Dernier jour d’observation

Bonjour à tous! 🙂

Aujourd’hui, dernier jour d’observation… de laatste dag van een boeiende week.

Vandaag zagen we verschillende therapieën. Sessies waarbij de kinderen hun computerskills leren en oefenen.

Kinderen die hun zelfstandigheid en autonomie willen vergroten. Er is een kind dat graag zelfstandig zijn tanden zou willen poetsen. De ergo hecht hierbij veel belang aan het gebruiken van de eigen tandenborstel om de thuissituatie zoveel mogelijk te benaderen. Het kind poetst zijn tanden en de ergo bespreekt haar bevindingen met het kind en toont het voor met haar materiaal. Ze geeft het kind enkele tips waarop hij kan letten om de activiteit tot een goed einde te brengen.

Alsook wil de jongste cliënt (4 jaar) graag zichzelf kunnen wassen, zowel handen als lichaam. Bij de observatie merkte de ergo dat het kind de ruimtelijke begrippen niet onder de knie heeft vb. op, onder, tussen. Daardoor heeft de ergotherapeut gekozen om zich eerst te focussen op het beheersen van de ruimtelijke begrippen. Pas daarna gaat ze stapsgewijs oefenen op het wassen van de handen en het lichaam.

De ergo oriënteerde ook een kind in tijd. Dit aan de hand van vragen en een tijdlijn. Deze tijdlijn mocht hij zelf aanvullen en personaliseren.

Zo eindigde mijn observatieweek hier in Frankrijk. Ik blijf nog even hier om maandag de volgende stage aan te vatten.
Morgen ga ik al mijn bevindingen en ervaringen nog eens om een rijtje zetten als afsluiter van de blog.

A bientôt! 🙂