Interventies/ Activiteiten van de stage

Tijdens mijn stage in het ETAC heb ik als ergotherapeut in een voor mij compleet nieuw werkveld gestaan. Ik was voor de stage begon onder de indruk dat er veel meer focus ging worden gelegd op specifieke functies of vaardigheden te herleren. Dit vooral omdat de website van het ETAC me dit liet denken en ik niet veel andere informatie had hierbuiten.

Na de eerste dag op stage kon ik al direct zien hoe anders de werking was vergeleken met elke stageplaats waar ik tot nu toe heb gestaan. Hier zijn enkele van de activiteiten en interventies die plaatsvonden tijdens mijn stage:

-Muziektherapie

Er waren wekelijks meerdere sessies muziektherapie, met elk een andere focus. Op maandag speelden we telkens een versie van galgje, maar met klassieke Deense liedjes die het geheel van de patiënten zo goed als vanbuiten kende. Er werd dan een reeks woorden gezocht die in een bepaald liedje voorkomen en eens de patiënten het antwoord wisten werd het corresponderende liedje afgespeeld. De eerste keer dat ik deze muziektherapie volgde dacht ik dat deze niet speciaal was en niet veel te bieden had voor een ergotherapeut om doelen aan te koppelen. één van de mentoren/ werknemers van het ETAC heeft me dan uitgelegd hoe en waarom ze specifiek de muziektherapie uitvoerden en daardoor heb ik weliswaar het licht gezien. Het draait niet om zo goed of snel mogelijk het woord te raden. De focus ligt hier op de togetherness, het samenzijn en de sociale elementen die meespelen in een groepsactiviteit. Als bonus kan men kijken naar elke functie of vaardigheid die men nodig zou hebben om deze activiteit succesvol uit te voeren. Bijvoorbeeld: Korte termijngeheugen om te onthouden welke letters al gezegd werden, geduld om te wachten op uw beurt, woordsherkenning wanneer maar enkele letters op het bord staan en men dan probeert te raden wat het volledige woord is, enzovort. Maar ook hier werd er eerder gekeken naar hoe gaan we patiënten met problemen helpen door hulp aan te bieden en niet zo zeer naar kunnen we de functie/ vaardigheid trainen. Dit kwam vooral omdat de patiënten niet zozeer meer gaan verbeteren/ revalideren in deze functies/ vaardigheden. De patiënten van het ETAC zitten vaak al jaren te kampen met hun aandoeningen/beperkingen en de activiteiten die ze aangeboden krijgen hebben als grootste focus de samenhorigheid, het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten en het toepassen van de vaardigheden/ functies die nog resteren.

-Wii

Enkele dagen per week wordt de Wii gebruikt om Wii sports op te spelen met de patiënten. Hier wordt dan vooral bowling gespeeld. Deze activiteit werd vooral gebruikt om beweging uit te lokken in patiënten die veel stilzitten of een verminderde mobiliteit hebben. Bij Wii- bowling worden er met een Wii-remote de bewegingen van het bowlen nagebootst, maar zonder alle benodigdheden van een normale bowlingsessie. Er is geen kans op een blessure door de bal te laten vallen, er is geen gewicht van de bal, de ruimte is veel stiller dan een normale bowlingbaan en het is makkelijker om hulpmiddelen toe te passen. De patiëntengroep die meedeed aan het Wii-bowlen was zeer gevarieerd. Er waren enkele patiënten die weinig mobiliteitsproblemen hadden in het bovenlichaam, waardoor ze makkelijker konden spelen, maar dan werden ze soms uitgedaagd om al rechtstaand te spelen om aan de uithouding te werken of om het gewoon moeilijker te maken. Er was een andere patiënt die een zeer verminderde grove motoriek had, maar doordat het gooien met de Wii-remote niet exact zoals bij normaal bowlen was, kon ze net zoals iedereen meedoen. Ze gooide gewoon op haar eigen wijze. Een laatste patiënt was volledig blind, zij kreeg steun van een medewerker die haar exact vertelde wat er op het scherm te zien was. Er werd verteld hoe ze zich moest positioneren en hoe haar karakter op het moment voor het gooien stond. Na de 1ste werp, werd haar verteld exact welke kegels er nog recht stonden en hoe ze zich moest verzetten en hoe te gooien om nog een spare te proberen halen. Er was een handig systeem bedacht om haar te doen begrijpen welke kegels nog rechtstonden. In plaats van nummers of letter te gebruiken, werden namen van politici gebruikt. Bijvoorbeeld: een zeer irritante spare om te halen in bowlen is als er nog 2 kegels recht staan en 1 volledig links en de andere volledig rechts staat. Dit werd dan de Trump-Putin genoemd en dan begreep de patiënt direct wat ze moest doen.

