Stage en Lapland

Uitgelicht

Lapland:

De vorige week zijn we een week naar Lapland geweest met timetravels (fantastische organisatie!). Op de heenweg zijn we gestopt in Kemi voor het Kemi snowcastle te

zien. Dit kasteel was volledig uit ijs gemaakt, met prachtige ijssculpturen in het interieur. Nadien zijn we gestopt in Rovaniemi om santa claus village te bezoeken.

Dit was ook een unieke ervaring, zeker omdat dit de plaats is waar we de arctic circle overstaken.

In lapland verbleven we in een klein gezellige houten cottage waar we verbleven met twee mensen uit Catalonië. In lapland hebben we de mogelijkheid gekregen om de

natuur op verschillende manieren te verkennen. Zo zijn we gaan langlaufen, hebben we een sneeuwschoenwandeling gedaan, hebben Mara en Olivia de sneeuwscooters getest.

Ook hebben we een ritje gedaan met de hondenslede (FANTASTISCH!!), de rendierslede bij de sami. En een andere unieke daguitstap was de busrit naar Noorwegen naar de

Arctic Ocean. Daar kregen we de mogelijkheid om eerst de sauna uit te proberen, om nadien af te koelen in the Arctic Ocean. Tijdens deze daguitstap hebben we ook een

klein pittoresk dorpje bezocht.

Olivia:

De eerste week heb ik vooral geobserveerd hoe de werking was op de stageplek en ik heb mij op een goede manier ingewerkt op de stage. Ik kom in contact met veel verschillende ziektebeelden.  Ik schrijf elke ziekte beeld dat ik tegenkom op in een document en  zoek deze als ik tijd heb op zodat mijn theoretisch kader altijd up-to-date is en ik symptomen gemakkelijker kan herkennen.

De tweede week heb ik met veel verschillende nieuwe technieken in aanraking  waaronder leer te bewerken, glaswerk,…enz.In de tweede heb ik ook kennis gemaakt met Pablo!

Pablo is een computerprogramma die gebruikt in de revalidatie van arm en hand. Pablo is multifunctioneel het is onderhandelen ook een assessment apparaat. Ik heb de uitleg gekregen hoe ik deze moest instellen en zelf mogen uitproberen om te ervaren hoe Pablo werkt. In week 3 moet ik verschillende interventies met Pablo uitvoeren.

In de derde week heb ik verschillende interventies uitgevoerd waaronder twee ervan met Pablo.

Ik heb deze week twee goalsetting afspraken kunnen bijwonen. Deze afspraak houd in dat de doelen van deze revalidatie periode worden vast gelegd. Op het einde van de revalidatie worden de doelen geëvalueerd (in de eind afspraak/evaluatie) met het multidisciplinair team die voor de bepaalde patiënt heeft gezorgd en de patiënt zelf. Ik heb deze week ook een eind evaluatie kunnen meevolgen van de patiënt waar ik een assessment bij afgenomen heb( The Box and Block Test).De taal barrière zorgt nog af en toe voor wat moeilijkheden maar niks dat onoverkomelijk is.

Lapland:  ik vond Lapland één van de schoonste ervaringen die ik tot nu toe heb ervaren zelf al was het heel koud!  We hebben het enorm geluk gehad het noorderlicht meerdere keren te zien! Ook hebben we daar veel nieuwe vrienden gemaakt.

northern light

In de vierde week heb ik zelf enkele technieken in de hobby kamer kunnen uitproberen en leren kennen. Ik moest één van de technieken  uitkiezen  om te geven aan een groep, het is uiteindelijk het maken van een leren armbandje  geworden omdat deze het best medium was om aan de doelstelling van de verschillende deelnemers te werken. Ik heb deze week mijn kennis verbreed of de Semmes-Weinstein monofilament test en heb deze uitgetest op Niels.  Deze week heb ik vier groep therapieën bijgewoond en 3 therapieën kunnen uitvoeren.

