Week 4: Mardi Gras en L’appel

Salam aleykum iedereen,

Ik zit aan het begin van week 4 en zit hier al met een speciaal blogbericht. Tijdens de eerste 3 dagen is er heel wat gebeurd.

Maandag was het een normale stagedag. In de voormiddag gaf ik individuele therapie en werd er gerepeteerd voor Mardi gras. De namiddag hield ik mij bezig aan de voorbereidingen voor Mardi Gras. Dit is een soort Carnaval dat elk jaar op 21 februari gefeest wordt. Tijdens de hele voormiddag hielp ik met het bakken van pannenkoeken, het, plaatsen van de stoelen en nog veel meer. Alles werd die namiddag klaargemaakt zodat we dinsdagochtend meteen konden invliegen.

Mardi gras is een feest waarbij de kinderen zich allemaal verkleden. Vaak met traditionele Senegalese kleding. Ik had een lang wit kleed, namelijk een djellaba die ik een jaar geleden in Marokko had gekocht. En blijkbaar paste dit ook voor Mardi gras. Dit kreeg ik ook nadien van iedereen te horen. Mijn stagedag, gevuld met spelletjes, muziek, dans en lekker eten was voorbij voordat ik het wist. Dit ook omdat wij van de directrice vroeger naar huis mochten aangezien er buiten het centrum nog een ander feest op mij te wachten stond, namelijk L’appel.

Op dinsdag en woensdag mocht ik getuigen zijn van het religieus feest dat jaarlijks plaatsvindt in het dorp, Yoff, waar ik woon. Het feest startte op dinsdag in de naastgelegen dorpen Camberene en Ngor en eindigde woensdag in Yoff. Aangezien ik de voormiddag stage had kon ik niet echt helpen met de voorbereiding. Maar gelukkig kon ik van het nationale gerecht “thiebe” proeven. Beide dagen was er een geweldige en drukke sfeer in het huis. Dit is niet zo gek met meer dan 50 tijdelijke bewoners in huis, omwille van het feest. Familie en vrienden vanuit de hele wereld kwamen speciaal voor l’appel. Woensdag avond was het eindelijk zo ver en mocht ik weer mijn traditionele witte djellaba aandoen. Ik bezocht, samen met de jongens van het gastgezin, Diamalaye. Dit is een moskee van de Layenne gemeenschap. Iedereen droeg er witte kleren, dat zag er heel mooi uit! De dag eindigde ik met lekkere cakes, donuts, snoep, …!

Vrijdag had ik tussentijdse evaluatie. Deze was zeer positief. Nu zal ik mijn best doen om dit het tweede deel van de stage even goed of nog beter te doen!

Hieronder enkele beelden van beide feesten:


Ba bénéne yone!!