Kilmainham Gaol en Guinness Storehouse

Vandaag, 10/04/2018, zijn we als eerste richting Kilmainham Gaol getrokken. Eens daar aangekomen informeerden we ons over de eerstvolgende tour die we konden meevolgen. De man aan de uitgang deelde ons mee dat de eerstvolgende tour om 13u30 was. Daar stonden we dan om 11u45. Eens dat we onze tickets gekocht hadden liepen we het straat af en zagen een klein koffiehuisje. Hier bestelden we ons een stuk cake en een stuk brownie met iets om te drinken. Op deze manier zaten we uit de regen en in de warmte. Eens ons eten en drinken op was trokken we terug richting Kilmainham Gaol waar de vriendelijke bewaker ons vertelde dat we al eens een kijkje konden gaan nemen in het museum. Waarna we dit vervolgens ook deden.

Eens het 13u15 was vertrokken we vanuit het museum richting het afgesproken punt. Hier kwam onze gids ons tegemoet waarna de rondleiding van start kon gaan. Tijdens de rondleiding kregen we verschillende aspecten te zien, namelijk:

  • De kapel:
  • De verschillende soorten cellen:

  • De plaats waar de executies plaatsvonden:
  • De plaats waar gewerkt moest worden:

Tegen 14u30 was de rondleiding doorheen de Kilmainham Gaol gedaan en konden we de bus nemen richting Guinness Storehouse. Eens we daar aangekomen waren, onze tickets gekocht hadden kregen we een korte introductie. Hierna konden we op een zelfstandige manier, doorheen de verschillende verdiepingen, de wijze waarop Guinness gebrouwen word ontdekken. Alles begon met de verschillende soorten ingrediënten die verwerkt worden in het proces.

  • Water

  • Barley

  • Hops

  • Gist

Na kennis gemaakt te hebben met de vier ingrediënten leerden we meer bij over de bereidingsmanier.Nadat we het gehele proces doorlopen hadden was het tijd voor het proeven van de Guinness. We kregen meer informatie over de manier waarop men de verschillende aroma’s van Guinness konden waarnemen. Dit door een specifieke manier van drinken toe te passen. Voordat de instructrice deze techniek verduidelijkte konden we de verschillende aroma’s van Guinness ruiken (onderstaande foto).

Na het proeven konden we naar de Guinness Academy gaan waar ze ons leerden om een perfecte Guinness uit te gieten of te tappen.Na deze ervaring konden we een Guinness van het huis krijgen op de bovenste verdieping. Daar konden we genieten van een 360° uitzicht over Dublin. Jammer genoeg heb ik hier geen foto’s van kunnen nemen door de grote hoeveelheid mensen die voor de ramen stonden. Eens Eline haar Cola en mijn Guinness uit waren trokken we terug richting de bushalte om terug te keren naar ons appartement.

Morgen is het zover… Onze laatste dag is aangekomen. Morgen stijgt onze vlieger richting Zaventem op om 19u45 (lokale tijd).

 Féach tú go luath! (Tot snel!)

 

Culturele bezoekjes

Nadat onze bezoeken aan de drie ziekenhuizen en één private praktijk afgerond waren hadden we de komende dagen tijd voor cultuur. Zo hebben we de afgelopen dagen verschillende musea, een galerij, een kasteel bezocht. Zo zullen we dinsdag een laatste uitstap doen naar het Guinness Storehouse en Kilmainham Gaol.

Op 6/04/2018 bezochten we, nadat ons laatste bezoek afgerond was, het Museum of Natural History en The National Gallery of Ireland. Beide zijn gelegen aan het Merrion Square park, hierdoor konden we eerst op adem komen en genieten van een mooie zonnige namiddag. Tijdens onze wandeling kwamen we, voor het eerst in ons leven, een eekhoorn tegen die het wandelpad overstak opzoek naar iets om te eten.

