Stageweek 4

Dag iedereen !

Voor mij zit mijn vierde week stage erop. De tijd vliegt enorm snel voorbij en vooraleer ik het weet zitten we al ongeveer in de helft van mijn stage. Het is écht een heel leuke en interessante ervaring hier in Zwitserland, ik zal jullie vertellen waarom, want vooraleer we het weekend invliegen neem ik jullie mee naar mijn weekverslag…

In deze stage-ervaring mocht ik kennismaken met verschillende afdelingen in de psychiatrie. Ik heb bijvoorbeeld een activiteit mogen meedoen met de geriatrische psychiatrie. Volgende week heb ik een afspraak met de ergotherapeut van de adolescentenafdeling, waar ik jullie volgende keer meer zal over vertellen. Donderdag werd ik goed ontvangen in het ‘Centre Ambulatoire de Psychiatrie et Psychothérapie Intégrée’ of kortweg CAPPI. Ik was enorm blij toen ik hier naartoe mocht gaan omdat ten eerste dit 5 minuten verwijdert is van mijn verblijfplaats (midden in het centrum) en ten tweede omdat er hier dikwijls over werd gesproken op mijn afdeling. Dit wakkerde natuurlijk mijn curiositeit op. Er zijn in Genève 3 centra aanwezig. Afhankelijk van de verblijfplaats van patiënten worden zij doorverwezen naar het CAPPI.

Bij het CAPPI ligt het accent op:

  • Behoud van de integratie van patiënten in de gemeenschap en de samenleving.
  • Ondersteuning en ontwikkeling van het vermogen om de geestelijke gezondheid in eigen hand te nemen (autonomie en zelfmanagement).
  • Overwinnen van voorbijgaande crises.
  • Stabilisering en herstel van mensen met chronische geestesziekten.
  • Het betrekken van familie en vrienden bij de zorg (partnerschap) en het creëren van een sociaal netwerk.
  • Evidence-based psychiatrie.

De dienst draagt aldus bij tot de preventie, diagnose en behandeling van acute en langdurige psychische stoornissen.

(Bron: https://www.hug.ch/psychiatrie-adulte/activites-medicales-du-service-psychiatrie-adulte)

Ik werd goed ontvangen door de ergotherapeut (een heel goede collega van mijn begeleiders) die mij een korte rondleiding heeft gegeven. In vergelijking met mijn vaste stageplaats in het domein van HUG Belle-Idée zijn de bureaus van het multidisciplinair team door elkaar gelegen. D.w.z. dat het bureau van de hoofdpsychiater naast die van de ergotherapeut gelegen is, en de verschillende bureaus van de verpleegkundigen verspreid zijn. Persoonlijk vind ik dit verwarrend waardoor ik soms even verdwaald was gelopen. Al bij al vond ik het meevolgen in het CAPPI heel interessant om te zien hoe het er te werk ging. De ergotherapeutische groepsactiviteit die werd gegeven is gelijkaardig.

Nu even terug naar mijn vaste locatie in het HUG domein Belle-Idée…

Deze week heb ik een assessment mogen afnemen bij een patiënt. Het assessment heet ELADEB en staat voor ‘Echelles Lausannoises d’Auto-Evaluation des Difficultés Et des Besoins’. Dit assessment wordt frequent gebruikt in deze instelling met als doel de problemen en noden in kaart te brengen. Aan de hand van dit testinstrument kan de zorg specifiek aangepast worden aan de patiënt.

Het was zeker een uitdaging omdat deze test minstens een uur duurt en mijn patiënt logorrhea heeft. Het afbakenen van de tijd was dus moeilijk, maar is uiteindelijk gelukt. Oef!

Samen met een andere patiënt heb ik ook een kunstwerk kunnen waarmaken. Dankzij mijn moeilijkheid met ogen schilderen heb ik hulp gekregen van een heel artistieke patiënt. Ik ben enorm blij met het resultaat.

Naast al dat werken is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Deze ontspanning (in de vorm van gezellige avonden) zoek ik dan bij mijn kotgenoten.

 

Tot de volgende keer!

Marie-Alix