Archive for the ‘Het werkveld’ Category

Bunny Builders – Transmedia Jam

19 april 2019

Hola qué tal?

Het weekend van 5, 6 en 7 april bestond uit drie zeer vermoeiende dagen. Ik nam namelijk deel aan het jaarlijkse Transmedia Jam weekend in La Salle.

Zoals je in mijn laatste bericht kan lezen, worden er in dit evenement enkele scholen (dit jaar 4 verschillende) samengebracht om in kleine teams met personen van allerlei uiteenlopende studierichtingen (al was ’transmedia narratives’ en ‘informatica’ wel een zeer voorkomend antwoord op de “wat studeer je” -vraag.). Deze teams nemen het dan tegen elkaar op om een idee en product uit de grond te stampen, beginnend van nul.

We starten met een kort kennismakingsspel op vrijdag avond maar verspilden niet al te veel tijd om er in te vliegen. Zo starte het ontwerpproces rond 21u en liep het iedere dag wel door tot vroeg in de ochtend.

Uiteindelijk op zondag namiddag was het zover, de prijsuitreiking. En ik mag met trots zeggen dat mijn team en ik samen uitgekozen zijn door de interne en externe jury tot winnaars van de “most educational game” prijs. Dit weekend vielen er maar 3 prijzen te rapen en deden er toch wel een klein 50 tal studenten mee die allemaal reeds eens hadden meegdaan aan de Jam of op z’n minst toch wat meer ervaring hadden met game design. Hier zijn we dan als eramus studenten ook zeer trots op!

Kort samengevat was het een vermoeiend maar zeer belonend weekend!

 

Muchos besos

Alyanne

CEADAC – Centro de referencia Estatal de Atención al Daño Cerebral

3 april 2019

Hola Chicos!

Ik ben ondertussen al volledig  aangepast aan de Spaanse mentaliteit, daarom is dit blogbericht pas te lezen twee weken na aanvang van mijn stage… 🙂

Ik loop vier weken lang stage in CEADAC in het noord-oosten van Madrid op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (op woensdag hoor ik namelijk nog steeds naar de lessen ACAI te gaan aangezien deze zich verderzetten). CEADAC is een centrum voor zowel ambulante als residentiële revalidatie voor personen met hersenletsels t.g.v. trauma of NAH en andere neurologische stoornissen.

Het centrum telt drie verschillende ergotherapie afdelingen, nl. 1 per verdiep. Deze teams zijn te onderscheiden d.m.v. kleuren. Zo is er een rood, groen en blauw team te vinden in het centrum. Deze kleuren zijn toegekend ter ondersteuning van het oriënteren in ruimte van de patiënten. Zo is ieder verdiep dan in de bijbehorende kleur ingericht.

Het centrum is ondergebracht in een relatief recent gebouw en ook de inrichting is op bepaalde aspecten zeer recent. De ergotherapie ruimten zijn hier helaas geen voorbeeld van. Ze zijn zeker niet klein maar toch soms nogal moeilijk om in te werken aangezien er soms een 5 à 6 -tal patiënten begeleid worden gedurende één sessie door drie verschillende ergotherapeuten uit deze ene afdeling. Ieder team bezit nl. (maar) drie tot vier ergotherapeuten.

Naast de verschillende behandelingen of aanpakken zijn er ook heel wat gelijkenissen te zien tussen de therapieën in Spanje t.o.v. in België. Ik heb hier vaak enorm veel vragen over, maar de taalbarrière maakt het jammer genoeg soms iets te moeilijk om een verduidelijkend gesprek te voeren. Zo is mijn Spaans te zwak om in deze bepaalde context te kunnen converseren en het Engels van mijn stagementoren op meeste momenten niet te begrijpen als ze al Engels spreken. Dit maakt het stagelopen enerzijds zeer vermoeiend en moeilijk, maar zorgt anderzijds ook voor een goede uitdaging om mijn Spaans bij te schaven.

Er staan me ondertussen nog maar zes dagen stage te wachten en dan is het al weer tijd om terug naar huis te keren…

Deze 3 maand zijn in mijn ogen voorbijgevlogen wanneer ik er op terugkijk, maar ik heb er enorm van genoten!

 

 

 

Hasta luego!

xoxo

Alyanne

A week in my life

20 februari 2019

Hola!

Nu ik toch al enkele weken ben ingewerkt in La Salle, neem ik even de tijd om ook aan mijn trouwe bloglezers uit te leggen hoe een week in mijn leven hier in Madrid er uit ziet. Uiteraard is iedere week verschillend ten opzichte van de week ervoor of er achter wanneer het aankomt op de vrijetijdsinvulling.