Eens we het park doorgewandeld waren gingen we als eerste cultureel bezoek naar het Museum of Natural History. Dit museum geeft, over verschillende generaties van verschillende soorten Ierse dieren, informatie weer. Deze dieren konden we allemaal bezichtigen. Hier kwamen we eveneens een Eekhoorn tegen, we prefereerde immers de levendige eekhoorn die we eerder zagen. Binnen dit museum kon men, op de bovenverdieping, dieren vanuit andere landen bezichtigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het Museum of Natural History trokken we verder richting The National Gallery of Ireland. Binnen deze galerij staan verschillende prachtige werken tentoongesteld. Sommige van deze tentoongestelde werken konden we echter niet fotograferen wegens de auteursrechten die erop rusten.

Gisteren, 8/04/2018, bezochten we Dublin Castle. Dublin Castle wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt als overheidsgebouw. Het omvat verschillende zalen die wij als bezoeker konden bezichtigen, namelijk:

  • The James Connolly Room: de kamer van een militaire leider geweest.
  • De vroegere slaapvertrekken voor eventuele bezoekende vorsten. Deze ruimte wordt door Dublin Castle ook gebruikt als expositieruimte voor tentoonstellingen.
  • The State Corridor: de doorgang naar de privévertrekken.
  • The Drawing room: waar danspartijen, feesten en diners gegeven werden.
  • The Throne room: de troon kamer waar alle belangrijke inhuldigingen plaatsvonden.
  • The Portrait Gallery: in deze kamer werden verschillende portretten tentoongesteld. Eveneens werden hier vroeger banketten gehouden.
  • The Wedwood room: een kamer waar heren van het gezelschap konden biljarten.
  • The Gothic or Round room:
  • St. Patricks Hall: een ceremoniële zaal waarbij de vaandels van de orde van de Ridders van Sint Patrick omhoog hangen.

Zaterdag, 7/04/2018, hebben we een bergwandeling gedaan van het stadje Bray naar het stadje Greystones. We vertrokken in de voormiddag met de trein naar het stadje Bray waar we vertrokken richting de start van de bergwandeling. Daar aangekomen konden we beginnen aan de 7km richting Greystone. Nog geen derde van de wandeling hadden we achter de rug of het begon te gieten en de paden werden modderpoelen. Waar ik, Noémie, in de modder op mijn zij terechtkwam na uitgegleden te zijn. Ondanks dit kleine incident hebben we echter wel prachtige foto’s kunnen nemen van de omgeving.

 

Morgen, 10/04/2018, zullen we Guinness Storehouse en Kilmainham Gaol bezoeken. Hierover morgen meer.

codlata go maith!

Leuke weetjes over Dublin

Tijdens ons verblijf in Dublin hebben we tijdens het verkennen van de stad enkele leuke weetjes ontdekt. Namelijk:

  1. Het verkeer verplaatst zich langs de linkerkant van de baan ten opzichte van in België. Dit vraagt wat aanpassing tijdens het verplaatsen in het verkeer.
  2. Om een druk kruispunt over te steken zijn er geen zebrapaden aanwezig.
  3. Op de meeste kruispunten staan verkeerslichten voor voetgangers, zo weet men wanneer men kan oversteken (niet dat Ieren hiernaar kijken).
  4. Gebruik je het openbaar vervoer en ben je je smartphone vergeten op te laden? Geen probleem! Zelfs bussen hebben laadstations in de leuning voor je verwerkt.
  5. Ongeacht de temperatuur, wanneer de zon schijnt lopen de Ieren zonder jas over straat.
  6. Ben je je weg kwijt en weet je niet waar je naartoe moet? Vraag het gewoon aan een voorbijganger. Ieren doen niets liever dan jou helpen je weg te vinden.
  7. Gebruik je graag openbaar vervoer zoals een bus let er dan op dat je altijd kleingeld op zak hebt.
  8. Alle verkeersborden, wegwijzers, haltes op de bus, etc. worden zowel in het Engels als in het Iers weergegeven. Zo blijft het Iers een actief gesproken taal.