-Gezelschapsspelen

Dit waren de activiteiten waar ik samen met de patiënten en medewerkers het meeste tijd aan heb gespendeerd. Dagelijks waren er andere spellen en elke maandag was er een volledig voorbereid spel waar de patiënten in 2 groepen verdeeld werden en elke groep speelde een ander spel. Deze voorbereiding werd gedeeltelijks door mij en gedeeltelijk door andere therapeuten gedaan. Voor de aanvang van de dag kwamen we dan samen om te bespreken wat we dachten en waarom we een bepaalde activiteit willen doen.

De gezelschapsspellen werden vooral uitgevoerd om te werken aan de samenhorigheid, sociale elementen en het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten. Er werd hier ook een grote focus gelegd op welke functies en vaardigheden vereist waren om de spellen mee te kunnen spelen. Er werd hier dan gebruik gemaakt van hulpmiddelen of directe hulp van mij of de werknemers om mee te kunnen spelen aan de activiteiten. Voorbeelden: Sommige patiënten hebben moeite met het volgen van de logica van de spelregels, hierbij werd ik of een andere werknemer dan ingezet om tijdens de activiteit de patiënt zoveel mogelijk zelf te laten doen en bij verwarring met de regels werd er door ons dan aangetoond hoe te spelen. Voor mensen met visuele beperkingen kon er door ons gezegd worden bij kaartspelen welke kaarten gespeeld werden, we speelden ook altijd met een soort handdoek waar de kaarten op gelegd werden. Hierdoor konden we deze makkelijk recht naar de persoon verschuiven en kon deze vaak nog zien wat er voor hem/haar lag. Voor patiënten met verminderde motorische controle konden er kaartenhouders gebruikt worden om de kaarten in te leggen/ steken zodat de patiënte deze niet hoefde vast te houden. Automatische card shuffling machines werden hier ook voor dezelfde reden gebruikt.

Variatie

Tijdens mijn stage werd er van mij verwacht dat ik zelf enkele interventies voor een groep voorbereidde. Dit deed ik samen met een kinesitherapeut student van Denemarken. Hij was hier ook op stage en eindigde dezelfde week als mij met zijn stage. Het interessante aan deze activiteiten was vooral dat er gefocust werd op meer fysieke activiteiten met bewegen en het combineren met bestaande sporten en deze aanpassen om speelbaar te maken voor patiënten met diverse beperkingen. Een grote uitdaging was om samen met de kinesitherapeut student een activiteit te vinden die aanpasbaar was om voor iedere patiënt uitvoerbaar te zijn, maar ook om ergo en kine gerelateerde doelen te bereiken. Uiteindelijk hebben we activiteiten uitgevoerd zoals zakwerpen, curling, minigolf met een pomp in plaats van golfclub, ping-pong, badminton met ballonnen en als laatste idee hadden we rolstoelvoetbal maar dit konden we spijtig genoeg niet meer uitvoeren. Als ergotherapeut heb ik hier vooral gefocust op de delen van de activiteit die vertaald konden worden en bruikbaar waren in het opzicht van dagelijks leven. Bij het minigolven was het speelveld ook een parcours waardoor de patiënten zich moesten bewegen om tot bij de bal te geraken. Dit deed ik dan vooral zodat de patiënten zich beter doorheen hun eigen woning, maar ook door meer onbekende gebieden konden bewegen.

Dit waren enkele voorbeelden van het grote aanbod aan verschillende activiteiten en interventies die ik uitgevoerd heb. uiteindelijk heb ik niet alleen een nieuw soort van traject gevolgd in een compleet andere werking dan de stages die ik al gevolgd heb. Met de nieuwe kennis van hoe ik bepaalde aandoeningen moet benaderen en hoe interventies aangepast kunnen worden per persoon en nog steeds aan een groep gegeven worden kan ik tijdens mijn volgende stages en later in het werkveld als een meer ervaren ergotherapeut actief zijn.