Maar daar heb ik al heel wat blogberichten aan toegewijd. Daarom geef ik kort een inzicht in mijn typische LESweek, en die ziet er uit als volgt:

Aangezien ik niet het volledige traject volg, neem ik niet alle lessen op, daarom deel ik enkel de lessen mee die IK opneem in mijn Erasmus+ project. La Salle werkt in modulen (wat al een eerste groot verschil is met de lessen aan Odisee), dit wil zeggen dat ik iedere 3 weken een variërende rooster heb. Hierin keren sommige vakken steeds terug, maar verschijnen er ook steeds andere lessen.

Op maandag vinden de lessen Gamification plaats, deze horen niet bij mijn individueel traject en dus betekent dit voor mij dat ik op maandag niet naar La Salle moet gaan. Ik neem dan de tijd om te werken aan mijn Bachelorproef, het schrijven aan mijn blog of het doen van zoveel mogelijk huishoudelijke taakjes…

Dinsdag start mijn eerste les “Spanish Language Course” , hierin krijgen we een zo groot mogelijke basis Spaans mee, waardoor we naarmate de lessen vorderen, ook zelfstandiger en zelfzekerder worden in het Spaans spreken. Op dinsdag krijgen we steeds enkel en alleen ’theorie’ lessen Spaans. Dit verschilt met donderdag en vrijdag, waar we ook ‘work’ tijd krijgen.

Woensdag middag start de les ACAI. Deze lessen vind ik veruit de meest interessantste lessen tot nu toe. Hier komen we iedere week in contact met een ander thema. Zo hebben we al gewerkt rond duurzaamheid en onze eigen ecologische voetafdruk en de invloed van fysische activiteit op de vatbaarheid voor cardiovasculaire aandoeningen. Later zullen er nog lessen volgen rond ergonomie, eetstoornissen enzoverder. Ieder thema wordt ook voorgesteld door een gastspreker die gespecialiseerd is in het onderwerp. Zo zullen de lessen ergonomie door een docent Ergotherapie gegeven worden, de lessen over eetstoornissen door de docent Voeding- en dieetkunde, de lessen fysieke gedragsfactoren i.f.v. hart- en vaataandoeningen door de docent Fysiotherapie enz.

Iedere week krijgen we ook een opdracht mee naar huis om af te werken tegen de volgende les toe. Deze moeten we dan uploaden op het online platform zodat alle andere studenten de taak kunnen zien en er commentaar aan kunnen toevoegen. De bedoeling hiervan is om op het einde van het traject een bredere kijk te hebben op je eigen gezondheid en wat er hieraan veranderd kan worden om meer bewust te leven. Heel dit vak draait dus deels rond zelfreflectie en het stilstaan bij de eigen verantwoordelijkheid aan je gezondheid.

Donderdag en vrijdag zien er ongeveer hetzelfde uit. Deze dagen bestaan eerst uit een uur “Spanish Language Course” , gevolgd door twee uur “Spanish Language Course Work”. Hierin zetten we onze ’theorie’ om in praktijk. We oefenen al het geleerde en leren we vlotte en spontane conversaties voeren met elkaar. In deze lessen krijgen we ook steeds huiswerk mee. Dit moeten we dan maken tegen de eerstvolgende les en geven we mini-presentaties over onze familie, onze hobby’s en dergelijke … in het Spaans uiteraard.

UPCOMING:

  • Stage! Ik zal vier weken stagelopen in Madrid. Sinds kort weet ik ook waar ik deze stage zal vervullen. Op mijn vraag, heeft mijn persoonlijke stagecoördinator er alles aan gedaan om een stageplek te vinden binnen het werkveld fysieke revalidatie. Daarom zal ik stage kunnen lopen in CEDEAC Centro de Referencia Estatal de Atencíon Al Daño Cerebral. Deze instelling ziet toe op en ondersteunt de drie volgende zaken:

– Het aanbieden van programma’s voor sociale en gezondheidsrehabilitatie aan mensen met hersenschade aan en het bevorderen van de verbetering van de kwaliteit van leven van de getroffenen en inclusief die van hun families.

-Informeren en aanbieden van technisch advies over de rehabilitatie van de hersenbeschadiging die heeft plaatsgevonden. Aanbieden van training en lesgeven aan professionals over verworven hersenschade.

