Vista Nova

Hallooooo allemaal

Wij lopen samen stage in de Primary School Vista Nova, een openbare school voor kinderen met speciale noden. Kinderen met fysieke aandoeningen zoals CP, spina bifida en/of andere genetisch aandoeningen, leerstoornissen zoals ADHD en dyslexie, evenals kinderen met DCD en ASS kunnen hier terecht. In Vista Nova studeren wel meer dan 400 kinderen, met een leeftijd van 3 jaar tot 19 jaar. De school heeft zowel een lagere school in Rondebosch, als een middelbare school in Pinelands, maar wij lopen stage in de lagere school. De klassen worden opgedeeld in ‘grades’; pre-primary (1ste en 2de kleuterklas), grade R (3de kleuterklas), grade 1 (1ste leerjaar), grade 2 (2deleerjaar), enzovoort tot grade 12 (6de middelbaar).

De leerlingen volgen hetzelfde curriculum als reguliere scholen in Zuid-Afrika. Mogelijks krijgen sommige leerlingen omwille van hun diagnose een aangepast curriculum aangeboden dat aansluit bij hun behoeften. De leerlingen worden ondersteund door een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, verpleegster, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. De 4 ergotherapeuten geven zowel individuele als groepstherapieën. Ze werken aan moeilijkheden die zich mogelijks voordoen in de klas, op de speelplaats en/ of in het dagelijks leven. Ze richten zich voornamelijk op het verbeteren van de sensorische integratie, fijne motoriek, visuele perceptie, zelfredzaamheidsvaardigheden/ADL en geschikte alternatieve communicatiemiddelen. Elke dinsdag worden assessments afgenomen, waar we al direct deel aan mochten nemen. Vista Nova maakt ook gebruik van computers en typingclasses om computervaardigheden te oefenen voor leerlingen met een lichamelijk handicap. Bijkomend zetten ze zich in voor sport. Het biedt para-atleten een sportprogramma aan om hun sportieve vaardigheden te ontwikkelen en de mogelijkheid te geven om te trainen voor wedstrijden.

Het succes van de leerlingen wordt niet enkel gemeten a.d.h.v. schoolresultaten. Iedere leerling wordt behandeld als individu en ontwikkeld tot zijn/ haar hoogste potentieel. Jaarlijks verlaat gemiddeld 10% van de leerlingen deze school om terug te keren naar het regulier onderwijs.

Om de zoveel tijd wordt er een fysieke check-up gedaan door de arts, waarbij er ook (indien nodig) operaties worden uitgevoerd. Normaal gezien kunnen wij deze binnenkort bijwonen. Vorige week mochten we ook met de fysiotherapeuten mee naar de spalkkliniek.

Momenteel zijn we volop bezig met het geven van therapie. Elk hebben we 4 volgkinderen en nemen we deel aan de sport-, typing- en groepssessies.