Stageweek 6 en 7

Dag iedereen!

Mijn excuses voor de grote tussentijd tussen mijn blogberichten. De afgelopen dagen zijn echt crazy geweest, heb veel stage gehad, familie ontvangen, vrijetijdsactiviteiten gedaan, … Ik vertel…
Ik heb ook een sessie met de psychomotricienne mee gevolgd in een groep van 4 patiënten. Zoals in het vorig blogbericht is het een therapie met focus op het ‘zich voelen in het lichaam’. We waren begonnen met yoga-oefeningen. Oefeningen waar men elk lichaamsdeel gaat ‘masseren’. Het doel hiervan is dat men het eigen lichaam gaat waarnemen en bewust worden. Dan hebben we oefeningen gedaan met het gooien van ballen. Deze oefening vroeg meer concentratie en aandacht omdat de oefening gemengd werd met namen benoemen. Nadat deze oefening vlot verliep hebben we relaxeringsoefeningen gedaan op een matje. Deze oefening was zelfs zo relaxerend dat een patiënt begon te snurken. In deze oefening werd er vooral toegespitst op het zich focussen op de gevoelens in het lichaam. Aan de hand van een rustig achtergrondmuziekje (van vogels in de natuur) heb ik mijn lichaam en zijn gevoelens op een andere manier leren kennen. Super interessant dus.
In de afgelopen twee weken heb ik een kookactiviteit gedaan. Omdat we een patiënt hadden met origine van Sri-Lanka heeft hij voorgesteld om een typisch gerecht te maken van zijn land. Deze patiënt werkte als kok in een restaurant dus heb veel nieuwe kooktechnieken geleerd. Hieronder is een foto van het proces.
Sinds deze maand, nu dat het mooier en warmer weer wordt, is de ‘Groupe Jardin’ gestart. Dit is een therapiegroep waaraan patiënten kunnen deelnemen om groenten te planten en te verzorgen. Er participeerden 5 patiënten en de taken werden systematisch verdeeld (een patiënt deed de aarde in de potjes, een andere patiënt schreef de namen van de groenten, …). Het was een interessante activiteit om uit te voeren omdat deze therapie veel capaciteiten vraagt van de patiënten (executieve functies, praxis, …).
Deze planten worden nu om de twee dagen gecontroleerd door de patiënten zelf (om bijvoorbeeld water te geven). Ze stonden in het ergotherapielokaal maar zijn naar buiten overgeplaatst. Er is een net over de planten zodat de temperatuur in de nacht de planten niet te veel beschadigt.
   
Op dinsdag en donderdag ontbijt ik met mijn collega ergo in het ergolokaal. We maken gebruik van het kleine gasvuur dat aanwezig is en koken er bijvoorbeeld eitjes mee. Handig, gezellig en lekker!
In het weekend zijn mijn papa, broer en een Franse vriendin op bezoek gekomen. Ik heb hun een kleine tour gegeven van Genève en de bekendste attracties getoond (het meer, de oude stad, ‘Gets d’eau’, bloemenhorloge, winkelstraten, etc.). Achteraf om hun bezoek af te ronden zijn we in een typisch Zwitsers restaurant gaan eten.
 
De afgelopen week heb ik een nieuwe activiteit leren kennen: potten bakken. In de ergotherapiesessies ben ik al in contact gekomen met het kleien en de materie aarde. Nu heb ik een beter zicht gekregen op het proces achteraf. Nadat de creaties (potten, beeldjes, …) gedroogd zijn worden ze klaargemaakt om in de oven te gaan. Er worden verschillende lagen toegevoegd voor bescherming en kleur.
Hierna worden de potten in een oven gelegd van 1100°C. Deze fase is voor een andere keer. Ik laat de potten in een kast staan in het atelier.
 
De activiteit die ik ook heb uitgevoerd is mijn wekelijkse bewegingsactiviteit. Patiënten in de psychiatrie kiezen voornamelijk voor een ‘marche’ of wandeling. Dit laat hun toe zich te ontspannen en gedachten te verzetten. Een kleine wandeling in het mooie domein vind ik altijd aangenaam.
Afgelopen weekend heb ik veel activiteiten met vrienden van mijn foyer gedaan. We zijn gaan dineren, naar een hockeymatch gaan kijken van een vriend. Ik ben zelfs gaan zwemmen in de Rhône. Veel Genèvoises hebben de gewoonte om in het ijskoude water te duiken ter ontspanning. Volgend weekend staat er een uitstap naar de Jura op de planning.
   
Ik hou jullie verder op de hoogte van mijn activiteiten hier in Genève.
Tot de volgende keer!