stage start

Vandaag heeft Yvelise haar  eerste stagedag gehad op neo-nataliteit. Ze mocht de hele dag meelopen met Hannah. Op dit moment hebben ze niet veel prematuren, maar heeft ze de hele avond de verzorging van een jongetje mogen doen. Yvelise heeft zijn pamper ververst en heb eten gegeven. Yvelise heeft ook een nasale sonde bij een kind mogen plaatsen. Het is de gewoonte in Zweden ook FIKA te nemen. Dat was een momentje ook om haar  goed te kunnen voorstellen. Iedereen was heel blij van haar eerste dag en ze vond het heel interessant. Ze heeft heel veel bijgeleerd over de verzorging van prematuren.

Leila doet haar stage  in het healthcarecenter Watter Hälsan. De patiënten er op bezoek kwamen waren aanwezig in het kader van preventie op het werk. Een onderzoek van een patiënt dat uitgevoerd wordt door een verpleegster duurt ongeveer een uur. Binnen dit uur wordt er aan de hand van een anamnese een gesprek gevoerd tussen de verpleegster en de patiënt. Na het nemen van de anamnese worden de parameters genomen. De parameters bestaan uit het nemen van de bloeddruk, nazicht van de ogen, oren en het gehoor.  Het viel me op dat de verpleegster ten aanzien van de patiënt een vertrouwen inspireerde. Dankzij dit vertrouwen en op basis van het onderzoek krijgt de patiënt aangepast advies mee ter bevordering van zijn welzijn.

Danaé staat dan weer op algemene raadplegingen, waar heel wat diversiteit aanwezig is. Zo zijn er af en toe chirurgische ingrepen, patienten met kleine kwaaltjes,…. Je ziet er van alles. Elke dag volgt Danaé een andere verpleegkundige in een bepaalde specialisatie. Zo heeft ze al gewerkt op de snelle raadplegingen (15 max per patient), algemene raadpleging, diabetes, wondzorg. Komende dagen staan er nog veel meer specialiteiten op het menu.

 

Lesweek 3

 

Hallo Iedereen,

Maandag en woensdag hebben we onze presentaties naar voor gebracht.

Het was leuk maar iedereen moest een land vergelijken met drie andere landen. De vergelijking was gelijkaardig bij alle groepen omdat we dezelfde landen hadden gekregen. Dat was iets minder.

Na de presentaties heeft onze docent Sifa uit Tanzania een typische dans aangeleerd vanuit haar streek.

Vandaag zijn we met Danaé gaan wandelen. Het was een zonnige dag en warme dag!

Deze kans moesten we grijpen. We hebben veel prachtige foto’s kunnen maken en deze mooie beelden nemen we zeker mee naar België.

143

Lesweek 2

08 maart 2016

Vandaag kregen we les van Professor Verpleegster Margareth. Iedere keer start ze haar les met een vast ritueel. Dit ritueel  wordt toegepast in nurse-gymnastiek, zo ook vandaag. De muziek met de danspasjes zorgen voor positieve energie in de klas. Na de geleverde prestaties herinnerde ze ons eveneens aan een belangrijke dag! Die dag heet: “Internationale Vrouwendag”.

Al snel volgde er gesprekken over de waarde en de betekenis die we gaven aan deze dag. Inderdaad u hoort het al, het was geen standaard les. Het was een les waarin communicatieve skills en samenwerking werden getraind. Tussendoor kwamen ook de de ernstige richtlijnen van de WHO en topics als gelijkwaardige en betaalbare zorg, betaalbaar medicatie , global infectious diseases, UHC en  Human resource development aan bod.

Het meest integrerende topic was een les in nederigheid en respect. We dienden recht te staan en respect te tonen voor de reportage die beelden toonde over hulpverleners die aan het werk zijn voor UNHCR in een vluchtelingenkamp te Jordanië. Na het bekijken van de reportage werd iedereen stil, hoewel we eigenlijk al stil waren terwijl de professor aan het woord was. Ze doorbrak uiteindelijk de stilte met de vraag waarmee ook de wereldpolitiek geconfronteerd wordt, namelijk: “Wat is het verschil tussen een refuge en een migrant”? Er werd echt wel stilgestaan bij deze problematiek. Uiteindelijk was er een student die het heel mooi verwoorde : “vluchtelingen komen in land met enkel de kleren aan waarmee ze vertrokken waren; dat is alles wat hen nog rest… “

 

9 maart 2016: “With courage let us all combine”.

Wat zou er gebeuren er als men kon rondwandelen in een ziekenhuis en de gedachten of gevoelens van iedereen kon lezen? Of beter nog, wat als we de gebeurtenissen en zaken die een zekere impact hebben gehad op het persoonlijk, familiaal of professioneel leven van een persoon konden ervaren alsof het de onze waren? Eigenlijk is reflecteren op zich iets speciaals. Men staat stil bij de gebeurtenissen die zich afspelen en men gaat er op een andere manier aandacht aan geven of een ander perspectief zoeken om er naar te kijken.

De quote van Martin Luther King “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter” was een inspiratie voor onze Professor Margareth en beaamt het reflecteren van ons handelen en nieuwe inzichten verkrijgen.

Soms kunnen schokkerende gebeurtenissen ons dwingen om gewild of ongewild stil te staan bij de impact ervan en er kunnen zich ethische dilemma’s in ons hoofd afspelen. Onze taak als verpleegster is om over de patiënt te waken en als een pater familias te handelen.

In de namiddag kregen we onze eerste praktijkles hier in Zweden. Een herhaling van subcutane en intramusculaire inspuitingen. Bij de intramusculaire inspuitingen was er een verschil. Ze prikken de naald in het buitenste bovenste kwadrant van de bil, ze aspireren en dan draaien ze de naal om nog eens te aspireren. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat je niet in een ader of vene zit.

