Himalaya Eye Hospital Facts

Himalaya Eye Hospital Facts

 

Het hospitaal bestaat uit enkele gebouwtjes verspreid over een mooi domein. Ieder gebouw heeft een functie:

 

  • ROOM 1: visus test, refractie en anamnese
  • ROOM 3: refractie, drukmeting, biometrie en keratometrie
  • ROOM 4: biomicroscopie
  • ROOM 5: operatiezalen
  • ROOM 15: pediatrie, low vision en contactlenzen
  • ROOM 6 – 7 – 13: allerlei andere toestellen
  • Guesthouse
  • Cantine
  • Slaapzalen
  • Huizen van enkele dokters
  • Optiekwinkel
  • Apotheek
  • Administratie
  • Receptie

 

Iedere week van onze stage worden we aan andere ROOM toegewezen. We staan nooit samen in 1 ROOM. We werken van 8u tot 16u met een half uur middagpauze. Dat zijn ook de uren voor het personeel van het hospitaal, maar voor noodgevallen is het hospitaal wel 24u op 24u open.

 

De eerste dagen van onze stage zijn goed verlopen. We mogen wel nog niet veel doen. We moeten wel telkens om uitleg vragen, ze gaan niet snel zelf uitleg geven. Ook om eens te kijken of het zelf eens te mogen doen moeten we zelf telkens voorstellen. Veel kunnen we ook nog niet zelf doen vanwege het taalverschil. Maar daar wordt aan gewerkt, we kregen vandaag onze eerste les ‘Nepalees’. Vooral de woorden die we zullen nodig hebben bij het screenen. Tot daarvoor kenden we enkel de woorden ‘Namasté’ (=hallo) en ‘Danjébad’ (=dankuwel).

3

 

De klassen zijn opmerkelijk aanwezig. Zo betalen de lagere klassen 25 roepies (€0,25) voor een consultatie terwijl de hogere klassen 250 roepies (€2,5) moeten betalen. Zij hebben dan het voordeel dat ze niet moeten aanschuiven en dat ze privacy hebben tijdens de consultatie. Na de consultatie moet iedereen dan gelijk betalen voor de aangepaste behandeling. Ook bij het personeel van het hospitaal zijn de verschillende klassen duidelijk aanwezig, zo verdient een optometrist (Navin) ongeveer €350/maand en iemand als Narayan van de administratie €400/maand, terwijl een dokter tot €1800/maand verdient.

 

In tegenstelling tot het Belgische systeem waar de opticien ons doorverwijst naar en oogarts en die ons dan in bijzondere gevallen doorstuurt naar een specialist, gebeurt alles hier op één dag. De mensen melden zich hier aan met een probleem, worden diezelfde dag gescreend en geholpen en kunnen diezelfde dag terug naar huis. Tenzij ze geopereerd worden, dan houden ze die hier nog een nachtje. De procedure voor de patiënten ziet er als volgt uit:

 

  1. Ze melden zicht aan bij de receptie met hun visueel probleem, ze krijgen hun medisch dossier mee en gaan dan wachten in de grote wachtzaal.
  2. Patiënten worden eerst volledig gescreend.
  3. Volgens de resultaten van de screening worden ze naar het juiste gebouw doorverwezen voor de behandeling.

 

De screening moet heel snel gaan want er passeren hier gemakkelijk 200 tot 300 Patiënten op een dag.

 

  1. anamnese2
  2. met een zaklamp wordt vlug eens in de ogen gekeken
  3. visus wordt monoculair bepaald
  4. skiacsopie duurt slecht een halve minuut.
  5. met pasbril wordt vervolgens de refractie bepaald
  6. bloeddruk wordt opgemeten met de stethoscoop (dat hebben we gisteren geleerd)
  7. soms doen ze bij de screening ook al tonometrie, biometrie en/of keratometrie
  8. dan worden de patiënten doorverwezen.

 

 

Narayan werkt bij de administratie en zorgt voor onze papieren van ons verblijf en stage. Onze stagebegeleider is Navin. (zie foto)

 1  

Er zijn ook regelmatig screeningskampen. Hier trekken ze met enkele personeelsleden in jeeps de bergen in om in ver afgelegen bergdorpjes mensen te screenen. Dit wordt vaak samen gedaan met dokters en tandartsen om ook de rest van hun gezondheid te screenen. Als er mensen moeten geopereerd worden dan worden die meegenomen naar het hospitaal. Voor de arme gezinnen wordt zit zelfs volledig gratis gedaan. We kijker er al naar uit om mee te gaan op screeningskamp!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *