De tijd vliegt

Ondertussen is het al onze 4e maandag hier in Budapest. Vandaag is de enige dag van de week dat we geen les hebben en we proberen er dan ook van te genieten. Helaas is het weer niet meer wat het geweest is en hier en daar valt er zelfs een drup regen. Maar we moeten nog geld afhalen en aangezien de enige bank waarvan we weten dat ze Euro’s geeft (die we dan aan de overkant kunnen ruilen in Forinten) een eindje wandelen is, besluiten we er te voet naartoe te gaan. Onderweg stappen we nog een aantal leuke, Hongaarse winkeltjes binnen.

Dinsdag is Low-Vision-dag. Vandaag moeten we pas om 14.00u op school zijn. We besluiten dus om rustig uit te slapen en ons op ons gemak klaar te maken. Aangekomen op school blijkt dat er die dag maar 2 patiënten op de planning staan en om 15.10u staan we al terug buiten. Het weer is nog steeds niet geweldig, maar wel droog dus we besluiten te voet naar huis te gaan en onderweg weer op zoek te gaan naar leuke, goedkope winkeltjes in de hoop ergens een goedkope schat te vinden. ’s Avonds willen we graag eens een bezoekje brengen aan de Szimpla. Na een kort maar gezellig bezoekje gaan we op tijd richting huis want morgen hebben we Polatest.

We worden vandaag om 13.30u verwacht op school om er Polatest te volgen. Een half uurtje voordat we willen vertrekken, checkt Hanne nog snel even haar mails en tot haar verbazing blijkt dat we een mailtje hebben van school. De les is afgelast omdat de docente ziek is. Onverwachts een vrije dag dus en op zoek naar een leuke en nuttige tijdsbesteding. We wilden al een tijdje de Communistische wandeling doen, maar het kwam er nooit niet van. Aangezien we plots tijd hebben beslissen we om tegen 15.30u naar Vorosmarty Square te gaan om er met een groep toeristen mee te wandelen. Ondanks dat het koud en regenachtig is, zijn we wel onder de indruk van de wandeling. Anita (onze gids) geeft ons nog als tip mee om langs ‘Bors’ te gaan. Blijkbaar hebben ze daar Hongaars eten op een moderne manier. Broodjes, salades, soep, limonades, alles op de kaart is onbekend, maar we wagen de sprong en ontdekken een aantal zeer lekkere dingen. Nadien gaan we nog met enkele andere toeristen iets drinken in Szimpla.

Donderdag en vrijdag staan onze eerste lessen ‘Pediatric Ophtalmology’ op de planning. We kijken er erg naar uit omdat we van onze voorgangers al vernomen hebben dat het echt de moeite is. Ook de andere docenten hebben ons al weten te vertellen dat mevr. Knézy echt een goede docente is. Wanneer we op de afdeling aankomen worden we opgewacht door een aangename en zeer vriendelijke dame. Ze neemt ons meteen mee en legt ons uit wat er allemaal op de planning staat. Oorspronkelijk is dit de kinderafdeling en we verwachten dat we veel kindjes en baby’s zullen zien passeren. Tot onze grote verbazing zijn er echter ook veel volwassenen aanwezig en zijn de kinderen in de minderheid. Toch zijn we het er alle drie over eens dat deze lessen zeker de moeite gaan zijn en dat we hier in de toekomst nog veel van zullen opsteken. Na 2 dagen ‘pediatric ophtalmology’ en een (naar onze normen) drukke week, is het tijd om te gaan feesten. Loes komt langs en we besluiten om onze vaste stek (Instant) op te zoeken. Net zoals de voorgaande feestjes in Instant amuseren we ons weer goed en trekken we terug richting appartement.

Op zaterdag bekomen we eerst van het feestje en besluiten we ons voor de rest rustig te houden. Sara en Evelien gaan nog op zoek naar enkele soldekes en Hanne gaat de Budahills te gaan verkennen. Zaterdagavond heeft Hanne geen energie meer over en ze besluit op tijd haar bed op te zoeken. Sara en Evelien zijn in feeststemming en trekken naar Instant waar ze afgesproken hebben met twee Spaanse meisjes. Helaas blijkt de Wifi bij Instant niet alles te zijn en is het onmogelijk om de 2 Spaanse er terug te vinden. Wel een leuke avond en volgende keer maar afspreken op een plaats die minder op een doolhof lijkt.

Zondag moeten Sara en Evelien bekomen van het feestje. Hanne heeft genoten van haar nachtrust en besluit ’s ochtends de bovenverdieping van het appartement schoon te maken. Hanne:”Om 12 uur heb ik afgesproken met een groepje Fransen in de Szimpla. Op zondag is daar altijd een gezellig marktje met de Hongaarse specialiteiten. Na het eten zijn we naar Buda getrokken en hebben we gewandeld in het park achter het vrijheidsbeeld, maar van al dat wandelen kregen we dorst en we besloten om gezellig iets te gaan drinken. Ik werd verplicht om kennis te maken met ‘unicum’ (een typisch hongaars shotje). Daarna ging het wandelen nog beter!” Omdat het niet zo een mooie dag is, besluiten Sara en Evelien om zondag om te dopen tot poetsdag en maken we ons appartement nog eens van boven tot onder proper. Want Hongaars stof blijkt nog hardnekkiger dan het Belgische. Het appartement is vandaag dus 2x gepoetst en het is extra schoon nu!

