laatste dagen in Finland…

Niels: de laatste weken

Terwijl mijn verblijf in Finland steeds verder afkort, weet ik me nog steeds bezig te houden. Zo ben ik de laatste weken bezig geweest met het regelen van de papieren die nodig zijn voor het vertrek naar België. Daarnaast heb ik ook nog veel aan mijn eindwerk kunnen werken, want mijn stage is afgelopen.

Ook ben ik deze weken bezig geweest met de groepsopdrachten over de Finse gezondheidszorg en zijn principes. Hierbij moeten we ons verdiepen in de structuur en organisatie van de Finse gezondheidszorg om nadien in groep een discussie te kunnen voeren. Hierbij zal ik dan proberen een vergelijking te maken met de Belgische gezondheidszorg. Tijdens mijn stage-ervaring heb ik enkele zaken gezien die ik nu zie terug komen in de theorie. Zo is het mogelijk om snel en eenvoudig aan hulpmiddelen te geraken. En indien deze niet meer ‘passen’ dan kunnen deze makkelijk ingewisseld worden tegen nieuwe hulpmiddelen. Op vlak van de gezondheidszorg, is deze heel toegankelijk. Er worden enorm veel maatregelen genomen op vlak van gelijkheid in toegankelijkheid, laagdrempelige hulpverlening, preventie, gezondheidszorg op het werk of school, etc. En de kosten voor de patiënt liggen in vergelijking met België lager. Echter stel ik mij de vraag hoe ze dit bekostigen, van waar komt dit geld? Dit model lijkt me moeilijk te financieren. Mogelijks worden andere sectoren dan meer belast?

De komende dagen zal ik dus nog werken aan die groepsopdracht, mijn eindwerk. En dan zeker niet te vergeten… inpakken, kuisen en vertrekken naar België. Zondag ben ik terug