Week 1

Bok!

Op maandag 23 januari zijn we begonnen met onze stage in centar za rehabilitaciju Silver. Dit is een centrum die hulphonden opleidt voor gebruik bij de revalidatie met kinderen met ontwikkelingsproblemen, zoals ADHD, ASS, neurologische aandoeningen, syndroom van Down, … Het programma bestaat uit sensorische integratie met een hulphond voor kinderen die problemen ondervinden met bijvoorbeeld zelfregulatie, spiertonus, motorische vaardigheden, … Er zijn 3 ergotherapeuten en 2 hulphonden aanwezig in het centrum. De kinderen komen wekelijks 1 keer op therapie, gedurende 40 – 45 minuten.

 

Bij SI-therapie gaan ergotherapeuten op een speelse wijze de sensorische informatieverwerkingsproblemen behandelen door het kind te laten exploreren in de ruimte en vervolgens in te gaan op de interesse van het kind op het moment zelf. De tweede dag kwam er een kind op therapie met ASS en bij het binnenkomen van de therapieruimte ging hij meteen naar de grote schommel en bleef hij daar zitten. Hij genoot van de constante heen- en weer bewegingen omdat dit repetitief en stereotiep is voor kinderen met ASS. Hierbij is het de bedoeling dat de ergotherapeut spontaan een oefening bedenkt, om op de doelstelling te werken en zo vervolgens naar de stretch zone te gaan.

De eerste week mochten we observeren en kregen we informatie over het centrum. Hier werken de ergotherapeuten in ochtend- en avondshiften, wij begonnen al meteen met de avondshift van 12u – 20u. Zo hadden we in de ochtend nog tijd om zaken te regelen onder andere voor het openbaar vervoer en naar de winkel gaan. De meerderheid van de bevolking spreekt niet zo goed Engels waardoor het moeilijk was om te communiceren. Daarom heeft onze supervriendelijke stagementor ons geholpen met een abonnement te kopen.

TIP: vertrek altijd vroeger naar de tramhalte, deze komen altijd te vroeg. Deze week was het altijd lopen naar de tramhalte.

Weekend 2

Vrijdag zijn we naar het Maksimir park geweest en in de avond gaan eten in Bistro Nokturno. Zeeeer lekkere pasta en goedkoop! Een aanrader voor arme studenten. Onze mentor had ons aangeraden om naar het Open Museum Night te gaan, waarbij je gratis een tal van musea kunt bezoeken. Dit was niet zo indrukwekkend.  Zaterdag hebben we het kasteel van Medvedgrad bezocht met zicht op de bergen en de stad. In de avond hebben we het nachtleven ontdekt met kennissen van hier. Zondag eindigden we onze eerste week met zelfgemaakte pannenkoeken.

 

  .

Jullie kapoentjes 

Yana & Tsai