 

Mara:

ik merk op stage dat ze hier nog niet veel elektronisch doen. De observaties kunnen in het bestand per patiënt gezet worden, maar bijvoorbeeld wie er naar de groep komt wordt op een papier geschreven op het prikbord. Hierdoor is het voor mijn mentor moeilijk om een groepstherapie tijdig voor te bereiden. In de psychiatrie hier werken ze vooral rond sociale interactie en gedragsaanpassing. Dit laatste had ik in België‘ nog niet gezien. Ze gebruiken hier DBT= dialectal behavioral therapy. In DBT worden er over momenten gepraat waar bepaalde gedragingen in voor kunnen komen. Bijvoorbeeld niet naar de fitness durven gaan omdat je geen afgetraind lichaam hebt. Hoe kunnen deze gedachten anders verlopen? Dat is waar het om draait.

ook doen wij observaties rond bepaalde activiteiten en functies of deze gaan om thuis alleen uit te voeren. dit kan gaan rond koken, kuisen,… Ik heb maar 1 observatie gezien in mijn 4 weken stage omdat er deze periode enorm weinig patiënten zijn.

Ik merk dat de patiënten hier “extremer” zijn dan in België‘. Vaak hebben ze meerdere psychische stoornissen en zijn er extreme symptomen. Ik denk dat dit komt omdat hier in Finland, de patiënten met psychische stoornissen thuis ook goed begeleid worden en ze hierdoor minder snel naar de psychiatrie komen. Het zijn allemaal enorm interessante mensen, maar ook enorm vriendelijke mensen die te verlegen zijn om Engels te praten. Daarom is het heel moeilijk voor mij om te communiceren met de patiënten. Dit zie je ook bij het team. Ze kunnen allemaal basis Engels, maar zijn te verlegen om het te gebruiken. Daarom probeer ik mij zo goed mogelijk in het Fins voor te stellen.

 

 

Niels:

Tijdens de afgelopen weken op stage heb ik regelmatig eigen patiënten toegewezen gekregen. Hierbij doe ik het anamnesegesprek samen met mijn mentor, nadien plan ik

zelfstandig mijn therapiesessies in samenspraak met de patiënt. Nadien bespreek ik het eindverslag samen met mijn mentor en patiënt (soms doe ik dit in multi-

disciplinair teamverband). Regelmatig krijg ik patiënten met zeldzame neurologische aandoeningen waarover we nog niet geleerd hebben. Hierdoor moet ik dus veel

opzoeken en informatie verzamelen voor mijn theoretische achtergrond.

In vergelijking met Belgie kan ik stellen dat mijn stage veel sneller verloopt. Zo had ik de tweede / derde dag al mijn eerste volgpatiënt (die ik de dag erop al

moest behandelen). Op vlak van de ergotherapie is me opgevallen dat de ergotherapeuten geen MMSE afnemen, de MMSE en soortgelijke assessments worden hier afgenomen

door de neuropsychologen. De werksfeer vind ik hier persoonlijk iets minder bedrukt en gehaast. Het is heel druk, maar tijdens de pauzes (die doorgaans kort zijn)

wordt er niet echt gepraat over het werk. Men is er hier ook van overtuigd dat de uren dat je aan het werk bent, echt moet werken, een keer dat je thuis bent mag je

niet meer werken. Ze proberen dit ook over te brengen naar studenten (alleen, voor mij persoonlijk, werkt het zo niet 🙂 )

 

 

 

 

 

Saapuminen – Arrival – Aankomst

Uitgelicht

Moika – Hello – Hallo 😉

-For English see below –

We zijn goed aangekomen op ’the hill (mäki) of exchange’, nadat onze student tutors ons tot hier gebracht hebben met de auto. De student tutors zijn vriendelijk en behulpzaam.

We verblijven in een residentie samen met Erasmus+ studenten van over heel de wereld. Zo zijn: de Nederlanders, Zuid-Koreanen, Duitsers, Fransen, Tsjechen, Britten, etc. en natuurlijk de Belgen (die talrijk aanwezig zijn) vertegenwoordigd.

Op de eerste dag zijn we met Suvi (de student tutor van Olivia) de stad gaan verkennen, de sportaccommodatie bekijken, eens gaan kijken naar onze campus, en boodschappen gaan doen.

Op weg naar Retrodorm

We arrived well on ’the hill of exchange’ with the help of our student tutors. The student tutors are really friendly and helpfull.

