Odense

Once upon a time… was er een kleine Deense stad waar lang geleden de beroemdste sprookjesschrijver ter wereld werd geboren. Inderdaad, schrijver Hans Christian Andersen is afkomstig uit de boeiende stad Odense in Denemarken, met zijn karakteristieke oude straten, inspirerende musea en sterke fietscultuur. Kom Odense met mij mee verkennen en vind je eigen happy ever after.

Bezoek het nieuwe Hans Christian Andersen Huis museum. Laat je overweldigen door architectuur, sprookjes en geschiedenis. In het museum vind je oude manuscripten, tekeningen en persoonlijke bezittingen die belangrijk waren in het leven van de schrijver. Naast het museum staat nog steeds het gele geboortehuis van Andersen.

 

        

                                                      

In de Munkemøllestræde, vlakbij de Odense kathedraal, de rivier en de Sprookjestuin, staat het gele vakwerkhuisje waar Hans Christian Andersen met zijn ouders woonde van zijn tweede tot zijn veertiende levensjaar. Het huis bevat de zeer bescheiden kamers waaruit het huis van de grote sprookjesschrijver bestond en waaraan zijn dierbaarste jeugdherinneringen kleven. De kamers komen terug in de beschrijvingen van Hans Christian Andersen zijn autobiografie en geven een goede indruk van de armoede die zijn vroege jaren kenmerkte.

                 

In de voetstappen van Hans Christian Andersen…. Samen met het ticket van het museum krijg je ook nog een wandelroute mee. Onderweg treed je letterlijk in de voetstappen van Andersen. Als je deze route van 3 km volgt, kom je voorbij alle bezienswaardigheden van de stad en van de schrijver.

                 

De stad heeft natuurlijk nog meer te bieden dan enkel de verhalen van de bekende schrijver. Je kan er ook heerlijk eten! Zo ben ik samen met andere meisjes van mijn studentenhuis gaan brunchen op zijn zondags. Je kan ook genieten van een typisch deens lunchgerechtje “Smørrebrød”. Dit is een beboterde snee roggebrood die met een uitgebreid beleg van saus, kaas, vlees, vis en/of rauwkost versierd wordt.

       

Je kan ook gaan supporteren voor de Odense Bulldogs , dit is het professioneel ijshockeyteam van Odense. In de Scandinavische landen is ijshockey bijzonder populair! Je kan ook even uitwaaien aan het Odensefjord (niet de zee want Odensefjord is een zeeinham, oftewel fjord genoemd met een lengte van 13 km.)