Hannah en Margot in Zagreb

Week 6-7

Week 6

Dinsdag hebben we opnieuw een bezoek gebracht aan het weeshuis voor kinderen. We hebben ontdekt dat de naam van het weeshuis, kuća ljubavi, het huis van de liefde betekent.
Deze week mochten we meedoen met de therapie waarbij we kindjes hebben geholpen om op een correcte manier van staan naar zit te komen, om probleemoplossend te denken, om te werken aan de sensorische functies en om nekspieren te trainen. Dit is zo boeiend dat we nu elke dinsdag of donderdag in de week eens een bezoek gaan brengen om te kunnen helpen met de therapieën.

 

Onderweg naar het weeshuis kunnen we steeds genieten van mooie uitzichten ⛰️🌳🌺.

 

 

Woensdag heeft onze mentor het voorstel gedaan om ons deze week zelf een assessment te laten afnemen 📝. Het EASI (Evaluation in Ayres Sensory Integration) assessment is een test die vaak wordt afgenomen om te bepalen of een kind al dan niet nood heeft aan sensorische integratietherapie. De EASI bevat een reeks van 20 tests die zijn ontworpen om de belangrijkste sensorische functies te evalueren en het is bedoeld voor kinderen van 3 tot 12 jaar die problemen ondervinden op vlak van sensorische perceptie, posturale/oclaire/bilaterale motorische integratie, motorische vaardigheden, houdingscontrole, praxis en sensorische reactiviteit 📊.

 

De afname wordt verspreid over 2 (of soms meer) dagen, dit omdat de tests binnen de 20 tests vaak uitgebreid en veel zijn, het kan dus 2 uur duren om nog maar tot de helft van de afname te komen.
Daarom kregen we woensdag een hele voormiddag en namiddag voorbereidingstijd. Uiteraard begeleidt onze mentor ons hier goed bij!

 

 

In de nacht van woensdag op donderdag werden we rond 4 uur ’s nachts wakker door een sterk getril in onze kamers maar stonden er verder niet bij stil en dachten dat het zoals gewoonlijk de trilling van de tram was. Totdat onze mentor ons op stage vroeg of dat we in de nacht de aardbeving gevoeld hadden. Het was dus gewoon een aardbeving, zo gek 😱!! Het was toch wel met een kracht van 2,9 maar nog altijd niets om ons zorgen over te maken.

 

 

Donderdag mochten we 5 tests afnemen van de EASI. De taal was geen probleem want het waren kinderen die perfect Engels konden. We mochten de testen Tactile Perception of Location, Tactile Perception of Direction ✋, Auditory Localization 👂, Visual Praxis on Contruction en Visual Praxis on Discrimination 👀 uitvoeren. Dit was zeer leuk en onze mentor stond steeds bereid om ons te helpen waar nodig.

Vrijdag hadden we onze vrije dag en hebben we het Museum of Hangovers bezocht. Net zoals in het Museum of Broken Relationships heb je hier ook persoonlijke verhalen, foto’s, video’s,… met bijhorende voorwerpen over zatte momenten en hangovers 📖🎬. Het is een interactief museum waar je tijdens je bezoek een biertje of wijntje kan drinken, spelen, challenges aangaan, grappige verhalen lezen, leren, voelen en in interactie gaan 🍻. En op het einde krijg je een shotje aangeboden met een typisch (nogal sterke 🤯) Kroatische smaak!

Zaterdag zijn we in de namiddag de stad ingegaan en konden we het ons niet laten om nog een keer het chocolademuseum te bezoeken 😀🍫.

In de avond zijn we iets gaan drinken in een bar waar je kan biljarten en uiteraard hebben we dit uitgeprobeerd 🎱.

 

Zondag hebben we nog eens een bezoek gebracht aan de Hrelić markt 🚘 👞.  En de rest van de dag hebben we de tijd genomen om te werken voor school want jammer genoeg moet dit ook gebeuren 😉💻.

 

Week 7

Nog 2 weken!!

