De la joie à l’émotion en passant par l’apprentissage

Bonjour à tous!

Vandaag woensdag een andere dag dan bij ons. Kinderen onder 11 jaar hebben woensdag geen school, kinderen ouder dan 11 jaar hebben enkel in de voormiddag les (net zoals in België). Hierdoor is woensdag een heel drukke dag voor de ergo. Want op die manier kunnen de kinderen hun therapie volgen zonder lessen te moeten missen.

Opnieuw zag ik enkele sessies waarbij de kinderen wegwijs worden gemaakt met de pc of tablet. Zoals ik vorige keer zei, ik ga dit wat verduidelijken. In Frankrijk maken ze vrij snel de overstap naar het digitaliseren van de lessen als het kind niet snel genoeg of onleesbaar schrijft. De leerkracht verwijst de ouders en het kind naar de ergo en de ergo gaat na met enkele assessments zoals BHK (vergelijkbaar met de SOS) en de EViC of het aangeraden is om over te gaan naar digitalisering. Zij volgen dit proces helemaal op. Na de beslissing volgt er heel wat papierwerk en het leren gebruiken van de pc of tablet. Dit neemt de ergo voor zijn rekening, stapsgewijs gaat hij de boeken vervangen door het digitale medium.

Daarnaast was er ook opnieuw schrijftherapie. Echter was er hier wel een bijzondere bevinding…

Merk op dat het kind een niet zo alledaagse pengreep heeft. Dit komt omdat het kind tijdens de eerste observaties geen stabiele pengreep had. Idealiter ligt de pen op de middenvinger, deze stabiliseert de pen. Dit was niet het geval bij dit kind. Daarom hebben ze besloten om hem een andere aangepaste maar efficiënte en effectieve pengreep aan te leren (zoals op de foto te zien is).

De ergo observeert niet alleen de houding tijdens het schrijven maar herkent er ook bepaalde reflexen in. Deze reflexen zijn normaal aanwezig bij de geboorte tot een bepaald moment maar bij sommige kinderen blijft het aanwezig en heeft het bijgevolg invloed op het schrijven. In dit geval gaat de ergo specifieke oefeningen doen en meegeven om thuis ook te doen.

Dit in combinatie met schrijftherapie. Ik vond dit persoonlijk heel boeiend want echter observeerde ik nooit op die manier het schrijven terwijl het inderdaad een boeiende en volledige observatie kan zijn op die manier.

De ergo helpt tijdens de sessies soms met het huiswerk, dit met achterliggende doelen vb. concentratie, plannen, organiseren, etc. dus eerder de executieve functies. Vandaag maakte ze rekenoefeningen met het kind. Toen het kind wat vastliep, hielp de ergo door de oefening uit te leggen in geldbedragen.

We sloten de dag af met een kind met weinig zelfvertrouwen. Tijdens de opdracht liep het al stroef want elke imperfectie zag hij als falen. Tot plots zijn emmer overliep, hij stopte met de opdracht. Hij werd heel emotioneel en luchtte zijn hart bij de ergo. Na het ventileren, zette hij zijn opdracht met succes verder. Het kind had oprecht veel verdriet en had reeds een complex en moeilijk verleden achter de rug… Zijn verhaal en de hele situatie raakte me dus ook echt. Ik vond het mooi om te zien dat er zulk vertrouwen en band is tussen de ergo en het kind, en o zo ontzettend leerrijk om te zien hoe de ergo hiermee omgaat want ik kon me volledig vinden in het handelen maar in haar situatie zou ik wat perplex hebben gestaan dus vond ik het boeiend deze situatie gevolgd te hebben.

Deze dag was heel uiteenlopend maar heel boeiend en leerrijk, wat ik zeker kan meenemen naar de toekomst toe.

A bientôt! 🙂