Culturele ervaring

In dit blogbericht nemen we jullie mee in onze ervaringen wat betreft de cultuur van het land.

Het eten in Polen kent veel verschillen met wat we gewoon zijn in België. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gekookt met kolen. Bijna bij elk gerecht krijg je een slaatje van kolen bij je eten. Wat ook opmerkelijk is, is dat er vaak augurken verwerkt zijn in de gerechten. Nog een verschil met onze gewoonte is dat de kinderen in het centrum regelmatig groenten te eten krijgen als ontbijt zoals radijzen, paprika of tomaat. Wij zijn eerder zoetebekken in de ochtend maar hier is het normaal of van ‘s ochtends al groenten te eten.
Op stage krijgen we de kans om de Poolse keuken te leren kennen. We kunnen hier warme maaltijden bestellen voor maar 10 Poolse Zloty (wat slechts 2,50 euro is). Voor dat geld krijg je een kom soep en warme maaltijd. We waren hier benieuwd naar dus we bestellen wekelijks twee keer warm op stage. Om heel eerlijk te zijn vinden we het niet altijd even lekker maar we proeven wel altijd! 

De Poolse bevolking hecht veel belang aan hun religie. Dit merken we op stage, elke ochtend tijdens het welkomsmoment wordt er met een kaars een kruisteken gemaakt met elk kindje. Op zondag gaan er ook veel mensen naar de kerk.

In Polen hebben feestdagen een belangrijke betekenis. Ook verjaardagsfeesten worden hier uitgebreid gevierd. Op stage was er een jongen jarig. Hiervoor hadden ze een grote taart gebakken met veel crème fraîche en fruit. Alle kindjes kwamen samen in een lokaal en zongen voor de jarige. Hierna ging elk kindje  persoonlijke een gelukkige verjaardag wensen aan de jongen. Hij kreeg cadeautjes en een verjaardagskaart. Na lekker smullen van de taart en andere lekkernijen was het tijd voor het feestje met muziek en dansen. 

In Wroclaw zijn over heel de stad 400 kabouters te vinden. Als je deze allemaal gevonden hebt dan heb je heel de stad gezien. Een originele manier om de stad te leren kennen en alle verborgen plekjes te ontdekken. Wij vonden al 44 kabouters, nog 356 te gaan😉. We hopen tegen het einde van ons verblijf hier er toch een 100-tal gevonden te hebben! 

Dit weekend staan er leuke bezoekjes op de planning, we houden jullie zeker op de hoogte hiervan!

Tot dan.