We are staying in a residence for exchange students. There are students from all over the world (the Dutch, the South-Koreans, the Germans, the French, etc. and of cours the Belgians).

On the first day we went to explore the city, campus, sportaccommodation, we did also some grocery shopping. And this with the help of Suvi (The student tutor of Olivia).

Groetjes, Greets, tervehdys,

Mara, Olivia, Niels

laatste dagen in Finland…

Niels: de laatste weken

Terwijl mijn verblijf in Finland steeds verder afkort, weet ik me nog steeds bezig te houden. Zo ben ik de laatste weken bezig geweest met het regelen van de papieren die nodig zijn voor het vertrek naar België. Daarnaast heb ik ook nog veel aan mijn eindwerk kunnen werken, want mijn stage is afgelopen.

Ook ben ik deze weken bezig geweest met de groepsopdrachten over de Finse gezondheidszorg en zijn principes. Hierbij moeten we ons verdiepen in de structuur en organisatie van de Finse gezondheidszorg om nadien in groep een discussie te kunnen voeren. Hierbij zal ik dan proberen een vergelijking te maken met de Belgische gezondheidszorg. Tijdens mijn stage-ervaring heb ik enkele zaken gezien die ik nu zie terug komen in de theorie. Zo is het mogelijk om snel en eenvoudig aan hulpmiddelen te geraken. En indien deze niet meer ‘passen’ dan kunnen deze makkelijk ingewisseld worden tegen nieuwe hulpmiddelen. Op vlak van de gezondheidszorg, is deze heel toegankelijk. Er worden enorm veel maatregelen genomen op vlak van gelijkheid in toegankelijkheid, laagdrempelige hulpverlening, preventie, gezondheidszorg op het werk of school, etc. En de kosten voor de patiënt liggen in vergelijking met België lager. Echter stel ik mij de vraag hoe ze dit bekostigen, van waar komt dit geld? Dit model lijkt me moeilijk te financieren. Mogelijks worden andere sectoren dan meer belast?

De komende dagen zal ik dus nog werken aan die groepsopdracht, mijn eindwerk. En dan zeker niet te vergeten… inpakken, kuisen en vertrekken naar België. Zondag ben ik terug 

End of the Finnish experience

My Dear Finland,

I’m leaving home in less than a week, back to Belgium. I must say i’m really sad to leave you and will leave a piece of my heart and mind to this wonderful country which has been my home for 3 months.But I must smile at the fact that im sad its means this exchange was successful.I met a lot of new people which changed my view of how i see the world and the way i think! I’m more aware of who i am and how my culture and personal history influence the way im acting. i will try not to say oh this person is acting weird or  that not normal, now i will ask it because culture influence more than we think and misunderstanding are easely born.  This experience helped me to grow on a professional level and most importantly on a personal level.

“Tulen kaipaamaan Suomea, mutta en ole surullinen koska tiedän että tulen takaisin”

 

“I will miss Finland,but I’m not sad because I know I’ll be back”

I will even miss the cold o cold weather but i’m sure every time i will think about this experience i will smile at this magical experiences.Finland truly enchanted me.

Your Faithfully,

Olivia Lucarelli

laatste weken stage en de eindevaluatie ö

Niels

Hei,

Ondertussen is het al een tijdje geleden, maar hierbij mijn volgende blog . Mijn eindevaluatie is al eventjes achter de rug, dit was best wel een spannend moment. De manier van evalueren is hier verschillend van België in dat opzicht dat het meer een gesprek. Het is een gesprek tussen mentor, begeleider en student. En hierbij is de student gedurende heel het gesprek aanwezig, in vergelijking met België waar de student slechts aan een deel van het gesprek deelneemt. Daarnaast is het meer een gesprek over de doelstellingen die de student aan het begin van de stage heeft opgesteld in samenwerking met mentor en begeleider. Ook gaat het gesprek over de competenties die aanwezig zijn op de stageplaats en als belangrijk worden beschouwt. Mijn eindevaluatie was goed, maar kan nog beïnvloedt worden door mijn laatste EBP-paper en presentatie.

