Middenfase van de stage

Hallo iedereen :-),

De afgelopen weken waren wel wat anders dan het normale routine, dit kwam vnl. door allerheiligen en de daarbij horende verlofdagen. Hierdoor vielen enerzijds activiteiten weg maar anderzijds kreeg ik hierdoor ook wel te maken met onverwachte situaties zoals bv. het mee ondersteunen van de Nederlandse les. Persoonlijk vind ik het wel wat moeilijk om mij vlot aan te passen aan onverwachte situaties waardoor net dit wel een goede leerschool was ;-).

De week nadien werden opnieuw de dagelijkse activiteiten aangeboden. Het valt me hierbij vooral op dat het moeilijk is om vaste activiteitengroepen te creëren omdat o.a. iedereen op andere uren in het centrum aanwezig is. Daarom heb ik persoonlijke briefjes geschreven en geplakt op de slaapkamerdeuren om op deze manier toch het cliënteel te kunnen bereiken. Hier heb ik wel grappige reacties op gekregen zoals: ” ben jij diegene die briefjes op de deuren plakt? of, ben jij liefdesbriefjes op de deuren aan het plakken?” Haha, het is fijn om te zien dat ze met zo iets kleins zo kunnen lachen en hierdoor hebben sommige me ook wel aangesproken voor bv. extra uitleg te geven. :-D.

Bij mijn volgcliënt heb ik al een interesselijst en een rollenchecklist afgenomen. Deze hebben meer zicht gegeven op hoe zij haar dagen vult en vooral ook hoe zij zich voelt bij haar dagelijkse activiteiten/ taken. Straks gaan we hier daadwerkelijk mee aan de slag door het knutselen van een dagplanning. Dit zal handig zijn voor als ze het even niet meer weet, dat ze hier dan op kan terugvallen en ook om haar kinderen te wijzen op wat er nu gaat gebeuren. Dit zal dan de eerste actieve doelgerichte interventie met mijn volgcliënt zijn. Verder heb ik met andere cliënten ook meer vertrouwen gevonden om diepere gesprekken te hebben, zo zie je maar dat hoe breed iemand zijn glimlach is, dat daar heel veel achter schuilt. De cliënten zijn heel dankbaar wanneer ze wat individuele aandacht krijgen.

Daarnaast focus ik me ook hard op de mindful walk omdat ik door het lezen van artikels heb ontdekt dat het vele positieve effecten heeft om ruimte te maken voor het aanleren van betere ademhalingstechnieken. Om deze op te stellen vind ik het heel belangrijk dat het in kleine stappen gebeurd: vorige week lag de focus op ademhalingsfrequentie en loophouding en vandaag is er een vervolg opgesteld dat zich focust op mindfulness en ademhalingstechiek. Samen met de medische dienst wordt bepaalt welke cliënten worden uitgenodigd om deel te nemen. Ook hiervoor zijn ze heel dankbaar en heb ik zelf ook een open ruimte ervaren. Tijdens het beautysalon probeer ik nu de mensen met elkaar te laten praten over een bepaald thema, deze week zal het thema gaan over ‘vrede vieren’ omdat er deze week protest tegen geweld plaatsvindt.

Fedasil is een hele leerrijke stageplaats waar ergotherapie echt waardevol is: ondanks de korte periode lukt het toch om een echte vertrouwensband te creëren, zaken bespreekbaar te maken, cliënten te activeren met oog op het opstellen van een plan. Het geeft veel voldoening om hier te mogen stagelopen.

Vele groetjes,
Elisa