Un départ agréable

Bonjour à tous! 🙂

Een mooie dag was begonnen, eerst nog even naar de winkel om inkopen te doen en daarna vol goede moed met een aangenaam zonnetje vertrok ik naar mijn eerste stagedag. Al snel merkte ik dat Onnaing leeft; kinderen gaan naar school, mensen gaan werken, mensen gaan naar de bakker en de slager, veel verkeer, enz.

Daarna kwam ik aan op de stageplaats. Hier had ik afgesproken met Arnaud, één van de twee ergo’s die ik ging volgen. Hij verwelkomde mij en maakte me wat wegwijs in Synergie Santé. Synergie santé is een multidisciplinaire praktijk waar iedereen welkom is. Weliswaar werken de ergotherapeuten voornamelijk met kinderen tussen de 4 en de 16 jaar. Hierbij gaat het om kinderen met autismespectrumstoornis, leerstoornissen, neurologische stoornissen, etc. De therapiesessies duren 45 minuten en een bilan duurt 2 tot 4 uur. De kinderen komen naargelang de noden wekelijks, tweewekelijks of maandelijks naar de ergotherapeut.

Ook hier is het schooljaar pas begonnen, wat maakt dat er veel nieuwe aanvragen zijn en dus veel bilans moeten worden gedaan. Hierbij gaat de ergotherapeut een zo breed mogelijk beeld maken over de cliënt waarbij de kwaliteiten en belemmeringen voor de cliënt zelf en zijn/haar omgeving in kaart worden gebracht.

Daarnaast zag ik ook enkele therapiesessies, waaronder schrijftherapie en therapie waar er geoefend wordt op pc-gebruik. Later ga ik dit wat meer verduidelijken. Dus stay tuned! 🙂

Al snel viel me op dat de ergotherapeut een open en transparante houding aanneemt, om op die manier een echte vertrouwensband op te bouwen. Wanneer het kind fouten maakt, gaat de ergo hier niet op wijzen maar gaat hij het kind er zelf naar laten zoeken. Alsook hebben de kinderen inspraak op hun therapieverloop, er wordt rekening gehouden met hun mening en hun interesses. Deze betrekken ze zoveel mogelijk in de therapie wat wel zeer boeiend was. Hierbij heb ik wel geleerd hoe ik op een eenvoudige manier het kind kan betrekken en bijgevolg kan motiveren wat leidt tot een algemeen goed gevoel bij de therapiesessies. Want het is duidelijk dat de kinderen hier graag naar de ergo gaan en de therapiesessies zelden een negatieve connotatie hebben voor de kinderen. Dit ga ik zeker meenemen…

Zo snel was de eerste dag voorbij, ik vond het een fantastisch begin van de week!

A bientôt! 🙂