Stage week 3 : (21/2- 25/2)

Laura – kids ward

Deze week stond ik op de pediatrie samen met Jolien. Ik keek heel hard uit naar deze week. Ik had van Emmy vernomen dat dit een afdeling was met veel leerkansen en een aangename sfeer. Op de eerste dag konden Jolien en ik assisteren bij de wondzorgen en de dagen erna namen we deze taak volledig op ons. Het viel ons onmiddellijk op dat er veel kindjes waren met brandwonden. Vaak hele grote en diepe wonden over heel hun lijfje verspreid. Er gebeuren veel ongelukkigen met kokend water en vuur en vaak schiet de eerste hulp tekort. Hierdoor komen de kinderen in een slechte toestand naar het ziekenhuis. De wonden zijn vaak geïnfecteerd. De wondzorgmaterialen beperken zich tot steriele handschoenen, ontsmettingsmiddel, fysiologische oplossing, steriele kompressen, vaseline kompressen en afdekverbanden. Het uitvoeren van deze wondzorgen vond ik een hele zware taak. Het verwijderen van zo’n verband kon al tot een uur duren omdat het verband volledig in de wonde kleeft. De kinderen krijgen vaak geen pijnmedicatie omdat de familie dit niet kan betalen. Voor de kinderen is dit dus enorm pijnlijk. Naast de wondzorgen werden er vaak bloedafnames gedaan en infusen geplaatst. Dit was vaak een hele uitdaging, zeker in de mollige babyhandjes. Ook door de donkere huid zijn de aders vaak niet goed zichtbaar en is het soms eerder op het gevoel prikken zoals ze ons hier vaak zeiden. Vanuit het instinct. Het was een hele leerrijke week. Ik vond het heel aangenaam om op de pediatrie te staan. Dit heeft mijn keuze om volgend jaar in pediatrie te specialiseren zeker versterkt.

 

Emmy en Karolien – operatiekwartier

Deze week stonden we op theatre. Er is een ‘old’ en een ‘new’ theatre. Het new theatre wordt enkel op dinsdag en vrijdag gebruikt, voor de grote operaties. In de old theatre wordt er elke dag gewerkt. Hier gebeurt voornamelijk wondzorg. Maar ook kleine en dringende ingrepen, zoals bijvoorbeeld een diepe snee in de lip van een kind wat genaaid moest worden. De interessantste cases die we gezien en verzorg hebben waren:

– Een 3 jarig meisje met een diepe snee in de bovenlip.

– Een jongetje waarbij de handjes van bij de geboorte enkel een duimpje hadden. De andere vingers waren vergroeid met elkaar. Operatief hebben ze hier dan 3 vingertjes van gemaakt.

– Een jong meisje met verschillende abcessen op armen en benen. De inhoud werd uitgeduwd. We kunnen niet beschrijven wat er allemaal uit de abcessen kwam!

Verder waren er heel veel brandwonden en verkeersongevallen. Wij wijden dit aan de levensgevaarlijke rijstijl van de Ghanezen. We zijn heel fel verschoten dat mensen zo lang wachten voor ze naar het ziekenhuis komen. Zo was er een man met een teen die drie dubbel zo groot was. De teen moet zo goed als zeker geamputeerd worden. Dit is zeer spijtig, want bij vroegere behandeling had dit zeker voorkomen kunnen worden.

In de new theatre zagen we verschillende ingrepen: een schotwonde met inwendige bloedingen, hydrocoele, verwijderen van een tumor, herniotomie en dergelijke gevallen. Dit was heel interessant. We gaan ook nooit vergeten dat tijdens een operatie de elektriciteit is uitgevallen. Alles werd even stilgelegd en daarna werd alles verdergezet alsof er niets aan de hand was. Dit kan natuurlijk alleen maar in Afrika.

We hebben dus een hele interessante week achter de rug!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.