Ik heb tijdens de laatste week ook een presentatie gegeven over de ergotherapie in België. Hierbij heb ik meer informatie gegeven over de opleiding ergotherapie en de uitdagingen die de ergotherapie in België heeft. Op het einde waren de ergotherapeuten geïnteresseerd hoe het interculturele /vluchtelingen / migranten vraagstuk benadert kon worden vanuit de ergotherapie. Dit omdat ze in Finland blijkbaar ook steeds vaker te maken krijgen met interculturele zorgverlening al dan niet door het contact met vluchtelingen. Hierdoor wordt er in de opleiding ergotherapie aan TUAS steeds meer aandacht gegeven aan de mogelijkheden van de ergotherapie hierin.

In mijn laatste week heb ik nog de mogelijkheid gehad om een sessie van de kinesitherapeut te volgen in het zwembad. Dit was heel interessant om te volgen. De doelgroep bestond uit mensen met neuromusculaire aandoeningen. Zelf heb ik nog een interessante patiënt besproken met mijn mentor, deze patiënt had POTS (Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom). Deze patiënt heb ik zelf niet kunnen opvolgen doordat ik mijn eigen patiënten had en doordat ik mijn eindevaluatiemoment had.

En na de laatste stageweek ben ik een weekendje naar Stockholm geweest met de ferry. De ferry was een unieke ervaring, en nog wel een aangename manier van reizen. Stockholm was een prachtige stad waar enorm veel te zien is. Het is dus zeker een aanrader!

Nu de laatste twee weken van mijn erasmus zijn begonnen. Kan ik mij focussen op mijn eindwerk, de groepsopdrachten aan TUAS, en het regelen van al het papierwerk dat komt kijken bij het afronden van mijn erasmus.

Mara: weekendje alleen

Hey allemaal!

Dit weekend zijn Olivia en Niels niet hier dus ben ik een weekendje alleen. Perfect om wat te werken aan mijn eindwerk en om leuke dingen te doen met de rest hier.

Op zaterdag heb ik beslist om mee te gaan met de jongens voor een hike. Uiteindelijk bleek het een weg te zijn op de straten hier (gelukkig is er niet veel verkeer) en niet echt een boswandeling. Uiteindelijk kwamen wij aan de zee. Een bevroren zee blijft toch wel spectaculair om te zien. We zijn dan de omgeving daar gaan verkennen en toen begon de hike pas. Letterlijk op rotsen klimmen en padjes zoeken op het ijs. Dit was echt enorm leuk en ik heb mij goed geamuseerd. Na 15km waren we wel wat lui geworden en zijn we met de bus terug naar de retrodorm gegaan. In de avond hebben we niet echt iets gedaan behalve een film gekeken.

Op zondag heb ik niets gepland en werk ik gewoon aan al mijn schoolwerk, want dat is zeker ook nog nodig.

Hier zijn wat foto’s van de wandeling!

Hier is 1 van de jongens in een boom geklommen (geloof mij het was gevaarlijk) om een foto te nemen! Gelukkig hadden wij een student dokter mee voor als er iets zou gebeuren!

Blog Mara: week 7 en 8

Ik had vandaag (donderdag 29.03) mijn laatste dag stage in Kunnonkoti. Er is veel veranderd in de laatste weken dus even een korte samenvatting: Normaal ging ik in mijn laatste week naar een immigratiecentrum om daar een week stage te volgen, maar wat bleek… ze had maar 1 dag dat ik kon komen en anders moest ik nachtdiensten doen en dat wouden ze niet. Dus hebben we beslist dat ik ook mijn laatste week hier in Kunnonkoti bleef. Dit vond ik niet erg want  dit is een fijne plek om stage te lopen. Wel ging ik op bezoek in het immigratiecentrum en in een instelling voor psychiatrische patiënten.

Dus week 7 in Kunnonkoti: niet veel anders dan normaal. Een aantal rondleidingen en vooral veel zelf uitproberen en gewoon doen. Ook is de Nederlandse student terug van haar trip naar Lapland dus kan ik op stage samen met haar wat werken en uit testen! Zeker leuk om nog eens Nederlands te kunnen praten.

