk beter om te slapen, maar de een kan dat al beter dan de ander. Eenmaal we Kathmandu uitreden was alles al veel mooier. Het was ook heel zonnig. Maar plots begon het te regenen, helaas ging onze chauffeur door de regen zijn rijstijl niet aanpassen, met alle gevolgen van dien. Hij ging nog steeds in de bochten heel snel. Het lag op het puntje van mijn tong om de andere twee te zeggen dat ik de chauffeur echt gevaarlijk vond, maar voor ik dat had gezegd waren we al aan het slippen in een bocht. BOENK PATAT, tegen een rotsblok. Iimagek zag het al aankomen dus heb me stevig kunnen vasthouden. Noemi en Jonas zagen het niet aankomen en werden tegen de zetel voor hen gesmakt. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. De autogordels hebben wel een afdruk nagelaten in Noemi haar schouder en zij en Jonas was aan het slapen en heeft door de klap op zijn tong gebeten. Maar het stelde gelukkig allemaal niet zo veel voor. De auto was er erger aan toe, deze was père total. Onze chauffeur waagde nog enkele pogingen om de auto op gang te krijgen maar dit was verloren moeite. Hij had nog wel een reserveband liggen in de koffer en probeerde deze te vervangen, maar ook dat was verloren moeite daar het karkas van de auto rond het rechter wiel ook volledig ingedeukt was. Het was gedaan met regenen en de zon was aan het ondergaan, maar het was nog 30km naar het hospitaal. Vele Nepalese bestuurders imagepasseerden en vertraagden wel, sommige stapten uit maar dat was altijd om gewoon te kijken of er zelfs mee te lachen. Erg behulpzaam zijn ze er dus niet. Plots passeerde er een taxi, die heeft onze chauffeur dan tegengehouden en ons met onze bagage met de taxi de laatste kilometers laten gaan. Dus zo zijn we toch veilig en wel, al was het wel al donker, aangekomen in the Himalaya Eye Hospital in Pokhara.

In Kathmandu hebben we kunnen bellen naar Baral Narayan, onze contactpersoon van het hospitaal, om hem te laten weten dat we er later zouden aankomen. Het hospitaal was zelfs al gesloten wanneer we er aankwamen, maar Narayan had de security al ingelicht van onze komst dus de security heeft ons dan binnen gelaten en leidde ons dan naar onze guesthouse. Dat was een aangename verrassing: 4 slaapkamers met telkens een badkamer met warm water, keuken met al het nodige kookmateriaal, living, balkons en een mooi tuintje. We waren allemaal doodop van de lange reis (ongeveer 30 uur), dus zijn we vroeg in ons bed gekropen.

Mumbai

Acht uur wachten. Het ideale moment om een eerste blogbericht te posten. We zitten ondertussen halfweg onze reis. (Wat de duur betreft toch.) Na een kleine negen uur vliegen, zijn we beland in Mumbai rond 23.30 plaatselijke tijd. Onze vlucht naar Kathmandu vertekt weer om 8.00.  Gelukkig zijn de eet, drink en winkelgelegenheden hier 24/24 uur open. Alles zit tot hiertoe dus best mee. Buiten de hoeveelheid bloedverlies door de ontelbare muggen hier in de transit zone.

Na onze vlucht naar Kathmandu die ongeveer een 2 uur duurt, staat ons nog een binnenlandse vlucht van Kathmandu naar onze eindbestemming Pokhara te wachten. We hopen in de loop van de namiddag onze bestemming, het Himalaya Eye Hospital te bereiken.