Culturele ervaring

Vandaag hadden we een afspraak in het centrum van Turku. Op onze wandeling daar naartoe zagen we een beeld van een speciaal dier, de Posankka genaamd. Dit is een combinatie van een marsepeinen varken en een badeend, ze noemen het daarom wel the pig-duck. Dit is uitgeroepen tot het officiële stadsdier van Turku.

Verder is er ook de Moomin. Dit schattige diertje/trol is een bekend stripfiguur in Finland. Je vindt hem dan ook terug in het straatbeeld en de winkels.

Tijdens onze shoppingsessie hebben we ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Veel Finnen dragen reflectoren aan hun jas en rugzak om tijdens de donkere dagen toch in het verkeer op te vallen. Wij hebben er dan ook enkele aangeschaft.

Momenteel is er geen sneeuw in Turku en we werden zelfs getrakteerd op enkele zonnestralen. Toch kijken we uit naar een beetje sneeuw, maar deze is onderweg.

Tot later, hei hei!!


We zijn ondertussen al 2 weken verder en zijn al een paar culturele ervaringen rijker. Tijdens de eerste week stage op campus werkte ik samen met twee Finse studenten. Zij waren zeer enthousiast om mij dingen te leren over Finse cultuur.

Eten is een belangrijk onderdeel van hun tradities. Zij hebben allerlei gerechten die gelinkt zijn aan Christelijke feestdagen zoals hun Kerst- en Paastradities. Verder hebben ze ook een typisch gebakje Pulla en een hartig gebakje karjalanpiirakka of karelian pie.

In de Finse traditie werd er op donderdag erwtensoep gegeten. Dit was ook het geval op campus. Bij dit typsiche gerecht serveren ze steeds een dessert genaamd Pannukakku. Het lijkt qua deeg op onze pannenkoeken, enkel is het dikker en wordt het in de oven gebakken. De toppings die ze erbij geven zijn confituur en slagroom. Funfact: hoewel het woord pannukakku sterk lijkt op onze pannenkoeken, noemen ze de gelijkaardige variant ohukainen of lätty.

De Finse dagindeling is gemiddeld ook een beetje anders. Zo lunchen zij vaak rond 11:00-11:30, heel wat vroeger dan wij gewoon zijn.

We zijn ook al wat wijzer geworden over de Finse taal. De communicatie is zeker niet te onderschatten en dit is soms ook wat moeilijk op stage. Maar we hebben ondertussen bijgeleerd dat zij hun woorden aanpassen aan de context. Hierdoor kan 1 woord tot 15 verschillende vormen krijgen. Een voorbeeldje: koira = hond. ‘Koiralle’ wordt gebruikt wanneer men iets aan een hond geeft. Maar wanneer het iemands eigen hond is, zegt men ‘koirallemme’. ‘Koiralta’ wordt dan weer gebruikt wanneer men iets neemt van de hond. Jullie snappen het wel (of net niet), Fins is een uitdaging.

Tijdens een van onze lessen zijn we het museum Aboa Vetus & Ars Nova gaan bezoeken. Hier kan je een stuk van de oude stad Turku zien. Turku was ooit de hoofdstad van Finland. Door de gunstige ligging aan de kust was de stad dan ook het kloppende economische hart en handelscentrum.

Een leuke afsluiter. Hulpmiddelen hebben hier ook een ruig kantje. Kijk maar naar deze kruk. Multifunctioneel indien je dat wenst, maar eigenlijk om meer grip te hebben op het ijs.

Moi Moi!!