Werkveldervaring week 4 met culturele ervaring

Week vier begon met een culturele ervaring, we zijn namelijk in de temazcal gegaan. Nu wat is een temazcal? Dit valt het gemakkelijkste te vergelijken met een stoombad/ sauna en komt uit de tijd van de Azteken. Het is een tent waar gloeiende lavastenen in worden gelegd. De stenen hebben da naam ‘Abuellas gekregen’. Op deze Abuellas gieten ze dan water met kruiden om zo stoom te creëren.

De kinderen kwamen ’s morgens toe maar kregen geen ontbijt. In de plaats gingen we samen omkleden en zongen we de liedjes die we in de temazcal ook gingen zingen. Toen iedereen klaar was gingen we naar buiten. Hier lagen de stenen al op te warmen in het vuur. Er werd samen rond het vuur gedanst en gezongen. Toen iedereen het goed warm had werd er water gedronken en gingen we naar binnen. In de temazcal was het ontzettend warm maar ook heel leuk. De kinderen mochten hier op instrumenten spelen en er werd samen gezongen. Er was ook tijd om verhalen te vertellen. Als een kind iets wou vertellen kon dit hier gebeuren. Na ongeveer drie kwartier gingen we weer naar buiten, dat was wel raar want het was buiten 35° maar na de temazcal voelde dit koud aan. Er werd dan nog eens water gedronken en dan werd er gezwommen. Na het zwemmen werd er uiteraard uitgebreid gegeten.

Op dinsdag en woensdag was het tijd voor hypotherapie. hier mochten de kinderen het paard eerst kammen en dan mee gaan wandelen. Ze mochten zelf kiezen of ze er op gingen of hem liever vast hielden. Hypotherapie helpt kinderen die niet kunnen stappen om te stappen. De voorste benen van een paard zijn gelijk aan die van een mens, dus als je het kind loodrecht vooraan op het paard zet voelt hij hoe het paard loopt en kan zo de beweging aanleren. Dit wist ik zelf niet en vond ik dus zeer interessant.

In de namiddag en op donderdag en vrijdag werden er activiteiten gegeven als schrijfdans, het verzamelen van jamaica (een plant dat je achteraf in water kan drinken), dansen …  het was opnieuw een ontzettend fijne en boeiende week.