Week 8: Maandag ging ik op bezoek in het immigranten centrum. Dit was een huis waar 7 tieners (tussen 15 en 18 jaar) leven. De ergotherapeut nam de taak van de ouders (die meestal nog in hun thuisland waren) over. Zeer interessant om een ergotherapeut te zien werken in een plaats waar ze eigenlijk geen ergotherapeut vragen. Je zag hoe ze haar eigen referentiekader gebruikte om te bereiken wat de cliënt wou.

Ik ben ook op bezoek geweest in een psychiatrische instelling. Hier wonen de patiënten echt en blijven voor een lange tijd daar. Het doel is altijd om ze terug thuis te krijgen met zo min mogelijk hulp, maar dit is natuurlijk een goede tussenstap. Hier heb ik een relaxatietherapie gevolgd en dat was wel enorm fijn.

Nu vandaag was mijn allerlaatste dag in Kunnonkoti. Ik ga het enorm hard missen want ook al was ik hier maar 4 weken, het team dat hier werkt is fantastisch. Mijn mentor is zo een positief persoon en zo lief voor iedereen. Ze heeft mij enorm veel geleerd en ook mijn zelfvertrouwen omhoog gekrikt omdat ze mij zo vrijliet om zelf te kiezen hoe ik de rondleiding geef en met het geven van niet altijd makkelijke taken. Ook de studenten die ook stageliepen hier, zijn vrienden geworden en zal ik niet snel vergeten. Ik heb echt een ongelofelijk fijne tijd en ervaring hier gehad en ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Ook mijn ouders die mij nu toch al 2 maanden en een half moeten missen, wil ik even bedankten voor alle hulp die ik heb gekregen van jullie 😉 ik weet het ik ben melig aan het doen!

Nu heb ik hier nog 2 weken in Finland. Ik ga nog enkele uitstapjes doen (ik probeer een blog daarover te schrijven, maar ik beloof niets!) waaronder Kopenhagen met mijn vrienden van België en een dagje Stockholm met Olivia. Ik ga nog enkele weken proberen te genieten van mijn tijd hier en nog even te ontspannen voor onze stage in België weer begint.

Moi moi!

Olivia week 6-7

Volgende week eindigt mijn stage in Masku.  Deze vrijdag( 23/03/2018)is de eindEvaluatie en de Erasmus ervaring komt stilletjes aan zijn eind.

Vorige week  zijn Emma (ook een studente in de ergotherapie uit Antwerpen), Niels en ik  naar Kunnonkoti geweest dit is de stageplaats van Mara.

Kunnonkoti is :”is als het ware een huis van de toekomst, maar vooral een paradijs voor ergotherapeuten omtrent aanpassingen, ergonomische handelen en hulpmiddelen.”

OoK heb ik de age men uitgeprobeerd mara heeft mijn taken gegeven die ik moest uitvoeren met het pak (die ongeveer 25 kilogram woog).

olivia en de aging men + rolstoel oefeningen

olivia en de aging men + rolstoel oefeningen

olivia en de aging men

olivia en de aging men

Daar hebben we kennis kunnen maken met de laatste hulpmiddelen en was heel interessant, ik heb hier veel kunnen bijleren over hulpmiddelen en aanpassingen. Zo heb aanpassingen ook hebben we enkel nieuwe transfer methodes geleerd en kunnen uitoefenen.   Dit bezoek was een heel leerrijke en  zeker aan te raden voor de volgende Erasmus studenten.

enkel hulpmiddelen die ik daar heb gezien:

transfer gordel

transfer gordel

Easyglide bord voor transfer

Easyglide bord voor transfer

Enkele dingen die ze hier doen of gebruiken in Masku :

zwembaden  in Masku:

masku heeft 3 zwembaden:

– een met een normale temperatuur 19 graden

– een met een hoge temperatuur 26 graden

– een met en heel koude temperatuur 12 graden

– ook is er een sauna in Masku!

