Het is weer feest!

Het is geleden van voor het weekend, dus hier zijn we weer!

Dit weekend kregen we bezoek van mijn ouders (Julie) :D. Vrijdag had mijn papa voor zijn werk een bijscholing in Warschau, de hoofdstad van Polen. Doordat dit toevallig samen viel met onze stage, hebben mijn ouders besloten om ons meteen een bezoekje te brengen. Zaterdag vertrokken ze richting Jazskotle. Ze kwamen aan in de instelling en we gaven hun een rondleiding. Na de rondleiding waren ze onder de indruk van wat er allemaal voor de kinderen wordt gedaan! Daarna zijn we Wroclaw gaan bezoeken en s’avonds lekker gaan eten. Het was trouwens Steven zijn verjaardag, dus hebben we het extra gezellig gemaakt! Daarna hebben we de nacht in een zalig hotel doorgebracht en de ochtend nadien heerlijk ontbeten. Zondag was het helaas niet zo’n goed weer waardoor we niet veel hebben bezocht. Dit was niet zo erg aangezien mijn ouders al in de vroege namiddag naar de luchthaven moesten om hun vliegtuig te halen. Desondanks was het een super weekend!

Maandag was het weer tijd om aan de slag te gaan met de kinderen, het is al onze laatste week! De dag ging van start zoals altijd: we gaan om 7u30 naar boven om de kinderen te helpen met eten, daarna begeleiden we ze in het ochtendtoilet. Dit omvat het wassen van de handen en het gezicht, het poetsen van de tanden, het kammen van de haren, naar de wc gaan,… Wanneer dit gedaan is, kunnen de kinderen naar de speelruimte gaan. Deze ruimte is voorzien van heel veel knuffels, matten, speeltuigen,… Er is zelfs een televisie! Hier brengen de kinderen de voormiddag door. Ondertussen nemen wij kinderen apart om therapieën te geven. Maar eerst ontbijten we natuurlijk! Na het ontbijt beginnen we met het geven van therapieën. Deze gaan vooral door aan het tafeltje dat in de ruimte naast de speelruimte staat. Om 12u is het voor de kinderen etenstijd en worden ze allemaal naar de eetruimte gebracht. Ook hier helpen we de kinderen met eten. Nadat zij gedaan hebben met eten en hun middagdutje doen, gaan wij naar beneden om zelf te eten. In de namiddag worden de kinderen opnieuw naar de speelruimte gebracht en kunnen wij kiezen of we spelen met hun of nog therapie geven. Het hangt af van de omstandigheden waar wij ons in de namiddag mee bezig houden :D. We dachten dat het handig zou zijn als we een dagschema gaven van hoe het er hier elke dag aan toe gaat, dus bij deze!

Maandag hebben we voor de eerste keer de muziekinstrumenten bovengehaald en muziek gemaakt met enkele kinderen. Deze worden niet veel gebruikt waardoor de kinderen heel geïnteresseerd waren! Ons doel was vooral om een jongen met visuele problemen erbij te betrekken. Door de geluiden werd hij op een auditieve manier gestimuleerd, wat zijn ontwikkeling ten goede komt! Hij leek van de nieuwe geluiden te genieten :D. Verder hebben we de therapieën van de volgkindjes van Freya en Hannah overgenomen. Met deze twee kinderen hebben we uitgebreid  gestapt. Aangezien zij tijdens hun stageperiode hier zo op geoefend hebben, willen we hun werk niet verloren laten gaan natuurlijk! Ook met onze volgkinderen hebben we gestapt en de trappen gedaan. Ik heb daarna met J. (mijn volgkindje) nog wat oefeningen op fijne motoriek gedaan.

In de namiddag werd de speelruimte en de ruimte ernaast plots ingenomen door vele tafels en stoelen! We hadden geen idee waarom dit zo was. Hierdoor konden we geen therapieën geven.

Vandaag waren we verbaasd wanneer we s’ ochtends aankwamen op de afdeling. Alle kinderen zagen er op hun (paas)best uit! In de speelruimte stonden de tafels en stoelen er nog steeds, enkel stond er nu enorm veel eten op! :O Al snel legden we de link met Pasen. Na het eten mochten de oudere kinderen naar de mis. Deze vond plaats in de instelling zelf en werd geleid door enkele zusters. Pasen is een Katholiek feest en werd dus heel uitgebreid gevierd aangezien Polen een enorm Katholiek land is! Na de mis mochten alle werknemers, kinderen en ouders die aanwezig waren, naar de speelzaal om van het uitgestalde eten te proeven! We schrokken ervan hoe dit feest zo uitgebreid wordt gevierd, aangezien dit bij ons niet echt het geval is. Er was zelf geen spoor van chocolade, als dat niet schrikwekkend is! :O

Van therapie is er dus niet veel in huis gekomen (spijtig genoeg). Onze werktafel en werkruimte stond vol met drank en eten :D. Nadat we een kijkje namen in de mis, besloten we om ons nuttig te maken. We knutselden 3 mediums die kunnen gebruikt worden voor visuele stimulatie. Deze techniek wordt gebruikt door één van de kinesitherapeuten en is bedoeld voor kinderen met ernstige visuele stoornissen.  Het doel is om de kinderen te laten reageren op de felle visuele prikkels die worden toegediend en het zintuig te stimuleren. Ook hebben we tactiel materiaal gemaakt waaraan deze kinderen kunnen voelen. Het is namelijk belangrijk om de sensoriek in de handen te stimuleren voor wanneer zij later eventueel braille zouden leren! Wanneer we hiermee klaar waren en de mis afgelopen was, zijn we in de gang gaan stappen met enkele kinderen. Dit was ongeveer het enige wat we konden doen! In de namiddag heeft Steven kort geknutseld met zijn volgpatiënt. Gelukkig hadden ze alles toen al opgeruimd! Vervolgens heeft hij nog eens het centripetaal wikkelen uitgeprobeerd op de onderste ledematen van de baby met oedeem. De rest van de namiddag hebben we nog op de kinderen gepast. Deze verbleven in de rehabilitatie ruimte, die om getoverd was tot tijdelijke speelruimte door het hele Paasfeest!

Tot zover onze nieuwe ervaringen en tot binnen enkele dagen voor een update!

Geef een reactie