Eerste stagedag en structuur van het ETAC

Tijdens mijn allereerste stagedag werd ik zeer vriendelijk onthaald door het gehele personeel van het Esbjerg Training og Activitetencentrum (ETAC). Ik kreeg een rondleiding van het gebouw, ik nam kennis met mijn collega’s, er werd me uitgelegd hoe er tewerk gegaan wordt en na de korte uitleg begonnen we direct met de activiteiten van de dag. Over het algemeen wordt er in het ETAC veel gebruik gemaakt van groepsactiviteiten waarin de patiënten samen tijd spenderen, aan iets werken, tegen elkaar spelen of apart werken aan een project in dezelfde ruimte. Er wordt in het ETAC veel gebruik gemaakt van sociale revalidatie, waar de patiënten veel in contact komen met andere lotgenoten die dezelfde of andere klachten hebben waardoor zij naar het ETAC gaan. Gedurende de activiteiten worden de patiënten op verschillende wijzen benaderd, gebaseerd op hun aandoeningen en beperkingen, waardoor er naar hun doelen gestreefd kan worden in een sociale omgeving.

Het ETAC is enkel de gelijkvloers van het gebouw, de rest zijn appartementen waarin mensen met verschillende hulpnoden wonen en leven. Een klein deel van deze mensen nemen deel aan de activiteiten van het ETAC en worden daardoor ‘users’ maar het overgrote percentage van de users komen dagelijks naar het ETAC om aan de activiteiten deel te nemen.

In het ETAC heerst er een schema van activiteiten die wekelijks herhaald worden, met hierin variatie. De users mogen zelf kiezen om mee te doen aan de activiteiten door dit te bespreken met de medewerker die vertantwoordelijk is voor hen. In dit schema zitten muziek, fitness, gezelschapspelen, houtbewerking/ workshops en veel meer. Gedurende de dag worden deze activiteiten gegeven en vaak worden er ook meerdere activiteiten tegelijk gegeven in verschillende lokalen van het gebouw.

Tijdens mijn eerste twee weken nam ik vooral deel aan de planning om te observeren hoe er tewerk gegaan wordt tijdens de activiteiten en wat ik kan verwachten van de users voor als ik zelf activiteiten zou uitvoeren met hen.

Momenteel heb ik nog niet de mogelijkheid gehad om foto’s te nemen gedurende de activiteiten, maar dit ga ik navragen en in een toekomstige blogpost proberen te plaatsen.

De hoofdingang van het ETAC