Theraflex

kun je gebruiken om:

  •  coordinatie training hand en vingers
  • bilaterale en unilaterale bewegingen
  • sterkte training
  •  …

     theraflex wordt hier vaak gebruikt als opwarming of om aan doelstelling te                       werken  de manier en de oefeningen variëren en worden bepaald door cliënt                  waar deze gebruikt wordt. De Theraflex kunnen aangekocht worden bij de                       ergotherapeuten van Masku. De ergotherapeuten geven als het ware                               oefeningen en ideeën van materiaal of hoe ze materiaal kunnen gebruiken om               verdere op hun eentje thuis kunnen voor blijven werken aan hun revalidatie. De             ergotherapeuten van Masku vinden het belangrijke dat cliënt als ze terug zijn in hun      thuissituatie blijven werken aan hun revalidatieproces. Ze zorgen dat dit natuurlijk         client centered gebeurt, context based en rekeninghoudend met hun expertise!

enkele oefening voorbeelden:

Multilink cubes (innovatieve opdracht):

Dit was een opdracht die niels en ik hebben gemaakt we moesten een task based analyse maken van de multilink cubes en het ICF hier in verwerken. OOk moesten we opdrachten, en interventies hier mee maken.

Enkele voorbeelden van de mogelijkheden waarvoor je de multilink cubes kunt gebruiken:

constructie van cijfers maken

constructie van cijfers maken

constructies namaken zoals vlaggen

constructies namaken zoals vlaggen

Tetris met multilink cubes

Tetris met multilink cubes

reigen met de multilink cubes

reigen met de multilink cubes

Eiger Norwand:

Het doel van dit medium is dat het de parel die geplaatst word in de cirkel die aan de twee touwen is gevestigd door de uitgestippelde weg aan het einde punt geraakt.het is een goede oefening waar bilateral en unilateral coördinatie en sterkte kan mee geoefend worden.

De Eiger Norwand ik gebruikt bij een van mijn cliënten om aan de vooropgestelde doelstellingen te werken.

Therapie borden:

Het zijn borden die door andere studenten zijn gemaakt geweest.  Deze hierboven heeft vooral succes bij de mannen! heel goed voor uni en bilaterale beweging en coördinatie  oefenen.

  • Pablo
Niels die de pablo uit probeert

Niels die de pablo uit probeert

Pablo is een modern systeem die kan gebruikt worden als een assessment en  voor revalidatie therapieën  met patiënten met een verminderde motorische functies. meestal gebruikt voor hand en arm revalidatie therapieën.

zie factsheet  link hieronder(in engels):

http://tyromotion.com/wp-content/uploads/2013/04/Factsheet_Pablo_V1_en_screen.pdf

 

  • snoezelen met de Vivomotion:

Vivomotion is een projector die interactieve en snoezeltherapie  mogelijk maakt! Ik schrijf mijn bachelorproef over de zorgtechnologie de tovertafel dus voor mij  was dit uiterst interessant een gelijkaardig technologie te zien maar dan voor in de fysieke of kinder doelgroep.

Emma en Mara op bezoek: snoezel projectie uitgeprobeerd

Emma en Mara op bezoek:snoezel projectie uitgeprobeerd

Mara en snoezelen met bladeren

Mara en snoezelen met bladeren

Ik tijdens uitleg van snoezel projecties

Ik tijdens uitleg van snoezel projecties

Vivomotion wordt niet als snoezelen gebruikt in Masku!! maar meer om actieve bewegingen te stimuleren op een fijne en interactieve manier. dit kan door gebruik van benen of de stokken die bij Vivomotion bij horen. je kunt cognitie oefenen, fysiek oefenen tot snoezelen met de Vivomotion.

Dit was het voor deze post !

Oh vooraleer dat ik het vergeet : Ik kan jullie met plezier meedelen dat ik geslaagd ben op mijn stage.

Olivia

Hofstede Belgium vs Finland

Hofstede Belgium vs Finland

I found a site where I could compare both Finland and Belgium according to the Hofstede theory here are the results:

Belgium bleu                                                                                Finland purple

I will only discuss the point where Belgium and Finland have a big difference which are:

  • Power distance:

This dimension deals with the fact that all individuals in societies are not equal. it expresses the attitude of an culture towards inequalities amongst people.

According to the Hofstede model Belgium is scoring 65 which is a high score on the scale which would mean inequality is accepted. On the other hand Finland is scoring very low with 33 percent which means: that Finland find equality important and doesn’t accept inequalities.

