Week 3

Dag iedereen! Deze week verliep anders dan gepland. Maandag startten we met onze tweede stageweek. We kregen onze uurroosters voor de komende weken en enkele volgcliënten, waarbij we de komende weken individuele therapieën aan gaan geven. Maandagnamiddag hebben we de ergotherapeuten in de middelbare school geholpen met sport. De leerlingen kregen de kans om te kiezen tussen een aantal sporten die ze graag willen uitoefenen. Gedurende het hele academiejaar worden de leerlingen getraind en op het einde wordt gekeken of bepaalde kinderen potentieel hebben om eventueel mee te doen aan wedstrijden. Vanaf dinsdag was Mauro gedurende de rest van de week ziek. Er gaat in Kaapstad de buikgriep rond. Veel studenten in de studentenaccommodatie en kinderen op school hadden er last van. Ik (Virginie) ging voor de rest van de week alleen naar stage. Deze week was het nog veel observeren, inlezen in de dossiers van mijn volgcliënten, vragen stellen, het ondersteunen bij groepssessies, enz.

Het inlezen in de cliëntendossiers gaat er in Vista Nova zeer anders aan toe dan in België. Ze hebben namelijk geen programma voor digitale cliëntendossiers, waardoor alles (handgeschreven) op papier wordt gemaakt. Wanneer je een dossier van een leerling wilt lezen, moet je deze gaan uitlenen bij het secretariaat. In elk dossier worden de rapporten, afgenomen assessments, enz bewaard. Dit betekent dat men na elke sessie moet neerschrijven wat men gedaan heeft, aan welke doelen men gewerkt heeft en of dezen al dan niet bereikt zijn.

Op Vista Nova worden er twee soorten groepssessies aangeboden. Er is een groep waarbij men twee keer per week werkt aan de sensomotoriek. Hierbij komen kinderen van verschillende leerjaren samen die problemen ondervinden met hun evenwicht, het motorisch plannen van activiteiten, sensorische integratie, posturale controle, oog-handcoördinatie en grove motoriek. Een andere groep werkt aan het ontwikkelen van de fijn motorische vaardigheden. Deze week gingen ze vingerverven. Tijdens deze sessies legt de ergotherapeut aan de kinderen uit wat er van hen verwacht wordt en wat ze tijdens die sessie gaan doen. Ik ondersteun mee de kinderen. Er worden veel groepssessies gegeven wat mij de kans geeft om veel verschillende stoornissen te kunnen observeren, zeer interessant!

Bijkomend worden klastherapieën gegeven. Deze week werden schrijf-en knipassessments afgenomen in de klassen van het tweede leerjaar. Hierbij werden observaties genoteerd en de schrijfvaardigheden van de leerlingen gescoord. Zodat men ziet welke leerlingen hierbij hulp nodig hebben en hoe we dezen hulp kunnen bieden afhankelijk van de problematiek(en) die ze ervaren. Hierbij observeerde men vooral moeilijkheden met lateralisatie en bilaterale integratie.

Verder heb ik deze week ook een klinische observatie afgenomen bij één van mijn volgcliënten. Assessments geobserveerd en leren scoren. Bovendien heb ik geholpen bij de computerklassen. De leerlingen op Vista Nova hebben het geluk dat ze computers kunnen financieren. Er zijn twee computerlokalen waar de kinderen les en/ of therapie krijgen. De kinderen die hiervoor in aanmerking komen hebben diverse stoornissen. Van kinderen met CP, spina bifida, dyslexie, slechte fijne motoriek, enz. Computertherapie wordt enkel aan kinderen aangeboden waarbij het geschrift onleesbaar is. Tijdens de therapieën leren de kinderen sneltypen op een computer, om deze te kunnen gebruiken in de klas tijdens de lessen. Dit wordt geleerd aan de hand van een computerprogramma ‘Mavis Beacon’. Dit programma leert je om blind te typen. Het programma ‘Read and Write’ wordt vaak gebruikt bij kinderen met dyslexie. Door enkele letters te schrijven, wordt aan de zijkant van het scherm woordsuggesties gegeven. Zo maakt het kind minder spellingsfouten. Bijkomend biedt dit programma de mogelijkheid om te luisteren naar wat je hebt getypt. Door hun zinnen te horen, kunnen dezen makkelijker fouten vinden in hun zinsconstructies.

Vrijdag hadden we onze stagevrije dag. Deze was geen bijzondere dag, we hebben de hele dag voor school gewerkt.

Tot volgende week,

Mauro & Virginie 🙂