We beginnen er toch wel naar uit te kijken om onze families terug te zien maar gelukkig (en ook jammer genoeg) vliegt de tijd hier zo snel voorbij!

Even een tip tussendoor: het team maakt er geen probleem van als je tijdens je uren even de tijd neemt om te werken aan je stagerapport, maak hier dus zeker gebruik van 😊 .

 

Waarover we het eigenlijk nog niet gehad hebben en waarmee wij de eerste weken zelf een beetje mee gestruggeld hebben, is de taalbarrière met de kinderen op stage. Namelijk ¾ van de kinderen die langs komen, spreken enkel Kroatisch waardoor we het vaak moeilijk vonden/vinden om in interactie te gaan met hun. Zij begrijpen geen Engels en verstaan dan ook niets van wat we zeggen waardoor we vaak wel wat in paniek waren 😧. Hierover zijn we toen in gesprek gegaan met onze stagementor, zij gaf ons de tip om “go with the flow” te gaan. Het kind heeft er namelijk niet altijd nood aan om je te begrijpen maar je moet hem of haar het gevoel geven hem of haar te kennen door mee te gaan in het spel bv in zijn of haar fantasie. Het blijft wel belangrijk dat je blijft praten tegen het kind, ook al verstaan ze jou niet want dit geeft hen dan wel een gevoel van interactie en communicatie mede doordat je meegaat in hun spel. Soms is het wel duidelijk wat het kind wil doen of zeggen door het materiaal dat hij of zij uitkiest maar als dit niet zo is, dan zijn er altijd de communicatieborden die kunnen helpen als ondersteuning of de ergotherapeuten die vertalen wat het kind wil 😌.

Deze week was het een rustige week op stage, er waren 2 ergo’s ziek waardoor er veel kinderen niet naar de therapie konden komen. Deze tijd hebben we gebruikt om te werken aan onze schoolopdrachten 👩‍💻👩‍💻.

Donderdag had onze stagementor onze hulp nodig bij een therapie. Ze begeleidt een jongen met autisme en ze wou samen met ons een ‘treasure hunting’ doen 🗺️. We zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben ons eigen spel ervan gemaakt met bijhorende oefeningen in functie van zijn doelstellingen. Dit zijn onze opdrachten om tot bij de schat te komen: een puzzel maken, een constructie van een foto nabouwen, de letters van je naam in de ruimte zoeken, een voorwerp in het ballenbad zoeken, een memory, vlaggen van landen koppelen, een constructie nabouwen met wattenstaafjes met beide handen, verven met de handen en raadsels oplossen 🀄🎮.

Voor onze wekelijkse therapie op donderdag, hebben we deze keer sherborn gegeven 🤸.

Vrijdag hebben we de Nationale en Universitaire bibliotheek Zagreb bezocht 📖, we zijn hiermee in contact gekomen via een ergotherapeut uit het team. We kregen een rondleiding doorheen het gebouw (4 verdiepen!!). Het is de grootste Kroatische bibliotheek die ook veel connecties heeft met andere landen. Ze hebben rond de 3,5 miljoen (😱) items van oude kranten, thesissen, manuscripten, muziek, alle soorten boeken die je je maar kan bedenken (medisch, oorlog,…), kaarten,…

 

Zaterdag hebben we het Nikola Tesla Technical Museum bezocht. Het is een soort tentoonstelling die de wetenschappelijk en technische apparaten tentoonstelt die in de geschiedenis van Kroatië werden/worden gebruikt. Dit gaat van historische vliegtuigen ✈️🚁, auto’s 🚗, boten 🛶, treinen 🚂,machines voor water, stoom en elektriciteit tot zelfs ondergrondse mijnen. We kregen ook een interactieve tentoonstelling over Nikola Tesla zijn uitvindingen rond elektriciteit en magnetische velden 💡 🔮. Geweldige ervaring!!

Het weekend hebben we afgesloten met een lekker ijsje 🍧😋 !