  • Individualism vs collectivism:

This dimension show the degree of interdependence in a society maintains among it’s members.  This dimension is determined by the terms “I” or “We”.

Belgium and Finland are both “I” societies. In individualistic  societies people are supposed to look after themselves and  their direct family only.

I do think that personal factors of an individual is important in this way of thinking and should not be blinded by those general outcome.

  • Masculinity vs femininity:

The fundamental of this dimension is what motivates people! Liking what you do( feminine) or wanting to be the best (masculine).

If you watch the score of Belgium on this dimension its 54 which means it’s a masculine society. Masculine society  are driven by competition, achievement and success. Being a winner or the best in a field is important.

On the other hand Finland is a feminine society which means the society dominant values  are quality of life and caring for others.

I have the feeling people are less stressed because there is less competition in the working life and that the opposite in Belgium where even in the study field you have a lot of pressure and stress to be the best or achieve good results.

  • Uncertainty avoidance:

This dimension is a measurement of the extent to which the member of a culture feel threatened by ambiguous or unknown situations and have created belief and institutions that try to avoid these.

Belgium has one of the highest scores on this dimension and Finland score high too. Which means planning and structure is favoured! Sudden change can be stressful in those type of societies.

  • Long term orientation:

This dimension describe how every society gas to maintain some links with his own past while dealing with challenges of present and future.

Belgium score 82 which is a high score on this dimension which mean it’s a pragmatic approach! A pragmatic culture encourage thrifts  and efforts in a modern education as a way to prepare for the future.

On the other hand you have Finland with the score of 38 which mean it is a normative culture. In normative cultures tend to prefer to maintain time -honoured norms and traditions and incline to view social society changes with suspicion.

  • Indulgence

Belgium and Finland are scoring the same on this dimension 57 percent.

The indulgence dimension is defined by the extent tow which people try to control their desires and impulses, based on the way they were raised.

People in societies classified by a high score in Indulgence generally exhibit a willingness to realise their impulses and desires with regard to enjoying life and having fun. Indulgent culture bow to a positive attitude and have a tendency towards optimism. Not to forget that in those societies leisure time is important, so its seems normal those societies act as they please and spend money as they wish.

 

So Belgium and Finland are on the same wave length here.

To make this blog I used this site where you can compare other countries according to the Hofstede model. For the site I used see link below :

https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/belgium,finland/

My sight on the difference was really brightened by this model.

Friendly regards from Finland

Olivia

Compliments

Compliments

Finnish people don’t often give a compliment but when they do its genuine and from the heart!! I do find it really nice to see how modest Finnish people are. Every time I gave a compliment they are saying its normal or its is not anything so special about it.

I do find the modest really loveable and a really nice virtue to live by.

Runeberg torte (5th february )

Runeberg torte

Runeberg torte is a Finnish pastry flavored with almonds and arrack or rum  often raspberry jam is add on top of the torte inside a sugar ring.

Those are tarts made in honor of Runeberg a Finnish national poet and sold on the 5th of February! honoring the birthday of the poet.

It’s delicious my internship tutor told me about it and gave me recipe and gave me one of her home made Runeberg torts for the occasion!!!According to a legend Runeberg enjoyed the tort every morning with some punch.

Friendly regards from Finland

Olivia

Helsinki visit with mom and Finnish nightmares book:

Helsinki visit with mom and Finnish nightmares book:

When my Mother and Harry came to visit me here in Finland I spotted this book a the train station!!

I was pretty impressed that all of the things in this cartoonish book about Finland where spot on !!!

See link below for more Finnish night mare blogspot or just type it in google and you will receive a lot of funny images to see: http://finnishnightmares.blogspot.fi/

My Mom ,Harry and I visited the different churches: (the picture below was from the stone church in helsinki my favorite)

 

we also visited the food market and shops in Helsinki.

I was really happy to see them and that day we walked a lot. we took a break in an Fazer coffee shop it was delicious.

I'm really happy that my mom visited me

I’m really happy that my mom visited me

Lucky Harry and my mom had the appropriate clothes for the cold weather.  It was a lovely day!

Friendly regards of the cold Finland!

olivia