10 maart

In de ochtend kregen we les over seksuele gezondheid van de vrouw. Zowel over de seksuele productiviteit, de seksuele gelijkheid en seksuele voorlichting. We hebben dan gepraat over welke groepen moeten ‘vechten’ om hun rechten te krijgen in de seksualiteit. die groepen zijn vooral: mensen met een beperking, jongeren, transgenders, mensen met een andere seksuele voorkeur, ouderen,…

In de namiddag was het weer tijd voor praktijk. Het was herhaling van het plaatsen van een perifeer infuus en een bloedafname.IMG_20160310_142746[1] IMG_20160310_144056[1] received_1213344238676533[1] FB_IMG_1457529953413[1]

koude wandeling

Het is hier nu al twee dagen goed aan het sneeuwen en dan is de verleiding om een wandeling te maken zeer groot. Na de was en de plas, was er tijd voor een wandeling in het prachtige witte landschap van Jönköping. Tijdens de wandeling zag je meteen dat er nog anderen waren die genoten van dit landschap. Er waren namelijk vele wandelaars en joggers die samen met mij rondom het ‘kleine’ meertje liepen. Ik heb dan van de situatie geprofiteerd om foto’s te nemen van een iets sombere, maar toch mooie kant van Zweden. Hopelijk genieten jullie vanop afstand mee van het prachtige uitzicht dat jullie kunnen bezichtigen op toegevoegde foto’s.DSC_0128[1] DSC_0154[1] DSC_0157[1]

It’s snowing in Jönköping

Hallo iederreen,

Vandaag is het beginnen sneeuwen in Jönköping. De sneeuw maakt het landschap nog mooier om te zien, daarom heb ik deze namiddag en wandeling gemaakt.

Het was echt een goed idee om tussen de taken is frisse lucht te nemen en dan weer te studeren. Dat moet ook kunnen zeker ? Het was zeker een aanrader en ik zal volgende keer nog is gaan wandelen

064

 

introductie en eerste lesweek

Het introductiemoment werd ingeleid door o.a. Ingabill Gimbler Berglund die als specialisatie anesthesie heeft gestudeerd en ook in dit beroep uitoefent. Hier zijn het de gespecialiseerde verpleegkundigen die mensen in slaap doen voor een operatie, een groot verschil tegenover België. Tevens is ze als internationaal docent verbonden aan een universiteit in Australië, waar ze binnenkort naartoe gaat. Daarnaast is ze ook actief in China waar ze een project voor kinderen heeft opgestart en samenwerkt met De Verenigde Naties. Margareth Bjorkland heeft onderzoek gedaan naar autisme en een doctoraat behaald aan de universiteit van Göteborg. Zoals reeds vermeld zijn Zweedse docenten en professoren zeer actief  op verpleegkundig gebied. In Stöckholm  is er een groot medisch centrum gespecialiseerd in spoedhulp.Na het kennismakingsmoment werd ons het volledige programma voorgesteld met de te verwachten objeciteven en taken die we moeten inleveren. Deze noemen in het Engels ‘assignements’.De introductie die 2 volle uren duurde  – met een ‘Fika’ moment van 20 minuten – werd afgesloten met  danspasjes.

02/03/2016

De eerste officiele schooldag is een feit! De inhoud van de lessen ging over het reflecteren. In het algemeen was er veel interactie. Er werd nagedacht en er werden onderling ervaringen gedeeld van hoe men persoonlijk de reflecteringsmomenten ervaart.In de namiddag werden de danspasjes van de introductielessen ingeruild voor een intensieve training CPR, iedereen kreeg een pop en dvd om naar te kijken en diende de instructies in de video te volgen.

03/03

In de voormiddag kregen we les over de verschillende ziektes overal in de wereld, met  vergelijkingen tussen de rijkere landen ten opzichte van de armere landen. Het was heel interessant om te zien hoe dezelfde ziekten toch anders voorkomen. Een voorbeel was dat bij ons hart en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak was, terwijl dit in Afrika duidelijk minder is.

In de namiddag kregen we een gastdocente vanuit Tanzania. Ze was verpleegkundige en leerkracht gespecialiseerd in preventie van HIV/aids. Daar ging de les dan ook over. Het was eens leuk om van iemand anders ( die er dagelijks mee te maken heeft) te horen hoe het zit met hun eigen HIV/AIDS preventie. De leerkracht heeft het vrij basis gehouden, maar toch hebben we er een lesje uit geleerd. Hoe zij op hun manier omgaan met kunstvoeding is een goed voorbeeld.

 

Dit was zo ongeveer ons eerste week les.

CPR en reflectiemodellen

Vanadaag eeste echte les. We startte de dag met een les van drie uur over verschillende reflectiemodellen. Op het eerste zicht lijkt dit misschien niet zo interessant, maar het is het wel. De verschillende modellen leggen hun nadruk telkens op een ander aspect. Zo is het ene model meer gefocust op de gebeurtenis zelf, terwijl de andere meer toespits op het leereffect. Nadien kregen we praktijkles reanimatie. Iedereen kreeg er zijn eigen mini rescue Anne en kon dus heel goed oefenen. Misschien een goed idee voor in België?  Aan de hand van een filmje en rollenspelen wisten we hoe we moesten reageren in verschillende situaties. We hadden wel reeds reanimatie gezien in het eerste en het tweede jaar, maar het is fijn hoe ze een les op een andere manier aanpakken. Conclusie van de dag: een dag vol kennismaking met de medestudenten en leerkrachten, kennismaking met de Zweedse lestacktieken en de leerstof .IMG_20160302_084859[1] IMG_20160302_130211[1]