Volgkinderen

Hallo allemaal

We wouden jullie graag nog even wat extra informeren over onze volgkinderen en wat voor therapie wij hun bieden in Vista Nova.

Ik, Liese, heb 4 volgkinderen die ik elk 2 à 3 keer per week individueel zie. Daarnaast ondersteun ik de groepen rond schrijftherapie en sensorische motoriek, de prepremary Group, Grade R en Grade 2. Hier een korte beschrijving van mijn volgkinderen en wat ik precies met hun doe:

  • M, 6 jaar. Hij heeft musculaire dystrofie, een ziekte die progressieve zwakte en degeneratie van skeletspieren veroorzaakt. Hierdoor heeft hij zeer weinig kracht en kan hij bewegingen niet lang volhouden. Wegens een moeilijke thuissituatie heeft hij niet echt de kans gekregen om (buiten) te spelen en is hij nooit in contact gekomen met vaardigheden zoals schommelen, klimmen, fietsen, springen,… In mijn sessies met hem werk ik vooral rond fijne motoriek, oog-handcoördinatie, balans, sensorische integratie en het vestibulair systeem. Samen leren we op de schommels gaan, door tunnels kruipen, over blokken klimmen, met playdough spelen, zich zelfstandig aan en uit kleden, knippen,… Deze week gaan we proberen op de trampoline te springen, maar hopelijk is hij hier niet te angstig voor. Werken met hem is heel aangenaam, aangezien hij een vriendelijke en vrolijke jongen is. Zijn knuffels en complimentjes ga ik zeker en vast missen!
  • D, 7 jaar. Hij heeft CP; hemiplegie van de linkerzijde. Hij maakt geen gebruik zijn linkerhand, wat voor veel moeilijkheden zorgt in zijn dagelijks leven. Het doel van ergotherapie is gebruik te leren maken van zijn linkerkant. Realistisch gezien gaat hij deze zijde nooit effectief kunnen gebruiken, maar we streven naar het gebruik van de linkerzijde ter ondersteuning. Zo kan hij bijvoorbeeld knutselen met zijn rechterhand terwijl de linkerhand het papier ondersteund. In de sessies gaan we vooral spelend te werk. Zo leert hij zijn linkerhand in te zetten in bilaterale uitvoeringen, zoals bowlen, iets vooruit te duwen, voorwerpen te ondersteunen,… Hij is heel speels en heeft altijd veel te vertellen, dus onze tijd samen is altijd gezellig!
  • A, van 8 jaar. Hij heeft Prader-Willi Syndroom, een complexe aandoening die veroorzaakt wordt door een genetische afwijking in de Prader-Willi regio op chromosoom 15. PWS gaat doorgaans gepaard met een ongeremde eetlust, hormoontekorten, verminderde spiermassa en een ontwikkelingsachterstand. Daarnaast heeft hij ook moeite met visuele perceptie. Tijdens onze sessies focussen we ons vooral op spelletjes rond de visuele perceptie, waarin hij probleemoplossend te werk leert gaan. Zo bouwt hij vormen na met magneten, spelen we Yenga, tricky fingers,… Hij maakt ook deel uit van de sensory motor Group, waar de focus vooral ligt op grove motoriek en spierversterkende oefeningen. Hij en ik zijn doorheen deze stage beste vrienden geworden. Elke sessie met hem is ontzettend leuk, omdat hij altijd zeer enthousiast is om naar OT te komen. Bovendien heeft hij altijd wel iets leuk te vertellen over de meisjes waar hij een oogje op heeft, zijn hobby’s of zijn lievelingseten!
  • S, 8 jaar. Hij heeft Spina Bifida. Als een baby wordt geboren met Spina Bifida, betekent dit dat de bogen van de ruggenwervels tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder niet naar elkaar toe groeien, maar openblijven. Hij zit in een rolstoel, aangezien zijn onderste ledematen niet functioneel zijn, en heeft bijkomende moeilijkheden rond visuele perceptie. Ook met hem werken we vooral hieraan, doormiddel van spelletjes zoals Brainy blocks, waarbij hij vormen moet opvullen met puzzelstukjes. Omdat hij in een rolstoel zit wou ik hem graag wat gezelschapspelletjes aanleren. Op deze manier kan hij toch met leeftijdsgenoten spelen en hoeft hij niet enkel vanaf de zijlijn toe te kijken hoe de andere leerlingen sporten of rondlopen. Afgelopen week hebben we samen het spel 4 op een rij leren spelen en hebben we dit erna aan de hele klas aangeleerd. Nu kunnen ze allemaal samen 4 op een rij spelen (wanneer de les niet interessant is bijvoorbeeld ;)). Therapie met hem is altijd leuk, aangezien hij heel geïnteresseerd is in het leven in België. Hij is een slimme jongen, waar ik ook nog dingen van kan bijleren!

De afgelopen weken in Vista Nova waren voor mij heel leerrijk. Ik heb heel veel bijgeleerd en leuke mensen ontmoet. Het was heel interessant om alle theorie van fysieke revalidatie eindelijk te kunnen omzetten in de praktijk. Ik kijk er al enorm tegen op om volgende week afscheid te moeten nemen van al deze kinderen, maar we gaan er nog een week het aller aller beste van maken.

Peace out, Liese.