Weeral maandag en vandaag staat er opnieuw ‘Retina’ op de planning. Omdat we al 2 keer te vroeg op school waren heeft onze docente gezegd dat we in het vervolg pas om 9u moeten komen. Om iets voor 9 staan we dan ook met onze witte schorten klaar. Wanneer onze docente opduikt blijkt ze niet op de hoogte van de les vandaag. Ze zegt dat ze niet op de retina-afdeling staat vandaag en dat we dus ook moeilijk met haar kunnen meelopen. De les wordt verzet naar donderdag en we hebben dus weer een onverwachte vrije dag. Om 9.10u staan we terug aan de metrohalte en zoeken we een leuke dagbesteding. We besluiten in de namiddag één van de bekende badhuizen op te zoeken. In de voormiddag gaan Hanne en Sara joggen zodat we in de namiddag volledig kunnen gaan ontspannen. Rond een uur of 2 komen we aan bij Kiraly Spa aan de Buda-kant. Een goedkope (1700 HUF) spa met 4 thermische baden, stoombad en sauna’s. We genieten er van een heerlijk ontspannen dagje en wanneer we alle drie verrimpeld zijn besluiten we terug te keren naar huis. ’s Avonds zijn we ondanks onze rustige dag, best wel moe en besluiten we een (met dank aan vtm.be) nog een Familie-marathon te houden en op tijd in ons bed te kruipen.

Na de ontspannen dag van gisteren is het terug naar de echte wereld. We worden om 8u op school verwacht om mevr. Tapasztó te volgen bij haar consultaties ‘Contactologie en Orthokeratologie’. Vandaag zijn er veel patiënten met een keratoconus (uitstulping van hoornvlies) en tussendoor worden er nog lenzen aangepast. Om 14u is het weer de beurt aan mr. Barcsay voor Low-vision. Na de les lopen we langs de winkel voor zelfgemaakte Fishburgers. Hanne gaat samen met Loes een echte Hongaarse maaltijd eten. ’s Avonds gaan we nog even iets drinken bij Ellato Kert en uiteindelijk brengen we ook nog een bezoekje aan Szimpla.

Nu is het woensdag en we hebben weer geen les. We hebben al van verschillende mensen gehoord dat ‘House of Terror’ een pakkend museum is, wat je echt gezien moet hebben. Daarom besluiten we om daar heen te gaan. Omdat we onder de 26 jaar zijn, kunnen we voor 1000 HUF (ong. 3€) het museum bekijken. Onderweg zijn er steeds bladeren met uitleg terug te vinden en op die manier kan je gemakkelijk volgen. De papieren zijn echter in het Engels en er staat telkens veel uitleg op, waardoor we niet altijd de zin hebben om alles te lezen. Wel zijn er overal schermen met getuigenissen op te zien en gelukkig zijn ze Engels ondertiteld. Daardoor hebben we toch een idee wat het allemaal inhoudt en wat de Hongaren hebben meegemaakt tijdens de tweede wereldoorlog. De papieren die we overal konden meenemen hebben we mee naar huis gepakt, zodat we dit allemaal nog eens goed kunnen nalezen en we volledig mee zijn met de geschiedenis.

Op donderdag hebben we net zoals gisteren weer geen les. Tijdens de dag regelen we wat praktische zaken ivm het appartement. Op vrijdag staan we op tijd op want we hebben onze eerste les ‘Prescribing of low-vision patients’ of dat dachten we toch. Aangekomen bij de optiekzaak waar we de les zouden volgen, blijkt dat er niemand aanwezig is. Na een half uur wachten in de kou besluiten we terug naar ons appartement te gaan. Blijkbaar was het een misverstand en zijn de lessen verzet. We hebben dus tijd om met Loes af te spreken en omdat het zo een mooi weer is besluiten we een koffie, theetje en chocomelk te gaan halen om ons dan op een bankje langs de Donau te zetten om te genieten van de zon.

Eerste warme en zonnige dag hier in Budapest

Eerste warme en zonnige dag hier in Budapest

Op zaterdag is het tijd voor ons eerste bezoek. De mama van Hanne komt een weekendje bij ons logeren. Hanne laat haar mama heel Budapest zien en ze brengen een bezoek aan een badhuis. Sara en Evelien willen ook graag iets leuks doen en gaan naar een ander, kleiner badhuis, ‘Dagaly’ om in het buitenzwembad te genieten van de lentezon en binnen te smelten in de sauna’s en stoombaden. Op zaterdag verkennen ze de andere minder toeristische kant van de Donau onder een stralende lentezon. Zondag is het tijd om nog eens door een winkelcentrum te lopen, want het is al weer even geleden ;).

Uitzicht op Budahills

Uitzicht op Budahills

Even poseren langs de Donau

Even poseren langs de Donau

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.