Stage observatieweek

Ik had de kans om mijn Deens avontuur af te sluiten met enkele observatiedagen op twee verschillende stageplaatsen. Op beide stageplaatsen werd ik erg warm ontvangen en namen ze de tijd om me zoveel mogelijk informatie te geven en rond te leiden.

Op maandag 27/02 liep ik van 14u tot 21u mee met ergotherapeute Emma in ‘Anton Hus’ dit is een tehuis voor kinderen en jong volwassenen met fysieke en cognitieve beperkingen. Hier wonen zes kinderen/jongvolwassenen met mentale en/of fysieke beperkingen. Zo was er bijvoorbeeld een kindje met het syndroom van Down. De meeste kinderen konden ook niet praten en zo leerde ik op 1 dag non-verbaal communiceren met een van de meisjes. Zij gebruikte niet ‘de’ officiële gebarentaal maar had haar eigen woordenschat, waar ik al heel snel mee weg was. Een korte schets van hoe mijn dag eruit zag: mee met mijn mentor Emma in het busje om de kinderen van school te halen- een korte stop in de McDonalds- al de kinderen warm aankleden om naar de speeltuin verderop te gaan spelen- ravotten op het speelplein (we speelden er o.a. verstoppertje)- terug naar huis voor een warme douche- ze speelden elk even op hun eigen ipad- Emma en ik maakten het avondeten klaar- allen samen eten- de avond afsluiten met de film ‘cars’, deze was in het Deens maar aangezien ik de film al eerder heb gezien was ik mee met het verhaal – als laatste de kinderen naar bed begeleiden.

Op dinsdag, woensdag en donderdag liep ik van 08u00 tot 14u30 mee met ergotherapeute Monique in ‘Hjerneskadecenteret i Hillerslev’ dit is een activiteitencentrum voor volwassenen met verworven hersenletsel. Ik zal deze stageplaats verder bespreken en uitlichten omdat ik hier de meeste dagen heb stage gelopen.

De eerste twee dagen liep ik mee met Monique, zij behandelde cliënten met gediagnosticeerde ADHD, ADD en PTTS -stoornis. De cliënten doorliepen in groepstherapie een ‘course’ die enkele maanden in beslag nam. De cliënten komen naar het centrum en daar krijgen ze bijvoorbeeld uitleg over wat ADD is, wat het effect op het dagelijks leven kan zijn en ze krijgen ook de kans om hun ervaringen in groep te bespreken. Als de cliënten eenmaal op ‘pensioen’ zijn, zo benoemde Monique het, dan zijn de cliënten klaar met de course. Daarna komen ze nog steeds met een bepaalde regelmaat individueel of in groep met Monique praten. Dan gaat het over hoe ze het nu doen, of ze nog problemen ondervinden in hun dagelijkse leven of als ze ergens vast zitten. Zo kwam er bijvoorbeeld een mevrouw op afspraak bij Monique omdat haar zoontje gepest wordt op school. De vrouw had een paar dagen later een afspraak met de leerkracht om over het probleem op school te spreken. De cliënt wilde graag met Monique een lijstje opmaken over wat ze allemaal moet aanhalen bij de leerkracht.

Monique werkt op deze manier, doordat ze voorheen al jarenlange ervaring had als ergotherapeute in een psychiatrische setting. Ook geeft Monique mindfullness en ooracupunctuur. Mindfullness is een vorm van meditatie waarbij je je concentreert op het intens bewust zijn van wat je op dat moment voelt, zonder interpretatie of oordeel. Het beoefenen van mindfulness omvat ademhalingsmethoden, geleide beelden en andere praktijken om lichaam en geest te ontspannen en stress te verminderen. Bij sommige cliënten kon Monique ook ooracupuntuur toepassen. Bij de ooracupunctuur prikkelt men met naalden en/of laser bepaalde punten op de oorschelp. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Voor sommige cliënten gaf dit een omgekeerd effect omdat ze er bang van waren.

De laatste dag kreeg ik de kans om ook de ‘traditionele’ revalidatie ergotherapie te zien bij ergotherapeute Trine, zoals hand revalidatie, balanstraining, kracht training. Dit werd samen met de fysiotherapeute gegeven. Dit was bij cliënten met een hersenletsel zoals personen die een ‘stroke’ hebben gehad of die een hersenletsel hebben opgelopen na een auto ongeval. Al deze cliënten komen twee keer per week ambulant naar het centrum om therapie te krijgen.

= Dit is hoe het centrum er van buiten uitziet, zoals u ziet is dit erg kleinschalig.

= Spullen voor balanstraining. Op de achtergrond ziet u enkele gym toestellen.

= De kleurrijke ovalen waar die ze gebruiken bij balans en kracht training.

= Het bureau, de gespreksruimte waar Monique haar theorielessen en gesprekken met de cliënten plaats vinden.

= Ruimte waar Monique ooracupuntuur toepast.

= Ruimte waar mindfulness wordt gedaan.

= De keuken waar er veel hulpmiddelen aanwezig zijn. Vele die ik al ken maar ook een paar nieuwe.

 

= Cursus ADD.