– Promoten en samenwerken aan onderzoeksprojecten op het gebied van hersenletsels.

Ik kijk enorm hard uit naar deze stage. Ze zal kort zijn, maar in mijn ogen niets te kort schieten. Dit is het eerste maal dat ik een volledige stage zal lopen binnen het hierboven vermeldde werkveld en ben daarom ook erg blij dat het dan meteen in dit centrum kan zijn, waar ze de nieuwste materialen en toestellen gebruiken en enorm vooruitlopen op vlak van technologische rehabilitatie.

  • Tijdens het weekend van 5-6 en 7 april, zal ik meewerken aan het Transmedia Jam Weekend. Hierin werken de studenten van alle richtingen aan La Salle en zelfs uit andere scholen dan UAM samen in groep aan het programmeren van een spel. De studenten leren zo niet enkel en alleen samen werken met elkaar of met andere nationaliteiten, maar ook de skills om eender welk idee voor een spel om te zetten naar computertaal en zo te komen tot een praktisch eindproduct. (Ik kijk hier enorm naar uit aangezien het me heel erg interessant lijkt, maar schrik er ook wat van terug aangezien ik van mezelf wel kan zeggen dat ik niet de meest snuggere persoon ben als het aankomt op technologie…  Anyhow, ik ben van plan om er het beste van te maken en hopelijk zoveel mogelijk bij te leren!)

Zo, dit is een korte samenvatting van wat ik zo doordeweeks op school meemaak en wat me nog binnenkort te wachten staat. Zoals ik al zei, kijk ik er enorm naar uit en kan dus niet wachten tot ik ieder ding heb kunnen uitproberen. Tot dan moet ik  nog heel even geduld hebben.

 

Hasta luego!

Alyanne

Bienvenido @ La Salle

4 februari 2019

Qué tal?

Vorige vrijdag werd ik officieel verwelkomt als Erasmus student aan de UAM, campus La Salle. Na drie weken piekeren en afwachten, was ik meer dan klaar voor wat duidelijkheid over wat me nu juist te wachten zal staan de komende drie maanden, school- en stage gewijs.

Helaas weet ik nog niet al te veel over hoe mijn stage er uit zal zien. Daar is de UAM zelf nog niet zeker over. Maar allegeluk kan ik vanaf morgen mijn Spaanse schoolcarrière eindelijk beginnen!

Aangezien ik de enige Ergotherapie student in het Erasmus programma ben, zal ik geen specifiek traject kunnen volgen. Ik zal dus dezelfde lessen bijwonen als de studenten met de opleiding ‘leerkracht lager onderwijs’. Dit vind ik zelf uiteraard een beetje jammer omdat ik toch gehoopt had om een ergotherapeutisch getinte opleiding te krijgen tijdens mijn relatief kort verblijf hier. Maar goed, het is wat het is en mijn stage zal uiteraard niet in het kader van de opleiding leerkracht lager onderwijs zijn, en waarnaar ik ook uitkijk.

Alhoewel de voorbije weken ik soms nogal gefrustreerd raakte in het (nogal trage en ongeorganiseerde) Spaanse onderwijssysteem, kan ik eigenlijk pas vanaf eind deze week een echt oordeel kunnen vellen over hun werking.

“Fingers crossed” of “dedos cruzados” moesten ze dat ook in het Spaans zeggen 🙂

 

Saludos

Alyanne

Campus La Salle

16 januari 2019

¿Que tál?

Gisteren ben ik voor de eerste keer naar mijn nieuwe school gereisd. Hiervoor moest ik de metro nemen en een bus. De reis erheen ging erg vlot, ik vraag me af of dit zo zal blijven want op dit moment hebben alle studenten van de UAM examens. Wat dus betekent dat de bussen niet zozeer gevuld zijn dan tijdens een normale schoolweek…

Dat zal afwachten zijn. In de tussentijd kon ik al op gesprek met Maria José en Christina. Deze twee dames waren zeer vriendelijk en behulpzaam, wat me een goed gevoel gaf over de ondersteuning die me te wachten stond tijdens mijn verblijf.

Over de concrete lessenroosters of stageplek konden ze helaas nog niet veel vertellen, aangezien alles nog druk geregeld wordt. Ik hoop volgende week iets meer te weten te komen over waar ik stage zal lopen of met welke doelgroep ik mag werken.

Tot ik meer weet moet ik geduld hebben, genieten van het mooie Madrid en wennen aan het zelfstandig wonen.

¡Hasta pronto!